用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 大家對優才書院有甚麼意見?
樓主: twokidsmum
go

大家對優才書院有甚麼意見? [複製鏈接]

Re: 大家對優才書院有甚麼意見?

請問優才收左既話, 會唔會拎左個學生証, 即係無得參加統一派位呀?

會。

很同意dabbycheung.有朋友的囡囡去年考到名校DXS(在自己小學全級考第一二),返了一星期中學後,某天爹哋車她回校,她不肯落車,話不想返學.因返學沒意思.想參加小提琴比賽,學校話要八級/演奏級才有份,想參加泳隊,又話要曾經拿個甚麼獎牌才有份,小息同學大家會比較零食的平貴&特別,小學升上去的同學不會和其他校考入去的說話,話別人低級,自己是blue blood之類(嚇死!).連測驗時的試題都不一樣.她爹哋知道非常有問題便立刻將囡囡轉到地區Band1中學,囡囡現在讀得非常開心,認識很多新朋友.

請問瑪莉X是否在跑馬地的那間女校??

Yes!!!

恭喜!比我一定入讀。 我正想替我女兒報讀 F1. 唔知面試問什麼問題,講呢聽聽,唔該。

對。優才收左既話,你要簽一份同意書效棄派位。

對。優才收左既話,你要簽一份同意書效棄派位。

8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

子女正在讀G7,去年需筆試、面試〔普通話+英語〕、學生還需作一篇英文;而家長亦需填寫申請表及和校方職員面談。面試時校方主要了解學生的英語及普通話能力(班主任可能是NET或講普通話),而家長面談時校方著重於家長對子女的了解及對學校辦學理念的理解及認同。
may13288 寫道:
恭喜!比我一定入讀。 我正想替我女兒報讀 F1. 唔知面試問什麼問題,講呢聽聽,唔該。

Hi,

If you had a book list. Would you mind to send one copy to me. fax no. 2366 8291

Attn: May

B/R
May

Dear dabbycheung,

Would you please send a copy of the book list to my email? I'll pm to you my email address.

Thanks a lot !

dabbycheung 寫道:
唔洗擔心。
記得舊年我個仔第一次收果份功課,深到有D係中二、中三程度(其中一篇文章係響南華早報度剪出嚟),我個仔個補習老師都話好深。之後可能有家長反影過,之後派既功課就淺好多。
可能學校經過上一年既教訓,今年第一次派既功課比較淺(驚嚇親D家長同學生),而且初時亦未知各個同學既程度,所以功課至比較淺。
優才英文堂用既書,其實係跟英國既中學(同程度),所以唔會太淺。我有學校既書單(你可以同出面D中學比較),如果你有興趣我可以fax比你參考。

May & Silents,

Please Check pm.

hi, dabbycheung,

我小女讀緊小五, 都開始默識緊d中學, 想問優才是直資?  學學費多少?  點樣有資格申請學費減免?  唔該.  因如果學費天文數字, 我地就唸都唔洗唸..

Dear dabbycheung,

I'm interested in the book list of 優才書院.  I have alreay pm my email and fax no. to you.  Please check pm.  Many thanks for your help.  Happy new year.   [quote]

Sorry!呢個Topic已經係一年前既回應,我已經無keep張booklist.

優才書院中學是一所EMI中學,因此所用都是本港英文版本的教科書,而英文科(中、小學部都是)用英國學校書本及Cambridge PET(G7),中文及中史、普通話用本港中文書本,還有各科也有各種校本資料(即校方自行設計的教材、資料)及閱讀資料。而各間學校亦會每年檢討所用教材,因此今年書單未必會適用於下年,只能作参考。希望這些能對各位有用,其實最重要是了解學校是否適合孩子!
p1234 該用戶已被刪除

中一 (第七級)
每月 $2,800 x 11 個月

中二至中三(第八至九級)
每月 $2,950 x 11 個月

無任何雜費

由於優才教的和别的學校不同,所以好想知優的才家長擔唔擔心仔女跟不上本港大學嗎?學校怎幫成績較差的同學?

優才課程其實跟一般中學無分別,只是每日再加另類課程,所以升讀本地大學絕對無問題。今年G8學生4年後亦要考會考。

學校每星期設有一堂加速班(分數學、IS, 音樂和?),如不屬其中一組的學生,會被安排入另一組作各科補習。
‹ 上一主題|下一主題