用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) MARYKNOLL 大不如前?
樓主: schoolcat
go

MARYKNOLL 大不如前? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+15-2-24+06:29+編

原帖由 MrBeast 於 15-02-24 發表

同dg or spcc 比,咁講都唔可以話錯。but back down toearth ...

識大女和細女差好多年的Maryknoll家長,聽佢講,幾年間d野深咗好多,大抽獎收生無得揀係事實,但吾能於學校會吾keep住個水準,何妨佢中學吾係收晒。

其實吾好太在意親戚朋友講也,好大人都係亂up,試過聽個一個爸爸,醒另一個爸爸d大抽獎「堅料」,聽完之後...信佢真係死得。

hppa    發表於 16-1-29 14:42

btrue 發表於 15-2-24 21:26
呢D位唔需要多, 唔係個個好似陳生咁捐3.5億美元,兩年前姓周的捐二百幾萬美元就入唔到.
點解D人覺得讀Harro ...
咪係囉, 老實講, 入得哈羅, 有咁既財力, 小朋友唔太離譜俾心機栽培下, 讀一流大學都唔太難啫, 駛鬼下下要捐錢咩, 係咪?

btrue 發表於 15-2-24 21:26
..點解D人覺得讀Harrow屋企就有幾億捐比一流大學?  我認識現就讀的, 應該唔會囉.

Application Fee

•                 HK$1,500

Tuition Fees - Academic Year 2014-2015

•                 Corporate Capital Certificates: HKD3,000,000
  •                 Individual Capital Certificates: HKD3,000,000 (Note)
  •                 Individual Debentures: HKD600,000 (Note)

回覆 stepyau 的帖子

我囡讀st Mary 一年級時全級有120人,現在四年級淨番111人,學校冇做的咩,只係教得深、考得深,中英唔合格要留班咁,家長會自己轉校

Doray  APS都係用呢招架啦!  發表於 15-2-25 11:13

MrBeast 發表於 15-2-25 09:53
如果只計tuition fee,  其實唔算好貴, 都有唔少直資/私立學校都收緊佢一半既價錢, 但名聲就差N倍

MrBeast  又系, 債券仲只是600k  發表於 15-2-25 11:59
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:schoolcat 的帖子

論津校,咁如果 MCS 同協恩,大家會點𢵧?

hppa  MCS  發表於 16-1-29 14:43

isamchan 發表於 15-2-25 10:57
協恩小學同中學斷咗龍, 根本無需要比較

simsimwong    發表於 15-2-25 12:02
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:論津校,咁如果+MCS+同協恩,大家會點Ž

原帖由 isamchan 於 15-02-25 發表
唔同level, 咪玩啦

isamchan 發表於 15-2-25 10:57
Don't start it !

回覆:MARYKOLL 大不如前

其實協恩也好勁, 好出名, 不过佢冇龍就難攪d

hkpapa852 發表於 15-2-25 11:07
協恩小學同中學斷咗龍, 根本無需要比較
依阿表哥的logic, 中學就要執過位

回覆 Chingding 的帖子

睇落120人變成 111人, 似乎變動不太大, 但如果每年留3 揷3 再加1-2自動轉校, 其實呢3年可能已換血10%再減少全體人數,留下更多位置在中學時收多一些優秀外來學生

hkpapa852 發表於 15-2-25 10:39
如果只計tuition fee,  其實唔算好貴, 都有唔少直資/私立學校都收緊佢一半既價錢, 但名聲就差N倍
...
yes, it's all relative.英國Harrow淨tuition都3萬5英鎊3個term
香港呢間又抵讀過耀中漢基.

United we stand, divided we fall.

MrBeast 發表於 15-2-25 09:53

題外話, 其實D 學費咁貴, K1 & K2 都十幾萬一年, 讀左係咪識飛架?
真心好奇, 不喜勿插

引用:Quote:原帖由+isamchan+於+15-02-25+發表論

原帖由 sissysze 於 15-02-25 發表
唔同level, 咪玩啦
HY MCS 唔同level?
小學我覺得差唔多ja wor

siden 發表於 15-2-25 14:33
HY MCS 唔同level?
小學我覺得差唔多ja wor
2間真係有D唔同, 一間中小, 一間英小; 一間學費全免, 一間要俾堂費 (不過好小數目啫).

一間有留叩間位俾附屬幼稚園, 一間除咗中學以外, 沒有任何關連學校

引用:Quote:siden+發表於+15-2-25+14:33+HY+MCS+

原帖由 hkpapa852 於 15-02-25 發表
2間真係有D唔同, 一間中小, 一間英小; 一間學費全免, 一間要俾堂費 (不過好小數目啫).

一間有留叩間位俾附 ...
識人HY 一樣收

hkpapa852  可惜我淨係識字  發表於 15-2-25 16:01

引用:Quote:siden+發表於+15-2-25+14:33+HY+MCS+

原帖由 hkpapa852 於 15-02-25 發表

一間有留叩間位俾附 ...
我唔係講緊你所講呢啲,呢啲當然知。

楼上話"level"唔同,我係問緊"level"有乜唔同。

‹ 上一主題|下一主題