用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 [ 聖保祿幼兒園 ] 2010年3月接受申請
樓主: max1116
go

[ 聖保祿幼兒園 ] 2010年3月接受申請 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我女6個月
我都想佢入呢間n班
我娘家住對面
以前見好多人排隊
以家有得dl真係好

其實我都好唔捨得個囡咁細個就返全日, 不過口碑咁好,我一定會試吓in, 再講, 佢真係收我個女先算...

我其實覺得小朋友返上午n1,之後返屋企食完飯訓吓晏覺, 下午去吓興趣班,或者去公園玩吓就最好, 點解咁早就要返全日學呢?

想請問大埔個間同銅鑼灣個間有咩唔同,因我見學費差成二千蚊一個月

想問

1.係未入左spn的n1班,就可以直升k1,不用下一年再考過
2.入spn同spk的難道是否差不多?

我想個囡入st paul convent呀, 但係我住九龍,如果由2歲多少少就開始返全日同搭校車,好似太tough。想佢係本區(不用搭車)先讀nursery。但係如果先考spn而真係收左,又無理由唔讀,所以我想知以上問題答案

另外,spn的facilities真的適合咁小的小朋友上全日嗎?有無得小睡架?

我都想知可唔可以pm我, thanks...........................

[

原帖由 boboapril 於 10-1-25 10:01 發表
想問:

1.入左spn的n1,下一年升k1要唔要再考過?
2. 入spn同spk的難道是否差不多

謝謝

1.  For N, they have N1-N4, for K, they have K1-3
2.  SPN is full day nursery, and SPK is half day only

醒目開學勳章

醒目開學勳章

醒目開學勳章

醒目開學勳章

原帖由 JoanneLO 於 2010/1/28 15:36 發表
想問

1.係未入左spn的n1班,就可以直升k1,不用下一年再考過
2.入spn同spk的難道是否差不多?

我想個囡入st paul convent呀, 但係我住九龍,如果由2歲多少少就開始返全日同搭校車,好似太tough。想佢係本區(不用搭車)先讀 ...

Dear JoanneLo
1.No! SPN 是N1,2,3,4. N2=K1,N3=K2,N4=K3,SPN的學生是不可轉讀SPK
2.SPN難好多,因全校學生只有275人
3.唔会太tough,只会想日日返學,因為學校充滿love and care.同學之間,感情深厚,家庭之間,充滿友愛,而且學校與各家庭間關係融洽.我都想可以返SPN
4.有小睡時間,你可以上SPN website查看

Good Luck

有得見試已叫好彩

請問是否遞交申請表後都一定有面試的機會? 另外, 請問銅鑼灣和大埔那間好些?

原帖由 pigsw 於 10-2-16 19:32 發表
請問是否遞交申請表後都一定有面試的機會? 另外, 請問銅鑼灣和大埔那間好些?

係呀! 我都想知呀! 我問過大埔個間d英文時間由N1至N4都好少, ie. N1:15mins; N234分別係30/40/50mins, 但講緊係全日班喎. St. Paul Convent的英文要求應該好高, 所以會唔會CWB的程度高D. 咁D女畢業生的取錄率會唔會都係CWB較大埔高好多?

醒目開學勳章

原帖由 天瑜 於 10-2-16 21:50 發表
HI MAMAMEEE,

我囡囡沒有在外間學PHONIC,校內教得不錯,同ST. CAT差不多。

今年兩班N4女仔得幾個WAITING LIST, 算是不錯的!

P.S.  天主教聖保祿幼兒園收生程序 :
2010年2月截止報名,
3月面試(以書面通知,約見已申請之 ...

天瑜, Long time no see. 恭喜發財先, 同埋您囡囡快高長大, 身體健康.

he he...比見到我講大埔SPN的壞話, 真係唔好意思. 老實講, 我無Check過CWB的SPN. 但以我所聽認識的St. Paul Convent對英文的要求相當高, 所以只係好奇點解大埔SPN的英文時間咁短, 同埋好似唔係NET教添? 如果資料無錯, 佢點可以為將來升SPC小學而鋪路呢? 如有任何錯誤, 請隨便指出.

原帖由 天瑜 於 10-2-10 11:02 發表
hi justiceling,

其實大家都是非牟利幼兒園, 只知道大埔校舍是一對外藉醫生夫婦所捐贈給教會, 所以學校在"租金、管理費、差餉及地租"支出方面只需學費的3%,算是極細比率。

正因大埔spn全日班課程收費,剛剛沒有超過" ...

想請教如果報n2全日班, 係咪好難入? 半日機會會大d嗎?
唔該晒.

醒目開學勳章

醒目開學勳章

原帖由 天瑜 於 10-2-17 17:44 發表
以我所知,SPN及SPK都沒有NET TEACHER的。

any difficulties in adjustment from spk k3 to spc p1
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2184049&extra=page%3D1

至於小一適應方面,您可以參考下以下BK  ...

天瑜, 已收到您嘅pm. 非常感謝.

貢獻勳章

原帖由 sonsonc 於 10-1-23 16:56 發表
i don't think boys like this kindergarten

呢句說話,我絕對唔同意 !!
[img]http://forum.baby-kingdom.
‹ 上一主題|下一主題