用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有小朋友讀緊Kumon的MaMa/Daddy入來chat吓! ...
樓主: Terry280905
go

有小朋友讀緊Kumon的MaMa/Daddy入來chat吓! [複製鏈接]

個playgroup幾好呀!包括晒中英數,囡囡當年好鐘意上,星期六晨咁早就話去上,跟著才上堂,有D小朋友上完playgroup就走,就好似市面上大D機構攪小組形上堂咁,要比錢,但這卻是免費的.
媽咪相信你囡囡如果日日聽CD和做工作紙,在普通話上一定會進步,媽咪囡囡亦是如此,大家比心機啦!: : :

原文章由 ivytang02 於 07-9-4 17:41 硐表
sherryko9, 你個囡真係好叻, 我大女都學緊公文中, e+4A, 開始學小小拚音, 以4聲為主, 但比起5A時佢進步無禁快....

而我細女 4歲今個星期5開始上公文數, 我間CENTRE係有playgroup 架, 一個小時我覺比佢唱遊下聽下 ...

DEAR ALL,

CAN YOU HELP ME, PLS!

I HOPE MY SON TO STUDY KUMON CHINESE, BUT
HE UNWILLING TO LEARN WHEN I ADVISED
HIM EACH TIME.

Hi Terry,

我諗你唔好強迫囝囝去上公文中先,問吓佢點解唔想上?是否有以下理由:
1. 不能看某套電視;
2. 太多公文工作紙做;
3. 沒私人時間,有時囡囡亦會投訴沒私人時間做她喜歡的事情,例如畫漫畫公仔;
4. 聽到旁邊人說太多活動等...
或者你可以諗諗可否減去囝囝某一種活動,空一段時間給他上公文,咁樣佢可能唔會覺得自己多左野學.或者你又可以給他上公文幼兒時段,比佢接觸普通話,無形間佢就會知道普通話唔難學!又或者同囝囝講,到小學會以普通話敎學,現在學定,上到小學,D老師和同學會覺得你好叻架!

原文章由 Sherryko9 於 07-9-7 10:45 硐表
Hi Terry,

我諗你唔好強迫囝囝去上公文中先,問吓佢點解唔想上?是否有以下理由:
1. 不能看某套電視;
2. 太多公文工作紙做;
3. 沒私人時間,有時囡囡亦會投訴沒私人時間做她喜歡的事情,例如畫漫畫公仔;
4. 聽到旁邊人 ...

Thank you for yr feeback.
My son no other course to learn
only kumon Maths & Eng. before 01 sep 07.
the main reason is that : he find it very bored.

Hi Terry,

我唔明點解囝囝會話中文悶,早期公文中是讀童詩開始,跟著是拼音,再後來是讀短故事,現囡囡是上緊CII尾,全是加長早期D故事內容,再加入新的長故事,很得意,囡囡好鐘意聽,有時她要求聽晒整個故事才收手;不過話分兩頭,可能公文要重覆聽同一個習作幾次,囝囝便覺得悶,試吓比佢久不久跳聽其他練習,等佢知道下次會有機會聽D得意的野,增加他的學習興趣;又或者會公文教室老師講,諗吓辦法,希望可以幫到你或作參考!

原文章由 Sherryko9 於 07-9-8 10:35 硐表
Hi Terry,

我唔明點解囝囝會話中文悶,早期公文中是讀童詩開始,跟著是拼音,再後來是讀短故事,現囡囡是上緊CII尾,全是加長早期D故事內容,再加入新的長故事,很得意,囡囡好鐘意聽,有時她要求聽晒整個故事才收手;不過話 ...

You are very nice, tks!
Are you in office now?

Hello Terry,
媽咪是一個在職母親,公司一早是用電郵運作,所以需長期開著電腦,媽咪是五天工作,朝九晚六.在公文上,希望媽咪可以幫到你,囡囡上公文大約是3年有多,公文在囡囡學習起步上幫助不少,但媽咪亦買下不少故事書附CD的給囡囡聽,在公文學習過程上,亦跟著囡囡.

如果讀 bilingual kin,準備讀 bilingual or IS primary,何時開始讀公文中好呢?
K3 (5
) 會唔會太早?
Many thanks.

原文章由 Yau_Cheung 於 07-9-12 15:16 硐表
如果讀 bilingual kin,準備讀 bilingual or IS primary,何時開始讀公文中好呢?
K3 (5歲) 會唔會太早?
Many thanks.  

K3 (5歲) 唔會太早.

my girl studied Kumon Chi for 4 months. She started from 5A and now she is at 4A. She seems didn't like to do the work, everyday I have to urge her to do . She said the
words are difficult and she is afraid that she need to take a long time to finish writing the 5 pcs paper.
I am thinking whether to let her quit or not. Because she
is studying in Kindergarten for full day  and everyday she is tired when she get home. She is very upset that she need to do the Kumon everyday.

原文章由 shanma 於 07-9-12 16:19 硐表
my girl studied Kumon Chi for 4 months. She started from 5A and now she is at 4A. She seems didn't like to do the work, everyday I have to urge her to do . She said the
words are difficult and she is ...

很多小朋友對中文無興趣, 尤其要佢寫字,
您試吓同kumon centre說, 叫他們幫吓手溝通吓,
是否有進展, otherwise, quit temporary is a method.

shanma,

可以叫centre減少每日的張數, 例如:3, 3, 4, 3, 3, 4 或者每日2張.
做媽咪要堅持! 唔可以佢一句話唔想就停左, 下次學其他課程佢會慣性一唔鐘意就唔學!

原文章由 shanma 於 07-9-12 16:19 硐表
words are difficult and she is ...

我大女都係讀緊4A, 進度&字句真係比之前深左, 因為要學4音, 我女初初都困難架, 但好快都跟上了, 上星期見到普通話老師都讚佢, 讀得好好, 多D讚小朋友佢地會有心機做架, 4A除左要寫字連拚音部份都要寫埋, 我通常都陪2個女一起聽, 寫字我又讚下佢, 我都吾想佢放棄, 因為可以學好筆順 & 拚音幾重要的

上個星期六,獲悉囡囡在公文中和英拿了銅奬,囡囡都上了3年有多,實則媽咪都唔係好知點樣可以攞金銀銅奬,有媽咪可以解釋給我知嗎?媽咪唔係咁大驚喜,因現在媽咪是想囡囡在普通話和英文上真的學多D野,奬項對囡囡來說只是錦上添花吧了!最緊要對功課上有幫助,如果不能幫囡囡在學校的學習上有實則用,就算給囡囡十個奬亦沒用,媽咪比較現實,唉!冇法子啦!香港敎育制度就是如此現實!
拼音在普通話學習上是極度重要,拼音好,發音會準(基本和理論上),所以各媽咪要和小朋友一起堅持,通過拼音一關後,學習普通話就不是一個問題了!4聲在普通話是很重要的,2314聲分別有難度,2和3聲一組,1和4聲一組(囡囡說,媽咪不曉的),看似4聲很普通,但需反覆聽才容易拿握和分別,各媽咪不要輕視此點,一定要小朋友聽得多才曉,此乃媽咪所見.共勉!

其實kumon : Chi, Eng & Maths, 如果只能
choice one subject, anyone can advise me
which subject is the most important.

超越學年1年攞銅, 2年攞銀, 3年或以上攞金!

原文章由 Sherryko9 於 07-9-17 16:34 硐表
上個星期六,獲悉囡囡在公文中和英拿了銅奬,囡囡都上了3年有多,實則媽咪都唔係好知點樣可以攞金銀銅奬,有媽咪可以解釋給我知嗎?媽咪唔係咁大驚喜,因現在媽咪是想囡囡在普通話和英文上真的學多D野,奬項對囡囡來說只是 ...

唔該晒andyrightma.
如果媽咪建議公文中或英都可考慮先,敎室會建議先選公文數,囡囡雖然都有上公文數,但媽咪覺得遲到3至4年級上亦可,不選公文數都得,如果有其他心水.
公文英看上去比較容易上手,但實則中文會後來居上(如果家中不是以英文對答),原因母語問題,囡囡在公文中全自己攪掂.

原文章由 andyrightma 於 07-9-17 23:44 硐表
超越學年1年攞銅, 2年攞銀, 3年或以上攞金!

Hi 5354,

我的女兒都是4歲(升K2),正想比她加入Kumon聽聞中文科是自己聽機自學,但我怕她不喜歡,而4A的意思是不是一開頭便學呢?

英文科的形式教法是不是同中文一樣聽機自學?:

原文章由 5354 於 07-8-17 03:13 硐表
我女4歲(升K2),讀三科,so far感覺好好~

中文(第5個月)4A中,好在普通話教,看圖書的拼音都可以拼出讀音la~...希望對日後寫作有幫助

英文ERP(第4個月)5A頭,好吸收,阿女+phonics學可以read story book la~~

數學(第5 ...
‹ 上一主題|下一主題