用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 兩歲半仲未講到句子 ...
樓主: labelle
go

[聽/語障] 兩歲半仲未講到句子 ... [複製鏈接]

在等之餘去做d野,如去私家做住治療先,人人在進步,你卻停下來...
唔好啦!

語障是可以慢慢追番上來,趁孩子的學習黃金時間努力啦!!!

加油!!

一定可以的

原文章由 htada 於 08-7-10 23:10 發表
hi! 各位mama,你哋d baby 都肯叫吓爸爸&mama, my son now 2yr&4mths 連爸爸&mama都唔識叫,唉!
响政府做咗評估,都要等6mths 才跟進.等到頸都長

唉仔仔話語障,囡囡又話頭大及肌肉發展緩慢,要做電腦掃描同職業及物理治療,頻頻撲撲,疲於奔命,   又要同囝囝訓練講嘢,又要同囡囡做大小肌肉訓練,老公仲話唔去睇醫生,話大大吓就會識.俾佢激死 我話排期先,到時至算

htada,

你個大仔有否做評估,是否只是語言delay?  如果現在連簡單的單字都唔講,會會係有其他方面delay?例如智能?如果係,就唔語言治療咁簡單

我個仔响2歲半,終於叫嗎咪,之前真係做左很多野,你要留意

yookko,

囝囝樣樣都識,仲識自己食飯,佢聽得明你哋講嘅嘢,識做你哋叫嘅嘢,但就係都唔講.你教佢講嘢,佢就擰頭

Htada,
我囝囝2yrs, 只識叫爸爸&mama, 想問你在政府哪裡做評估的?

原文章由 htada 於 08-7-10 23:10 發表
hi! 各位mama,你哋d baby 都肯叫吓爸爸&mama, my son now 2yr&4mths 連爸爸&mama都唔識叫,唉!
响政府做咗評估,都要等6mths 才跟進.等到頸都長

bobolam,

係健康院轉介過政府,先由評估中心嘅姑娘做初步評估,大約等半年 才由醫生跟進.
現在囝囝先做完姑娘評估,仲等緊醫院個part

htada,

thanks, 想問要等幾耐才可以由評估中心嘅姑娘做初步評估? 醫生跟進後是否會安排語言治療? 要幾耐?

原文章由 htada 於 08-7-12 15:58 發表
bobolam,

係健康院轉介過政府,先由評估中心嘅姑娘做初步評估,大約等半年 才由醫生跟進.
現在囝囝先做完姑娘評估,仲等緊醫院個part

原文章由 htada 於 08-7-11 18:22 發表
唉仔仔話語障,囡囡又話頭大及肌肉發展緩慢,要做電腦掃描同職業及物理治療,頻頻撲撲,疲於奔命,   又要同囝囝訓練講嘢,又要同囡囡做大小肌肉訓練,老公仲話唔去睇醫生,話大大吓就會識.俾佢激死 我話排期 ...

我阿女都係,呢家2歲1個月,同你阿仔都好相似,明但係唔講,連daddy mami都唔叫,24/7去見醫生...真係唔知點先要佢小姐開金口...

原文章由 yookko 於 08-7-11 23:15 發表
htada,

你個大仔有否做評估,是否只是語言delay?  如果現在連簡單的單字都唔講,會會係有其他方面delay?例如智能?如果係,就唔語言治療咁簡單

我個仔响2歲半,終於叫嗎咪,之前真係做左很多野,你要留意 ...

yookko,

咁你仔仔係咪都去了搵c+既言語治療呀...有d咩,例如可以我地自己可以做下架...

回覆 #1 smilefish 的文章

由於個仔係讀i位,有語言治療師跟,所以沒有做私家,但好記得入學時,治療師話佢智能都慢左很多,所以未能說話,一開始便要做訓練提升佢的智能,終於用9個月時間追番14個月的智能,其間跟據治療師所教導,每晚做訓練,包括一些智能games,例如colour matching, role play. 治療師都surprised佢智能的進步,而家會著手响日常生活要促使佢說話,要開口先至有想的東西,你知嗎,個訓練過程相當艱辛,面對很多困難

原文章由 yookko 於 08-7-17 21:59 發表
由於個仔係讀i位,有語言治療師跟,所以沒有做私家,但好記得入學時,治療師話佢智能都慢左很多,所以未能說話,一開始便要做訓練提升佢的智能,終於用9個月時間追番14個月的智能,其間跟據治療師所教導,每晚做訓練,包括一些智能games ...

我成日聽見i位同e位,係咩意思...但我個女主要係唔concentrate what we talk,所以跟唔到,even佢望住,都發老脾....咁點令佢就範...

bobolam,

囝囝由健康院轉介至評估中心姑娘評估需時約2星期,(可能見佢咁大都唔識講嘢,俾個快期啩),

但由姑娘至見醫生/治療師?則要等6個月,我而家就你等呢part (佢哋話要開會研究個案,所以咁耐喎)

smilefish,

其實我同你一樣,囝囝金口唔開,淨係講"亞鳴"(bb話),你叫佢做乜佢都識,但就係唔講,你教佢教,佢就擰頭,然後走開/發脾氣

原文章由 htada 於 08-7-18 17:00 發表
smilefish,

其實我同你一樣,囝囝金口唔開,淨係講"亞鳴"(bb話),你叫佢做乜佢都識,但就係唔講,你教佢教,佢就擰頭,然後走開/發脾氣

嘩,真係同你一樣呀,仲有,係冇得迫,你要叫佢講先比,佢寧願唔要

yookko,

多謝關心,其實我都有幫佢報"宣美"but they say must wait 3months for 評估.
"仁濟"更耐,wait 1yr
早兩日去上評估中心嘅講座,其實佢哋講點樣教佢哋講嘢(如重覆,用生活物件),我都係咁做,但佢就係唔講,

smilefish ,

我已然成日同佢玩(over 2 hours per day),希望佢快D講嘢, 好似忽略囡囡,現在囡囡又話大小肌肉發展遲緩,要做物理&職業治療,(but wait long time), so I need to do something at home myself. 如同囡囡玩多d,幫佢訓練肌肉,簡直忙得要命,

回覆 #2 htada 的文章

其實htada同smilefish有冇正式帶小朋友做評估?
我個仔之前情況同你地的小朋友一様,寧願唔要都唔出聲,醫生話小朋友根本未有能力表達,如果係咁,就起碼要佢示意才給東西,我個仔都經歷過呢個階段
你地可以要佢伸手出來,才比東西,一定要堅持,做每次都伸到手,就要講個比字才有,逐步逐步來
另外,有冇嘗試比配對積目,圖卡佢地做,能否成功做到,其實配係好緊要,因為小朋友要有配對物件能力,才能正確辨別物件而發出聲音,例如蘋果,橙等
佢地發脾氣,係因為根本能力未到,但大人迫繄佢地呀

原文章由 yookko 於 08-7-18 20:51 發表
其實htada同smilefish有冇正式帶小朋友做評估?
我個仔之前情況同你地的小朋友一様,寧願唔要都唔出聲,醫生話小朋友根本未有能力表達,如果係咁,就起碼要佢示意才給東西,我個仔都經歷過呢個階段
你地可以要佢伸手出來,才比東 ...

我呢個24/7要再去健康院見醫生...亦排緊庭恩做assessment...我見你咁講,求先都有叫阿女伸手比,佢都肯做..但一叫佢講就好難..

言語治療師在上課時用的技巧,佢想要的東西,要佢攤開手,同時講“要”,佢做唔到的話,可以捉住佢隻手攤開,然後只要佢有發出聲音,就話"係wo, 講左“要”了哦",當佢講左,幫佢講返。

過左一個月,我仔的語言有很大進步了,現在我在家的時間,都能聽到他在大聲說話,不過很多時是一些無意義的重覆(可能是電視上學到的比如 all the way, bye 姐姐, 洗手)問過言語治療師,他說可能是想說話又唔知可以說些什麼,我想他是在練習,有一次我聽到他自己說"要,要呀",說了很多次,這是言語治療師教他,他在課堂上不肯說的話。 有些話,我地教佢,佢唔講,但會突然間佢自己講出來,我們很surprise,比如今天幫佢換屎片,佢話「臭,wo屎」。進步的原因,我們相信很大的成份是適逢工人姐姐放假3個星期,我們2公婆自己照顧他,同佢講多佐,又上左2堂言語治療堂(課堂成效不覺大,靠家居訓練,用一些技巧),現在一回到家,佢都好雀跃地叫媽媽,見到公公婆婆爺爺都會主動叫,我好開心。希望佢快點講到句子啦。 各位媽咪,繼續努力!

原文章由 smilefish 於 08-7-19 20:11 發表

我呢個24/7要再去健康院見醫生...亦排緊庭恩做assessment...我見你咁講,求先都有叫阿女伸手比,佢都肯做..但一叫佢講就好難..

Tina Tung,

可以分享多些例子嗎? 因我囝囝要他講嘢真係難過登天.

原文章由 TinaTung 於 08-7-20 17:01 發表
言語治療師在上課時用的技巧,佢想要的東西,要佢攤開手,同時講“要”,佢做唔到的話,可以捉住佢隻手攤開,然後只要佢有發出聲音,就話"係wo, 講左“要”了哦",當佢講左,幫佢講返。

過左一個月,我仔的語言有很大進步了,現在我在家的 ...
‹ 上一主題|下一主題