用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91區家長一齊入來傾下大計 :)
樓主: little_kiki
go

91區家長一齊入來傾下大計 :) [複製鏈接]

仲以為"朱正賢"係d二線學校, 諗住放乙3 tim, 請問有冇家長可以分享吓佢係一間點樣嘅學校呢?

原文章由 bobo2001 於 08-1-18 14:19 發表
見到你地咁頭痛, 又想起自己舊年都係過來人.
91網好多好學校, 真係好頭痛. 沙呂, 一呂, 胡上, 倍基, 朱正賢基本上只能選其一放於第一位, 如果第一志願派唔到的話都唔駛諗, 所以個人意見選定一間, 其他可以放最後,  ...

我都係唸住甲一同乙一都揀沙呂,但乙二同三就完全無idea.

考慮了兩天,還是不知道乙2應該放那一間.

甲1 : 一呂
乙1 : 一呂
乙2 : 田家炳 / 主風 (老公不介意校舍,認為這間學校不錯,但一年4次考試就.)
乙4 : 梁鉅膠 (博派位學額多,估應該仲會有機會.)

好辛苦,日日都在想.有沒有辦法知91區今年會有幾多適齡小朋友入讀呀?

[ 本文章最後由 little_kiki 於 08-1-21 10:19 編輯 ]

胡上升中多派咩中學??
主風係聖公會(升中派聖公會曾肇添係咪易d)....

醒目開學勳章

唉, 真係有d壓力, 前日發夢都諗住點'簡'學校.:cry:

bobo2001,

其實我自己想法有d唔同, 我覺得啱啱由kindergarten轉小學, 所以遲d轉全日我反而覺得好d, 可以慢慢比佢地適應下, 呢個都係我選胡上其中一個原因, 我都知個個家長諗法唔同, 所以好難估.

醒目開學勳章

little_kiki, for your info:

教育局早前公布自行收生階段的每間學校的剩餘學額,經計算後全港小學統一派位學額共32,789個,經過首階段自行分配學位,只剩21,051的準小一生會參加統一派位,平均每名學生手持1.5個學額。

原文章由 little_kiki 於 08-1-21 10:18 發表
考慮了兩天,還是不知道乙2應該放那一間.

甲1 : 一呂
乙1 : 一呂
乙2 : 田家炳 / 主風 (老公不介意校舍,認為這間學校不錯,但一年4次考試就.)
乙4 : 梁鉅膠 (博派位學額多,估應該仲會有機會.)

好 ...

原文章由 addy 於 08-1-21 11:11 發表
胡上升中多派咩中學??
主風係聖公會(升中派聖公會曾肇添係咪易d)....

.               曾肇添     

胡上              10

朱正賢             4

梁鉅鏐           13

蕭漢森             5

馬鞍山主風     12   (沙田主風沒有資料)

我都住沙中一帶,
主風係我首三選之一,附近家長話都幾難入, 因為近火車站以佢為首....我都考慮佢校舍太舊資源不足.

Bobo,

Thanks a lot!:D 其實呢2曰我都有諗過執位, 例如可以試下將梁鉅繆放乙3 或4 (雖然我住濱景, 佢真係好近), o甘乙二可以揀其它, 例如次熱門D o既, 田家炳, 朱正賢,主風etc, 但是否都值得試一呂, 沙呂, 培基 (橫掂都係試一試)etc 另外, 甲二,三應該點揀呢?据指示話係可以跨區同埋全港學額十分一撥出嚟, o甘值唔值得試跨區校, 或者本區名校, 如一呂, 沙呂, 培基etc 呢? 希望各位俾d意思...因呢個星期日就係Deadline, 呢幾日好關鍵...Tks.

沙循, 蕭漢森..會吾會好過梁鉅鏐呢???
梁鉅鏐有 120個學位留統一, 咩原因???

醒目開學勳章

其實我都真係唔明, 係本小學概覽入面都係話佢有約118個位, 點解依家會有成120個位, 咁唔通第一輪一個人都無選佢, 有好似無mud可能喎 有無人知呢?

原文章由 addy 於 08-1-21 14:45 發表
沙循, 蕭漢森..會吾會好過梁鉅鏐呢???
梁鉅鏐有 120個學位留統一, 咩原因???

[quote]原文章由 LongRyan 於 08-1-21 15:04 發表
其實我都真係唔明, 係本小學概覽入面都係話佢有約118個位, 點解依家會有成120個位, 咁唔通第一輪一個人都無選佢, 有好似無mud可能喎 有無人知呢?

因為教育處長批了5班給梁鉅鏐,他們最多可收150,因校舍在沙田區比較大,收生ok嫁,因為早1,2年前轉全日制同下午校達不到共識,所以這兩、三年收生少了。雖然今年開始小班教學,並不是代表他就要殺校,他們開足四班。只不過很多家長放他在3,4,5 位,所以第1輪後他還有120位。

醒目開學勳章

Norika,

唔好意思都重有d唔明. 可能我比較蠢, 咁即係今年佢收4班定5班呢? 2年前轉全日制同下午校達不到共識, 點樣達唔到共識? 有mud問題呀? 雖然今年開始小班教學,並不是代表他就要殺校 (唔明 ).

LongRyan

原文章由 norika 於 08-1-22 09:52 發表
[quote]原文章由 LongRyan 於 08-1-21 15:04 發表
其實我都真係唔明, 係本小學概覽入面都係話佢有約118個位, 點解依家會有成120個位, 咁唔通第一輪一個人都無 ...

原文章由 LongRyan 於 08-1-22 10:49 發表
Norika,

唔好意思都重有d唔明. 可能我比較蠢, 咁即係今年佢收4班定5班呢? 2年前轉全日制同下午校達不到共識, 點樣達唔到共識? 有mud問題呀? 雖然今年開始小班教學,並不是代表他就要殺校 (唔明 ).

LongRyan

...

我知道上年收了4班,政府公布實行小班教學時,9月立即將4班分開做5班.

如無理解錯誤,應該是今年學校仍會收取150人 / 5 = 30人一班.但收生數目不到150人,仍會開5班但每班的人數會減少.

殺校的定義是一年級收生人數不達標準的最少21人一班,照計算第一輪已收生30人.所以小班教學 不等同 殺校.

因有些家長的理解很古怪,認為實行小班教學的學校多數 = 將會殺校.

[ 本文章最後由 little_kiki 於 08-1-22 11:13 編輯 ]

醒目開學勳章

好清楚, 明晒. Thank you.  

原文章由 little_kiki 於 08-1-22 11:00 發表

我知道上年收了4班,政府公布實行小班教學時,9月立即將4班分開做5班.

如無理解錯誤,應該是今年學校仍會收取150人 / 5 = 30人一班.但收生數目不到150人,仍會開5班但每班的人數會減少.

殺校的定義是一年級收生人數 ...

我第一輪填左"胡上", 而且早前寄了profile去了胡上.
但而家覺得"主風"近我家多D小朋友返學吾使咁辛苦, 師資亦好, 只欠校舍舊....

各位比d意見我, 是否應該甲乙一填返"胡上"?

Bobo2001,

All Noted, thanks. :loveliness:

Addy,

乜喺呢個stage 可以send profile 俾學校o既咩(我都係好想胡一), 我仲以為要等6月公佈派位後先用潻, 唔知可唔可以send 個format 嚟參考吓呀? tks.
‹ 上一主題|下一主題