用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 三年後的九真vs三年後的培僑
go

三年後的九真vs三年後的培僑 [複製鏈接]

本身在九真小,如無意外,應該直升而家上緊位的九真中(聽聞好似轉緊做1C英中),但又因為唔鐘意現時九真小只顧死讀書,所以想插沙田培僑,但爬過文,培僑書院好似外界不太看好(只係去到B2頭),但如果同九真中比較又點呢?
   5    0    0    0

—定要升九真嗎?升油真唔可以?成績好就自行揀其他中学囉~

karaqueenie 發表於 15-9-2 05:55
本身在九真小,如無意外,應該直升而家上緊位的九真中(聽聞好似轉緊做1C英中),但又因為唔鐘意現時九真小只 ...
有無了解過九真中呢? 小學同中學可以好唔同啊。

九真小只聯繫九真中, 同油真一D關係都無, 校長講既, 其實而家九真小入面D學生大多九成都係B2的LEVEL, 因為九成都係入九真中, 只要唔太差都可直上, 其實我LIKE培僑全人發展多D

問題係, 雖然培僑半紅不黑, 而九真亦不差亦不太好, 我有打算為小女由小二插PK小一再讀上去, 但我又考慮緊值唔值得咁做, 有無多D數據SUPPORT我呢

karaqueenie 發表於 15-9-2 11:52
九真小只聯繫九真中, 同油真一D關係都無, 校長講既, 其實而家九真小入面D學生大多九成都係B2的LEVEL, 因為 ...
9成都係B2.............

咁講都幾好....校長完全無交數壓力

karaqueenie 發表於 15-9-2 05:55
本身在九真小,如無意外,應該直升而家上緊位的九真中(聽聞好似轉緊做1C英中),但又因為唔鐘意現時九真小只 ...
其實我唔明, 點解D人成日話九真中轉緊做B1C? 跟據咩資料/原因/數據?

如果以DSE表現同入U率計, 兩間都只係不相伯仲, 要做到B1還差一段距離
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-9-2 15:10
其實我唔明, 點解D人成日話九真中轉緊做B1C? 跟據咩資料/原因/數據?

如果以DSE表現同入U率計, 兩間都只係 ...
大家根據既原因係:
英中要收85%全港前40%的學生, 所以英中=Band 1, 九真轉EMI, 所以未來可望變英中, 即可望變B1, 咁無理由一跳跳幾級架, 咁咪話B1C囉, 無咁大爭拗嘛, 明未?

little_yolky 發表於 15-9-2 15:48
大家根據既原因係:
英中要收85%全港前40%的學生, 所以英中=Band 1, 九真轉EMI, 所以未來可望變英中, 即可 ...
真係要計, 話培僑係B1, 比九真合理D囉!

2013年升讀學士學位(本地+海外)比例2014年升讀學士學位(本地+海外)比例
九龍真光中學

38.00%

37.00%

培僑書院

47.92%

68.62%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-9-2 15:54
真係要計, 話培僑係B1, 比九真合理D囉!
但係本地+海外.....咁海外有幾多先? 會唔會係因為俾得起12年學費既培僑家長, 肯定有D家底, 所以咪十卜到細路去海外升學呢。如果只比本地學位(仲要唔係space果D), 可能會好D, 可恨各校發放資料不一, 無從比較。

little_yolky 發表於 15-9-2 16:02
但係本地+海外.....咁海外有幾多先? 會唔會係因為俾得起12年學費既培僑家長, 肯定有D家底, 所以咪十卜到細 ...
兩間都無公佈呢個好重要既數字: 本地升讀大學學士課程比例

回覆:hkpapa852 的帖子

http://www.puikiucollege.edu.hk/website/index.php?option=com_content&view=article&id=562:2015-hkdse-examination&catid=1&Itemid=3

似乎今年進步不少.... 上年3322都只得46.2%

佢呢句其實有D含糊:

截至目前為止,有44%的十二年級同學透過大學聯招獲本地大學取錄,修讀政府資助的學士學位課程。

到底係44%學生得到聯招學位, 定係44%學生得到聯招學位中既學士學位?

睇英文可能清楚d.

JadeW 發表於 15-9-2 16:49
睇英文可能清楚d.
undergraduate degree programme, 一般係指學位課程, 即係Degree/AD/HD都包括在內.

"政府資助"學位是否等於8大的degree?

teambuilder 發表於 15-9-2 17:07
"政府資助"學位是否等於8大的degree?
"政府資助"學位, 唔只8大, 亦唔只degree, AD/HD都有

真係你吾講我吾知!

我以為學士學位是吾包AD 同HD 因為係associated degree and higher diploma,吾算係學士學位添。

JadeW 發表於 15-9-2 17:53
真係你吾講我吾知!

我以為學士學位是吾包AD 同HD 因為係associated degree and higher diploma,吾算係學 ...
所以我咪話佢句說話有問題.

因為英文版係話JUPAS學位課程, 但中文版就變咗學士學位課程

正常嚟講, 學士學位就係Degree, 係唔會計AD同HD

英文既JUPAS學士學位課程, 一般係叫JUPAS Bachelor's degree programmes, JUPAS degree programmes, 就係包括所有degree, AD同HD

回覆 hkpapa852 的帖子

undergraduate degree programme, 一般係指學位課程, 即係Degree/AD/HD都包括在內.
這說法是錯的。

‹ 上一主題|下一主題