用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 sc 除了名氣之外,有乜好過學之園?
樓主: babyjoshua
go

sc 除了名氣之外,有乜好過學之園? [複製鏈接]

原帖由 wchow10 於 11-7-6 13:04 發表
我覺得sc除左名氣之外,LH間間分校都o係商場入面,感覺冇sc ge kln tong獨立校舍咁好lo,佢地本身已經係理念好近似ge學校,而家sc仲好似LH咁開分校,開pn class,又係o係屋苑商場tim (我唔係話sc跟LH,只係覺得佢地連呢方面 ...

我去in過LHLV分校, 全海景, 正!!
反宜等一次去SC入表, "嘩! 乜咁殘!!"

In general, I think SC can train up the kids with good self – confidence, with good problem-solving skills plus the school is relatively less pushy in terms of homework, and this is what I want for my boy.
Just think of what you want and decide.
No need to regret as I believe most schools are good and just in different aspects.

Side note, I bumped into an ex-LS primary school teacher today (His kid is my boy existing classmate).
When he knows that my boy is going to SC this Sept, his comments was “SC students in general are very bright and did well in primary school”.

LL222, 咦,你連我喺另外一個topic 嘅post都讀埋?係呀,我自問真係一路好有誠意、好認真寫長篇大論同學校求位呀。但由冇希望到有下午 offer 到轉埋上午,都真係喜出望外。

由PN 升上K1 基本上係直升嘅,但有可能英普班太多人揀就要抽籤,抽唔到好籤就變下午班囉。不過我哋揀咗英粵俾阿仔,因為佢三歲以前,都係以英文溝通,所以揀番英粵for 將來interview 用囉

原帖由 LL222 於 11-7-6 15:42 發表

噚晚用iPad寫到一半寫唔到落去, iPad個Safari真麻煩.

好多人都末聽過KM, 因為同LH一樣, 响2000年才成立. 我身邊所有人都未聽過KM. SC1970年巳成立, 當然出名好多. 小朋友讀完3年KG, D家長點會再留意KG? 所以普通人 ...

兩間都是非常好的學校,我覺得不需要比較,兩間都是AAA級,選校會揀就近的,能省會時間和車費。

回覆 9# wchow10 的文章

LH差在套校服lo....真係巧肉酸,我知我呢個point好無聊.hahahahahha......

搭句咀,同個topic冇關的,我都覺得LH套校服好肉酸,睇睇下已順眼些,BTW,我囡囡遲些就要着呢套校服,希望越來越順眼啦!

住酒店咩? 海景/ 殘?
講笑啫, 唔好介意. 不過你講既係事實. 只係我唔會介意呢d. 最緊要係師資!

原帖由 LL222 於 11-7-6 15:49 發表

我去in過LHLV分校, 全海景, 正!!
反宜等一次去SC入表, "嘩! 乜咁殘!!"

babyjoshua, 不如問返轉頭,你點解會考慮轉去SC呢?你單純係唔捨得一個人人渴求嘅學位,怕親朋戚友嘅言論,定係覺得SC教出嚟嘅小朋友真係會 bright 啲、叻啲呢?

起初考慮轉去sc係因為人人都講到sc 好好,但始終我都未明sc 有乜比LH優勝(除名氣外),所以先喺度起topic 聽吓各位意見,同埋睇吓有冇人可以share sc升P1的result 嚟參考吓再作決定

原帖由 isamchan 於 11-7-6 22:32 發表
babyjoshua, 不如問返轉頭,你點解會考慮轉去SC呢?你單純係唔捨得一個人人渴求嘅學位,怕親朋戚友嘅言論,定係覺得SC教出嚟嘅小朋友真係會 bright 啲、叻啲呢? ...

原帖由 littlecook 於 11-7-5 22:14 發表
我有龍校唔讀,到依家都未敢同家中老人講(佢地依家仲一廂情願以為我地一定讀),恐怕會被逐出家門啦!

咁嚴重?我仔讀邊間緊係我話事,關佢地乜事呢?
我99只係問LH係咪英文學校?難唔難入,我照實回答,再加一句:佢入o個間係我最想佢入的學校

原帖由 wchow10 於 11-7-6 13:04 發表
我覺得sc除左名氣之外,LH間間分校都o係商場入面,感覺冇sc ge kln tong獨立校舍咁好lo,佢地本身已經係理念好近似ge學校,而家sc仲好似LH咁開分校,開pn class,又係o係屋苑商場tim (我唔係話sc跟LH,只係覺得佢地連呢方面 ...

係呀...真係幾肉酸下,不過一睇就知係邊間sch囉~
我老公問過我阿仔間學校校服靚唔靚架?我話:係收佢咁多間之中最肉酸的一間,咁你係咪唔俾佢讀丫?:

原帖由 lollipop2009 於 11-7-6 21:32 發表
LH差在套校服lo....真係巧肉酸,我知我呢個point好無聊.hahahahahha......

搭句咀,同個topic冇關的,我都覺得LH套校服好肉酸,睇睇下已順眼些,BTW,我囡囡遲些就要着呢套校服,希望越來越順眼啦! ...

我開頭都覺得肉酸,但原來有些小朋友著得好睇,包括我囡囡(又揾機會自己讚自已囡囡 )

"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

對呢一句.........真是"感同身受"
我打字已經係慢.......個Safari仲要成日"hand", 搞到我成日都要"罰抄"

原帖由 LL222 於 11-7-6 15:42 發表

噚晚用iPad寫到一半寫唔到落去, iPad個Safari真麻煩.

好多人都末聽過KM, 因為同LH一樣, 响2000年才成立. 我身邊所有人都未聽過KM. SC1970年巳成立, 當然出名好多. 小朋友讀完3年KG, D家長點會再留意KG? 所以普通人 ...

回復 51# brrbaby2007 的帖子

DEL

LH  與 甚麼 德寶 、 翠茵  都是商場的幼稚園, 點與 SC 名校比?  名氣就贏十條街。

話時話,有冇統計數字統計一下小一考頭幾名既學生係咪大部份都來自SC?

MaryBrown, 唔好介意,我呢個topic 話到明就係要研究吓sc 除了名氣外,有乜優勝。   人人都知sc kv 名氣贏好多細學校十條街啦。

原帖由 MaryBrown 於 11-7-7 16:58 發表
LH  與 甚麼 德寶 、 翠茵  都是商場的幼稚園, 點與 SC 名校比?  名氣就贏十條街。

係呀,我都想知。仲有sc 升P.1 嘅result 係咪真係咁靚。

原帖由 babybear 於 11-7-7 17:17 發表
話時話,有冇統計數字統計一下小一考頭幾名既學生係咪大部份都來自SC?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 babyjoshua 於 11-7-7 17:45 發表
係呀,我都想知。仲有sc 升P.1 嘅result 係咪真係咁靚。

响BK咁耐,真係未見過SC/KV有official嘅數字囉!
响P1嗰邊,就年年都總話班班都有好幾個小朋友乜offer都無!
我自己就覺得,佢地人多 (年年600人),乜熱門學校都多佢地d人啦!咁人多~ 就自己叻嘅多d,水皮嘅都多喎~

我只知,有SC畢業生(親戚)去到某直資男校,第一年全級頭幾名,第二年已經頭十名不保~ 通常,聽返嚟,KV嘅成績反而keep到, 因為SC功課較少,小朋友上到去比KV畢業生吃力!
恐龍家

原帖由 MaryBrown 於 11-7-7 16:58 發表

e+ SC 咪又係海X南岸商場度開分校, 其實係邊度開學校都不是大問題, 佢既師資, 學術成績等...先係最重要!  
其實SC從來都未有正式向外公佈小一成績, 所有資料都係黎自邊個邊個講"路邊社"消息, 咁大間學校咁多人讀一定有人入到DBS/DGS/SPCC/YW...架啦!  個D人其實佔左幾多%? 個D父母又係唔係舊生呢?  無人知囉!  其實如果係好的成績又怕咩比人知? 有D名校如SKH 人地都有向外公佈啦!
‹ 上一主題|下一主題