用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 三年後的九真vs三年後的培僑
樓主: karaqueenie
go

三年後的九真vs三年後的培僑 [複製鏈接]

我上年聽過九真的自我介紹,當 POWERPOINT 到達升讀本地各間大學的人數時,數秒便跳到下一頁,根本沒有足夠時間看清內容,按當時即時的記憶來計,估計是 20 - 30 人之間。(2014 年畢業人數 136 人,估計入讀本地大學的人數比率少於 20%)

2014 年,沙田培僑入讀本地大學的人數是 34.4% (22 人,畢業生人數 64人)

九真畢業人數資料來源:http://www.ktlms.edu.hk/data/doc/share-file/school_report/2013-14_School-Report.pdf (第 9 頁)
培僑資料來源:http://www.puikiu.edu.hk/website/documents/school-report/2013-14_School_Report.pdf (第 3 頁)

----------------------------------------

2015 年,沙田培僑入讀本地大學的人數暫時是 44%

44% 是多少人?上年度培僑的第 十一 年級人數是 90人,相信 44% 是 40 人。
其實,單看網頁公佈的資料來看,2015 年培僑的文憑試表現是十分理想的。

----------------------------------------

JUPAS 有兩組數字
- 一組是獲派 FULL-TIME BACHELOR DEGREE 的人數,數字包括了八間大學 / 公開大學 / VTC-THEi 的人數,
- 另一組是獲派 ASSOCIATE DEGREE 的人數程

因有一些學生會放棄 教育學院 / 公開大學  / VTC-THEi 的學位,寧願到外地升學的,
所以實際註冊的人數仍是未知數。
相信培僑稍後會加上入讀非政府支助學士學位的人數,總人數可能會多過 40%。

ASSOCIATE DEGREE 包括了副學士及高級文憑課程

TwinWong  真係数字遊戲, 混淆視聽  發表於 15-11-5 08:39

回覆:三年後的九真vs三年後的培僑

九真剛在九月二十二日剛公佈佢地2015 年成之績,十分好bo, 似乎真是上緊位,大學聯招學士學位有60%, 中國和英國語文3级以上有85%和81%, 一d都唔失禮。

回覆 MMVV 的帖子

既然大家都講到今年既成績咁突飛猛進,又即本等多幾個月睇下佢地份校務報告點講囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:九真剛在九月二十二日剛公佈佢地2015+年成

原帖由 MMVV 於 15-09-26 發表
九真剛在九月二十二日剛公佈佢地2015 年成之績,十分好bo, 似乎真是上緊位,大學聯招學士學位有60%, 中國和 ...
九真在今年考DSE是很重要的,因為是學校開始轉有英文班考DSE的第一年。

www 發表於 15-9-3 18:13
培僑應該不是B1, 以上的升學數字水份甚多。
(升學數字既水份主要來自海外同自資課程。)  sorry, 什麼是自資課程? 如何水份? many many thanks

KwanKwanMammy 發表於 15-9-27 14:06
九真在今年考DSE是很重要的,因為是學校開始轉有英文班考DSE的第一年。

...
"九真在今年考DSE是很重要的"

我諗你指既"今年", 係指今年升咗上中六, 下年考DSE個班, 唔係今年公佈成績個班
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:KwanKwanMammy+發表於+15-9-27+14:06

原帖由 hkpapa852 於 15-09-29 發表
"九真在今年考DSE是很重要的"

我諗你指既"今年", 係指今年升咗上中六, 下年考DSE個班, 唔係今年公佈成績個 ...
是啊!謝謝更正

培僑校務報告出咗:
http://www.puikiu.edu.hk/website/documents/school-report/PuikiuCollegeAnnualSchoolReport2014-2015.pdf

參考P.26 DSE成績, 奇怪今年唔公佈3322率. 整體升讀degree率比上年低咗近10%, 之前校網講既資料 (44%入JUPAS degree)又無講, 咁奇怪既?

王家爸爸  似乎理科勁,文科弱。  發表於 15-11-4 13:18

左校, 可免則免!

hkpapa852 發表於 15-11-4 12:46
培僑校務報告出咗:
http://www.puikiu.edu.hk/website/documents/school-report/PuikiuCollegeAnnualSchool ...
我反而想知道,呢句有幾真:「在透過大學聯招獲本地大學取錄的同學當中,50% 獲香港大學、香港中文大學及香港科技大學取錄。」

會唔會將太空都計港大。

Source: http://www.puikiucollege.edu.hk/ ... com_content&view=article&id=562:2015-hkdse-examination&catid=1&Itemid=3

王家爸爸 發表於 15-11-4 13:11
我反而想知道,呢句有幾真:「在透過大學聯招獲本地大學取錄的同學當中,50% 獲香港大學、香港中文大學及香 ...
定係我之前既講法先係真, 全原詳盡示釋應是:

截止目前為止, 我們收集到的學生回應, 當中有44%透過大學聯招入讀學士學位課程, 在透過大學聯招獲本地大學取錄的同學當中,50% 獲香港大學、香港中文大學及香港科技大學取錄。

不過, 我無話你知我目前收到既回覆, 係佔總畢業生既百份之幾啫!

hkpapa852 發表於 15-11-4 13:15
定係我之前既講法先係真, 全原詳盡示釋應是:

截止目前為止, 我們收集到的學生回應, 當中有44%透過大學聯 ...
莫非係傳奇中既「語言偽術」既至高境界?

hkpapa852  有曾主席做校監, 呢方面既造藝應該有番咁上下  發表於 15-11-4 13:26

回覆 hkpapa852 的帖子

hkpapa, 其實你唔駛諗太多, 學校個notice board 有干登入U同學名單. 3322% 不嬲唔係入U指標, 問題係你質疑學校提供的數字. 培僑一向唔係sell 成績, 確實好難令人改變諗法; 不過都係果句, 讀書係自己既事, 一間學校總有人入到U, 有人入唔到. 如果成績包尾, 幾到人入到U都同自己無關.

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-11-4+13:15+定

原帖由 王家爸爸 於 15-11-04 發表
莫非係傳奇中既「語言偽術」既至高境界?
普通野黎啫

TwinWong    發表於 15-11-5 08:45
hkpapa852  沒有最高, 只有更高! 高! Go! 高!  發表於 15-11-4 13:38

teambuilder 發表於 15-11-4 13:30

hkpapa, 其實你唔駛諗太多, 學校個notice board 有干登入U同學名單. 3322% 不嬲唔 ...
咁請問培僑既3322%係幾多? 咁佢過去幾年有寫, 今年唔寫, 係咪有D奇怪呢?

當然你可以話我係質疑, 但我質疑既地方有問題嗎? 如果寫得清清楚楚, 就唔會令人有不必要既猜想.

我亦唔係針對任何學學校先嚟作過濾性既質疑, 即使係SPCC既校務報告既資料, 我都有質疑既地方.

TwinWong  咁其怪, 唔同學校确得係基础門檻, 不值一提??  發表於 15-11-5 08:46

hkpapa, 其實你唔駛諗太多, 學校個notice board 有干登入U同學名單. 3322% 不嬲唔 ...

如果你講培僑中學,你對。
但係培僑書院唔同,培僑書院比培僑中學注重學生成績同比賽獲獎。

hkpapa852  有曾主席做校監, 呢方面既造藝應該有番咁上下

----

聖保羅 同 HKU,加埋十幾年嘅訓練成果。

老實講,其實我反而覺得曾主席做得唔錯,比另一間既葉校監好好多。

原來校務報告P.5仲有個升學統計, 之前睇漏咗.

今年local degree有47.5%, 比上年34.38%高咗好多, 另外, 海外degree由上年39%降到今年15%.

校務報告寫得非常清楚, 顯示了全級學生人數及問卷回覆人數, 並在學校公佈入三大的學生名單,數據正確, 沒有花巧或運用言語藝術.
‹ 上一主題|下一主題