用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 黃埔宣道小學 有無2007年9月入讀宣小的家長?
樓主: JoJoMammy
go

有無2007年9月入讀宣小的家長? [複製鏈接]

大家P.1家長好! P.2家長好!

我兒子讀P.1B,現班中已分了很多組別,有2個班長,2個副班長,6個組長,圖書長,清潔長...已佔1/3同學有自己的負責岡位,兒子說若做不好,就要退下來,給表現好的小朋友接上,之前就有一組長升了做現在其中一副班長,很大競爭,其他P.1有沒有這情況呀?P.1其實有沒有分哪班較突出呢?好似沒有1D班家長啊!我很想兒子入詩歌班但班中好似只選了3位,這麼難入.因放學後,兒子要搭校車走和太累,暫不會留下參加其它活動.可以分享你們小朋友的情況是否一樣?P.2開始點分班呀?有5班,是否只有2班較突出,其他班怎分哪班最好?

我囡囡是1C,她被選了做副班長,她當然很開心,但做落就感到壓力不少,因要「看班」,即轉堂要出來管秩序,而她說有不少同學會出位、傾偈(當然啦!)叫同學靜D、不要出位,同學反而說:你又不是老師、你反埋位就真啦...我囡囡當然覺得十分委屈,更飲泣地說:他們都不理會別人的感受 ...又覺得自己身為班長要如何如何,給自己不了壓力,我也要輔導她如何在情義中既要體恤同學:不要常做金手指,但也要執行公義,要協助老師...總之就是做一些6歲小孩子不容易做的事情呢。做班長真的是既榮耀但又很艱巨的任務。

但十分感恩 ,這幾天她似乎適應不少了,今天更分享到她遇上班中一「惡」女同學, 她竟然想到這樣跟那女同學說:如果換轉你是班長,我出位你會覺得如何??我囡囡說那女同學就沒有出聲了:-| 我真的希望女兒可以繼續在困難中勇敢面對,積極成長。

至於課外活動,我沒有幫她報了,因她已被選入朗誦隊,我怕她太辛苦,小一適應已不容易了!

嘩!!!!你個囡囡真的好叻!!!好高EQ!!!

原文章由 mabelle 於 07-9-15 19:30 硐表
但十分感恩 ,這幾天她似乎適應不少了,今天更分享到她遇上班中一「惡」女同學, 她竟然想到這樣跟那女同學說:如果換轉你是班長,我出位你會覺得如何??我囡囡說那女同學就沒有出聲了:-| 我真的希望女兒可以繼續在困難中勇敢面對,積極成長。

Hi 大家好:
阿囡升一年級後,真的好似特然大個女咗!佢好多時都會在學校完成所有家課才回家(當然有漏啦 )又肯自己執書包.
最開心是見到佢返學好投入及開心,好似佢上次造句:開心:佢作了--我升一年班了,真開心. 我和小朋友一起吃飯,真開心等....我真的感覺到佢好開心!!
阿囡話1A班有男女班長各一個,各科組長一個,而體育科就有4個科長2男2女.
問佢是否有人入了朗誦隊和詩歌班,佢話唔知,跟著又話無講!!(好似蒙蒙蔽 )
我只是為阿囡安排了下午時間學小提琴和西洋畫,因為放學太晚了,怕佢會累,所以都無安排!!!

Hi TracyC,

你囝囝好叻呀, 識得講咁多嘢比你聽, 我囝囝都係1B班, 我都無聽佢講過lee D 嘢:tongue: , 佢好鬼慢熱架, 要我問佢先會講, 激c人啦.
你多d話比我聽班上嘅情況吖, 唔該哂!

你有無check我send比你嘅PM? 你囝囝叫咩名呀, 睇吓佢地2個識唔識?

原文章由 TracyC 於 07-9-15 11:23 硐表
我兒子讀P.1B,現班中已分了很多組別,有2個班長,2個副班長,6個組長,圖書長,清潔長...已佔1/3同學有自己的負責岡位,兒子說若做不好,就要退下來,給表現好的小朋友接上,之前就有一組長升了做現在其中一副班長,很大競爭, ...

Mabelle,

你囡囡好叻呀, 識得自己解決問題

原文章由 mabelle 於 07-9-15 19:30 硐表
我囡囡是1C,她被選了做副班長,她當然很開心,但做落就感到壓力不少,因要「看班」,即轉堂要出來管秩序,而她說有不少同學會出位、傾偈(當然啦!)叫同學靜D、不要出位,同學反而說:你又不是老師、你反埋位就真啦...我囡囡當然覺得十 ...

Hi Kennischow,

其實我都覺得囝囝大個左, 我起初好擔心佢架, 因為佢好怕羞, 又成日擔心lee樣怕嗰樣, 但係我都覺得佢適應得唔錯. 只係有時都會講吓d 飯盒唔好食, 但都要食, 因老師會check, (佢而家喺學校真係食多左嘢啦, 佢以前食好少好少架, 成日都話飽 ).

我都淨係安排左午間活動比佢, 係武術, 因為都想比樣運動佢學, 佢平時學嘅嘢都比較靜態, 我叫佢試吓一個學期先, 如果真係唔鍾意就唔學law. 佢本來唔like架, 話午間活動就無左導修, 咁返到屋企就會好多嘢做, 無得玩, 比佢激c
至於課後活動就真係太晏太累啦. 星期六嘅活動我又帶唔到佢返學校.

原文章由 kennischow 於 07-9-15 22:59 硐表
Hi 大家好:
阿囡升一年級後,真的好似特然大個女咗!佢好多時都會在學校完成所有家課才回家(當然有漏啦 )又肯自己執書包.
最開心是見到佢返學好投入及開心,好似佢上次造句:開心:佢作了--我升一年班了,真開心. 我 ...

各位mami,

想問吓你地平時比咩小4帶返學校小息食架, 有d傷腦筋, 面包三文治佢又唔like, 我多數比威化餅, 粒粒芝士餅, 熊仔餅, 朱古力條, 紫菜. 佢話有人帶薯片同糖, 咁我有時就放粒糖OR野菜條比佢, 佢就開心到不得了.

講吓你地帶D咩, 等我參考吓吖.

原文章由 SPJB 於 07-9-16 09:16 硐表

其實我都覺得囝囝大個左, 我起初好擔心佢架, 因為佢好怕羞, 又成日擔心lee樣怕嗰樣, 但係我都覺得佢適應得唔錯. 只係有時都會講吓d 飯盒唔好食, 但都要食, 因老師會check, (佢而家喺學校真係食多左 ...

唔好意思, 又有嘢問.

星期五派左本"我我圖書紀錄?" 係唔係日日都要帶返學架, 阿仔又WU 吓 WU吓啦.

我見裡面有中文, 英文, 數學嘅閱讀紀錄表, 係唔係喺屋企每睇一本書就自己寫底 (以前幼稚園係咁), 仲有各科嘅閱讀報告, 係唔係本本書都要做, 定鍾意先做 , 一星期文一次 , 好似唔係好清楚咁, 定老師講左阿仔又......

我哋暫時未見到什喎!!!

原文章由 SPJB 於 07-9-16 09:35 硐表
唔好意思, 又有嘢問.

星期五派左本"我我圖書紀錄?" 係唔係日日都要帶返學架, 阿仔又WU 吓 WU吓啦.

我見裡面有中文, 英文, 數學嘅閱讀紀錄表, 係唔係喺屋企每睇一本書就自己寫底 (以前幼稚園係咁), 仲有各科嘅閱 ...

聽囡囡說,好似是每天要帶,家中看的圖書就寫在「親子欄」,讀書報告就無規定!

原文章由 SPJB 於 07-9-16 09:35 硐表
唔好意思, 又有嘢問.

我見裡面有中文, 英文, 數學嘅閱讀紀錄表, 係唔係喺屋企每睇一本書就自己寫底 (以前幼稚園係咁), 仲有各科嘅閱 ...

Thanks mabelle!

原文章由 mabelle 於 07-9-17 01:10 硐表
聽囡囡說,好似是每天要帶,家中看的圖書就寫在「親子欄」,讀書報告就無規定!

有無2007年9月入讀宣小的家長?

很多P.1家長呀!我兒子是P.1B班,現在班中做了組長,同是協助班長,副班長維持課室,派嘢....文中我見其中一班體育有4個科長,我兒子體育堂要幫先生手執體育東西,不知是否科長呢?食飯要幫手搬飯盒入課室,但兒子很喜歡做.還想做副班長,班長,我叫要努力囉!興趣班我為兒子選了星期一西洋晝,星期六就英文和時事奧數班.還沒有P.1D班家長加入?

TracyC,

你囝囝好叻好積極喎, 好有興趣參與班中的服務!

! 你仲未話我知你囝囝叫咩名喎! 我同阿囝講我識佢班中一個同學仔的mami, 我成日問我係邊個, 好有興趣想知道, PM我吖. 我都PM左你, 你有無check?

原文章由 TracyC 於 07-9-17 11:04 硐表
很多P.1家長呀!我兒子是P.1B班,現在班中做了組長,同是協助班長,副班長維持課室,派嘢....文中我見其中一班體育有4個科長,我兒子體育堂要幫先生手執體育東西,不知是否科長呢?食飯要幫手搬飯盒入課室,但兒子很喜歡做.還 ...

你兒子是不是搭5號車,我兒子是愛民商場落車,返學老公或家人送,找一天,我們P.1親子王國家長帶同兒女出來飲茶就好啦!哈哈!大家可以了解不同班中的情況.上次音樂會有去, ok啦.我要上班的,長短週,所以,星期六,學校活動要與家人配合,帶兒子回興趣班了.你們P.1班家長呢?

Hi TracyC
好呀! 有機會一起飲茶啦!我好似有d印象,第一天上學時你和你先生帶著囝囝一起上車的,是嗎?!!你哋返學自己送,放學先坐校車,是否一樣要交足車費?有冇優惠?(好八卦 ,只是好奇!!)
d小朋友明天默書,唔知大家預備好未!大家都要加油!

原文章由 TracyC 於 07-9-17 11:59 硐表
你兒子是不是搭5號車,我兒子是愛民商場落車,返學老公或家人送,找一天,我們P.1親子王國家長帶同兒女出來飲茶就好啦!哈哈!大家可以了解不同班中的情況.上次音樂會有去, ok啦.我要上班的,長短週,所以,星期六,學校活動要 ...

[ 本文章最後由 kennischow 於 07-9-17 21:38 編輯 ]

你地有無覺得中文科好似教得好快呀, 而家巳經教到第4課, 好似一下子要塞好多生字詞語入個腦度. 我囝囝個表弟都係今年小一用同一本書, 佢地而家先開始教第二課咋. 默書都係一課一課咁默, 而囝囝就要一次默2課.

原文章由 kennischow 於 07-9-17 21:37 硐表
Hi TracyC
好呀! 有機會一起飲茶啦!我好似有d印象,第一天上學時你和你先生帶著囝囝一起上車的,是嗎?!!你哋返學自己送,放學先坐校車,是否一樣要交足車費?有冇優惠?(好八卦 ,只是好奇!!)
d小朋友明天默書,唔 ...

系law,兩課書裏頭,有一半是生字,很吃力。

有無2007年9月入讀宣小的家長?

Hi, 1A Kennischow,1B SPJB ,1C mabelle/小伊, 1E thwong

Kennischow,你估中了!我是和老公一同上車坐中間位置的.
我印象中你是否和老公一起去,坐在我們前兩行的三人坐位呀,好似早過我們上車的.單程校車一樣價錢,沒有特惠,但可隨時上車(依時的話,返學和放學)你沒有上班哦,真好.是否一名小朋友呀!我得一個小朋友,SPJB有二名孩子,真熱鬧呀!SPJB,前晚我問兒子,你兒子另外喜愛和哪同學玩,佢話應該係班長蘇浩軒,是不是呀?大家P.1家長,今日黙中文,我很緊張兒子會不會不小心及大意寫字.6/10家長日,你們去不去,我會去,順便兒子應該上緊興趣班你們怎樣呀?

Hi Tracy,

嘜校車可以一齊上車架咩

等我今晚返去再問吓囝囝先, 我都有問佢邊個係佢好朋友, 比佢激c佢話個個都係:tongue:

今日默書我同阿囝講儘力就得啦, 雖然自己有時都會好緊張, 但係都儘量唔想比壓力囝囝, 而家先係開始, 仲有排擔心呢!
我覺得呢2課書裡面對我囝黎講都有幾多生字(可能幼稚園太輕鬆太淺), 所以一下子要記真係幾辛苦. 我會幫吓佢唸d方法黎記law. 好似操場個"操"字我就叫佢唸吓喺操場可以做d咩, 講嘢食嘢做運動都得, 咁佢就會唸到tick手邊同有3個口law.

唉! 我開始感覺到時間好唔夠用呀!

6/10 家長會 同 13/10 家長班(未派通告)我都會出席, 都隕左我d大假係比哂阿仔學校law.

原文章由 TracyC 於 07-9-18 12:04 硐表
Hi, 1A Kennischow,1B SPJB ,1C mabelle/小伊, 1E thwong

Kennischow,你估中了!我是和老公一同上車坐中間位置的.
我印象中你是否和老公一起去,坐在我們前兩行的三人坐位呀,好似早過我們上車的.單程校車一樣價錢,沒 ...
‹ 上一主題|下一主題