用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有關大圍培僑書院
樓主: carmen9288
go

有關大圍培僑書院 [複製鏈接]

Re: 有關大圍培僑書院

hi,

我聽聞這間學校都好難考, 請問考什麼?
如果英文唔好得唔得.

carmen9288 寫道:
Hello Pulmma

請問小朋友在學校最多可留到幾點,有沒有校車服務提供呢?

謝謝!

小學暫時沒有留在學校活動, 中學就留得好夜, 我見過校車成6點至接中學生放學.

校長說小朋友太細, 不想他們留在學校進行活動做得太長時間.  

還有我沒有大力宣傳呀~~~~ 只是有話直說.  

又說pkc 真是很適合在職父母的小朋友讀, 因為功課壓力真是很少,  我見我d 朋友每日放工和小朋友在功課上角力, 一放工就要和小朋友温書, 做功課, 一d 親子時間都抽唔到出來, 真是很慘.

Hello Plumma,

請問你的小朋友就讀幾年級?我的女兒將於下學年入讀,原本真是有一點擔心它的辦學質數,但看過你的評語後,總算放下心頭大石.
我知道在學校內有飯堂,午飯是學校安排還是外判的呢?還有,學校是否會定期舉辦家長會呢??謝謝!!

Don't worry.  This is a good school.    Students can have more space to develop and they learn happily in the school.

其實在“小學雜談“內,有另一個topic “培僑書院“,亦有長盡的資料,大家可以   

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?viewmode=flat&order=1&topic_id=398834&forum=7&post_id=&refresh=%ABe%A9%B9

我想問吓學校是怎樣與家長溝通,因為我不懂普通話,英文又放底很久很久了!
小學的課外活動選擇多嗎?
沙田是否得這間直資學校嗎?

唔好意思, 培僑係咪好近富山, 空氣會唔會唔好呢?

Hello Pulmma

請問該校中文科是用繁體字上課嗎?  而學生完成中學, 是否會參加香港的公開試?

Thanks

當然是用繁體字啦!!!!!!!!!!!!!!!!!!

聽校長說: 中學部同學會參加香港的公開試.

Pulmma,

我 post 左條問題係另一個培僑 topic,但無回應,可否再問?

直資學校的班數有冇限制?如冇,校長是否可因應每年報考情況而增班?

Pulmma,

想問問意見。

囡囡今年K2,學校採中文教授,沒有普通話訓練,英文亦不特別深。

如想報讀PKC,應否先報讀普通話或英語班?

Pulmma:
想問吓什麼是IB 課程?
培僑書院的教學理念是什麼??
通常開放日或簡報會會幾時開???

好多問題呀!

其實你們到學校的web site 都可知詳情的.

heidi的問題: 我唔知喎! 但今年有間直資學校校長話因為報名人數眾多, 原來5班增至10 班. 我想真直資學校沒有班數限制啦!

至於IB 是國際學校的課程, 所考的試亦是歐美國家學校的模式, 完成考試後可函接外國的學校, 亦是國際認可.

至於語言適應方面, 我未見得PKC的同學仔有適應問題(至少我囡囡好適應) 而我囡個班有個日本同學都唔識講中文, 溝通都不知多好.  佢仲成日教D同學仔講日文.  有日阿囡寫咗個日文字返來說這個是自己個名的日文版.

我亦相信學校面試時評核過小朋友的能力, 但我相信現在的小朋友適應能力很強.  

Teaching all subjects except Chinese uses English.  would the students not understand some meaning?
How do the students communicate with foreigners classmates?

My son has studied international class in PN.  But he did not adapt because he communicated with family members in using Cantonese.  And he could not communicate with classmates by using English.  By next term, he changed class by using English and Cantonese,  he built up confidence in all aspects.

This year,  I study Primary 1 Sept 2006.   I asked my son opinion that if all subjects will be teached by English,  would you ok?  His feeling is not well.

請問培僑書院是否有幼稚園部的?在那裡呢?謝謝
想起那天.............老公,我好肚痛,應該作動了。咁你等陣先,我要沖涼洗頭同攞埋啲書去睇呀!你知啦,要坐好多個鐘加麻。@_@

直資學校應該唔可以話加就加
應該唔可以 5班 增至10 班.
私小可能得

bowling68 寫道:
直資學校應該唔可以話加就加
應該唔可以 5班 增至10 班.
私小可能得

但係今年有間將軍澳的直資學校會因為報名人數眾多由原有的5班加至10班喎, 前陣子仲買晒報紙添.

i've been thinking about this environment concern also. Anyone knows more ?  please !!

Kwan 寫道:

suki:

培僑無幼稚園架!
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@

Mcvey 寫道:
i've been thinking about this environment concern also. Anyone knows more ?  please !!

[quote]
Kwan 寫道:
[/quote]

學校離富山都有一段距離, 我成日都去學校做義工, 都唔覺空氣有特唔好

‹ 上一主題|下一主題