用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 為左女女讀K1,同C6發生爭執, 點算?
樓主: stevepoon
go

為左女女讀K1,同C6發生爭執, 點算? [複製鏈接]

回覆 39# stevepoon 的文章

如果你地希望女女將來繼續讀開心小學, 循道衛理是很適合的. 但好似我個friend, 三心兩意要個仔讀名小學咪死囉.

原帖由 brandma 於 10-11-24 15:46 發表
如果你地希望女女將來繼續讀開心小學, 循道衛理是很適合的. 但好似我個friend, 三心兩意要個仔讀名小學咪死囉.

咁你朋友個仔而家讀邊個小學?

回覆 42# stevepoon 的文章

對不起, 不方便透露, 是傳統小學.

我自己都好buy循道衛理呢類學校, 但要同老公商量好將來想個仔讀邊D學校, 不想因為我地意見分歧而影響個仔!

我會對可愛d個小朋友印像深刻d!我覺得唔需要太介意係媽咪定係daddy入/講野囉。一般都假設媽咪會清楚小朋友多d,只要daddy都知道基本野但就不善詞令都沒問題啦!
原帖由 stevepoon 於 10-11-24 15:39 發表

係我主觀既角度黎講, 我會對daddy 帶的考生印象深刻D囉~

唔好咁啦,補唔補又或者使唔使補係好個人嘅選擇!出名英文好的St. Catherine(我唔知係咪真係好好),一樣有家長應為唔夠好要同小朋友補英文!
原帖由 stevepoon 於 10-11-24 15:37 發表

但我都唔係話唔鍾意循道衛理, 佢係村校黎講都唔錯~
我睇過D資料..蒙特梭利教學, 奧福音樂, JELIC, Phonics ...
都唔係咁差姐!
如果你朋友講到咁差, 而假設創價唔收...
咁我女女咪 ...

創價要父母一齊去in??
我in咁多間都係自己入去,老公只陪到我去一間,但入去見都係我自己同個仔,呢間我有同老公講如果佢入去in就apple英普班,佢話只陪我地去,唔會入去,因為揀幼稚園既野全都係我話事,佢連點解揀呢間都唔知,所以我最後都係apply左中英班,你老公肯陪你入去已經好好啦~其實入去都係傾計,如果老師問野咪你答囉,好多時d男人都唔理架啦~唔駛咁大壓力既,我in咁幾間都冇prepare d乜,有d都唔知要in乜添,唔好為d咁小既事argue啦~

醒目開學勳章 貢獻勳章

我相信學校/老師會明白爸媽响屋企嘅責任角色會有唔同, 唔會太強求爸爸嘅參與 (但聽聞個別學校好似真係有咁嘅非明文要求)
如果爸爸唔清楚嘅, 真係唔好要佢入去答嘢, 講多錯多你仲驚啦!
唔駛勞氣~ 自己搞得掂嘅, 就唔駛求d男人啦!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

我相信學校/老師會明白爸媽响屋企嘅責任角色會有唔同, 唔會太強求爸爸嘅參與 (但聽聞個別學校好似真係有咁嘅非明文要求)
如果爸爸唔清楚嘅, 真係唔好要佢入去答嘢, 講多錯多你仲驚啦!
唔駛勞氣~ 自己搞得掂嘅, 就唔駛求d男人啦!

恐龍家

回覆 46# ho_yan2406 的文章

但我上星期IN創價真係好多人都係父母一齊去in.  叫佢入去坐下ok啦.

原帖由 brandma 於 10-11-24 17:54 發表
但我上星期IN創價真係好多人都係父母一齊去in.  叫佢入去坐下ok啦.

肯入去都已經好好la~有幾多男人會理小朋友讀書d野丫~~老師會明的~

原帖由 小曳人 於 10-11-24 17:25 發表
唔駛勞氣~ 自己搞得掂嘅, 就唔 ...

非常讚同

原帖由 stevepoon 於 10-11-24 13:56 發表

咁你C6有冇同你一齊去in?
佢in既時候表現係點?

其實創價係一間好注重親子學校.所以你一定要同你老公去,我c6去到咩到冇講,老師問咪我答,佢只係点頭及笑,仲要4萬咁笑...放心平常心就得~

多謝晒各位既意見~
我C6琴晚終於平心静氣咁問我,
interview時應該要講D乜

原來爸爸需要d時間思考…你有冇讚讚爸爸呀?祝好運!
原帖由 stevepoon 於 10-11-25 10:13 發表
多謝晒各位既意見~
我C6琴晚終於平心静氣咁問我,
interview時應該要講D乜

我同老公都係做I.T .C6 係mgt level, 開會,見客,見vendor 係日常工作.   
但係對住學校老師, (有我負責做research), 佢就變得'好放心' , 乜都唔理 ~~~~.
就算interview 果日, 佢問[今日我著什麼 ?]
我話[照平常返工著 , 唔洗打tie , smart causal].  如果我唔講, c6就運動衫,波鞋.....
原帖由 B.B.BaBa 於 10-11-24 14:51 發表
其實你地 c6 做邊行架?點解會咁怕答問題、咁怕答得唔好o既?定係各位俾得太高o既期望俾你地 c6,令佢地怕答 d 野唔o岩你地心意呢?

大家最好做定少少功課俾 c6 溫習下啦,臨入去之前再望多幾眼,無理由 interview 時會搭唔到爹o既,一齊入去 in,好難完全唔講野的。

我女女搭校車很開心,k1有時會在車上nap,未必一定冇好處ga,樓主何不問下soka現時tko 車程幾耐,或者你老公可接受lei.如果你都係lucky draw,邊間kg冇乜所謂,驚p1幸苦咪k2/k3出去補補law,其實老公可除了5想小朋友辛苦之外,有冇野佢想kg比到佢

我都好明白樓主感受,因為我C6都唔知點解勁唔鍾意創價!你都好,你C6肯去interview,我上星期六都係自己帶仔仔去interview咋,老師都有問我個仔"daddy呢?"之後都係問咗我兩條問題就in完!其實我C6唔肯去,我都好唔開心!
到嗰曰,我個仔又出奇地好鍾意創價,唔願走,好開心,仲表現好好忝!經過咁多個interview之後,我領悟到我地簡幼稚園時,小朋友自己都會簡!所以樓主唔使擔心,可能你囡囡都好鍾意創價,而你C6見到佢咁開心而改變主意呢!可惜我C6見唔到!

回覆 6# stevepoon 的文章

stevepoon:恭喜晒!祝你的小朋友interview成功!

‹ 上一主題|下一主題