用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母小學 9月開學既1C班家長
樓主: pattyw
go

9月開學既1C班家長 [複製鏈接]

原帖由 pattyw 於 08-9-22 16:54 發表
c班係唔見過
我尋晚因為唔見張体溫表
反轉全書包+所有書
都無發覺呢本嘢

想問c班星期五係唔係真係無派返張体溫表?
佢放學打給我話今日先派反給她,
我噁哂血,以為唔見咗,尋晚係敢搵,最后
搵唔到,寫紙仔話唔見咗,叫給過張
點 ...

我都一樣, 反轉個書包都搵唔到張體溫紙,
真係俾學校玩死, 原來無派,
等我搵完又搵, 搵左好多次先放棄, 唉......
默中文時的札記唔知會點默呢?
我參加左聯歡會呀, 我諗住點都去一次睇吓,
如果好無聊以後就唔去哪.
angel

原帖由 angelchuen 於 08-9-23 14:45 發表

我都一樣, 反轉個書包都搵唔到張體溫紙,
真係俾學校玩死, 原來無派,
等我搵完又搵, 搵左好多次先放棄, 唉......
默中文時的札記唔知會點默呢?
我參加左聯歡會呀, 我諗住點都去一次睇吓,
如果好無聊以後就唔去哪. ...

個日搵唔到人都癲咗,以為整唔見咗,
本本書都每頁睇,最后搵唔到+又夜,放棄
但真係給學校玩殘

本札記我終於見到啦
但ONLY填幾個部首字WOR
應該唔駛默卦,我估

冇參加聯歡,覺得貴
你去完話我知好唔好AR

原帖由 pattyw 於 08-9-25 11:47 發表

個日搵唔到人都癲咗,以為整唔見咗,
本本書都每頁睇,最后搵唔到+又夜,放棄
但真係給學校玩殘

本札記我終於見到啦
但ONLY填幾個部首字WOR
應該唔駛默卦,我估

冇參加聯歡,覺得貴
你去完話我知好唔好AR ...

新鮮生猛海鮮 "大頭蝦" 一隻,
打完風放左日假, 居然冇同亞囡執番個書包,
重係星期三嗰日既書, 只係記得已經執左書包,
重要在亞囡返左學10分鐘左右先醒起,
咁我就打電話去學校同班主任講底聲,
但點不知重係Miss Ho代班主任,
我就問她嘜唔係Miss Chan可以返工咩,
她說Miss Chan覆診後醫生叫她再休息幾星期,
暫時繼續由Miss Ho代課.

好啦, 我去完聯歡會講番俾妳知到底有冇意義.
angel

唔記得改返星期四既書,C班好似係有人AR
今朝她起身同我講話尋日有人帶錯書
帶咗星期三既書返去

其實 ms ho已經無教一個星期左右啦,
我今朝問佢乜而+代陳老師都好似ms ho
敢幫你填返漏既功課既,佢先同我講
係ms ho尋日返嚟做返代班主任

中間既空檔係由另一個陳老師代替
但她講呢個陳老師好惡、好嚴
會大聲話小朋友,重嚴過數學老師喎
敢係點唔知啦,之但係呢個代陳老師
代唔夠一星期就換返 ms ho 好奇怪bor……….

我鐘意ms ho做代班主任多過替代既陳老師
起碼ms ho見手冊漏寫功課會幫小朋友手寫返
+上之前我打過去學校同佢傾過
覺得佢都好nice同對小朋友有心機

不過講到尾都係希望原本既陳老師隻腳快D好
佢地係敢轉代班主任都唔係辦法,因為班主任負責好多科目,所以班主任好重要

thanks
你去完話我知

Hi  pattyw,

帶左星期三既書果個咪我個囡囉,
Miss Ho上既堂就冇在手冊填欠帶書本,
但其他的老師就在手冊上填欠帶書本,
雖然帶錯書的責任全在自己身上,
但在這裡可以看到Miss Ho較有人情味.

同妳一樣都希望Miss Chan可以快d返來教,
始終老師和學生都要有適應期.

係呀, Miss Ho都會幫我個囡在手冊上寫功課及較深既字,我個囡都話陳老師好惡,好大聲.
angel

哦..係你個囡?
但個日好似好多人帶錯ar

個日係度寫完miss ho
因為有嘢唔明打去問佢
順便問miss ho,佢話係修女叫佢返嚟
繼續代陳老師+,miss ho話修女驚d
小朋友唔適應喎

你個女做咗c子山個張畫未?
2/10交bor...
她叫我搵個c子山給佢看咗先識畫..
所以重未做,佢次次都搞到好遲先做嘢

pattyw,

我聽亞囡講好似得佢一個帶錯書.
幅畫叫做畫左啦, 只係得個山同太陽,
叫佢加多些其他, 佢唔肯, 激死...
angel

她米又一樣
話一日未睇到個「c子山」
一日都唔畫....
而+張畫紙重係乜都無

大家點樣幫小朋友默書+??
而ga幫佢默英文好辛若,
點到好似記唔入腦
默到喊噤.....

原帖由 pattyw 於 08-10-6 11:49 發表
大家點樣幫小朋友默書+??
而ga幫佢默英文好辛若,
點到好似記唔入腦
默到喊噤.....

我同呀囡默左d生字先,
寫多d, 等佢入腦
等佢識左, 就同佢成句默.
中英都係禁做.
都ok, 你睇下得唔得

我唔係成句同佢默
都無可能ar,佢都記唔住
我係一句句子,分拆成所以生字
一個個默的

聯歡會

原帖由 pattyw 於 08-9-26 13:06 發表
thanks
你去完話我知

hi pattyw,

測驗後成個鬆晒,
講番俾你知聯歡會的情況啦,
比我想像中好好多, 除了我地家教會家長學生外,
連校長,修女,老師也有嚟,
由未用餐開始玩到散席,
而且人人都有最少一份禮物,
大部分家庭都有5-6份禮物,
我地也好好彩抽到大獎3獎(蒸溜咖啡機)
節目內容都好多,無悶場,小朋友玩得好開心,
食物方面尚可接受,
如下次也是測驗後舉行,
相信我也會再參加,等亞囡玩番晚鬆一鬆.
angel

hi, angelchuen

5該哂你﹗
我有係校網度睇到D相,
覺得個晚應該都OK好玩、開心 (小朋友)
早知我都參加la,但之前真係好趕要交
名去5去,太急lu.....+上啱啱開學
好多野都未定哂

敢若有第2次,相信我都會去吓、玩吓

你地好有抽獎運ar,恭喜哂.....

我諗我估到你係邊個小朋友既mami

原帖由 pattyw 於 08-10-30 12:52 發表
我諗我估到你係邊個小朋友既mami

pattym,

相信妳都估中了,
我個女好容易估到, 個"姓"咁特別.

係啦下次有這些晚宴, 有時間的話參加吓,
小朋友玩得好開心的.

好啦班主任終於都返左喇, 唔知點解咁耐都未派測驗卷,
亞囡話好似有人未考, 所以唔派住, 都唔知真唔真,
唉... 好心急睇吓佢考成點.  
angel

本來都5在意
但頭先見到你個名
我估係囉,個姓真係好少有就真
+上她有時會講吓同學仔d名
5多5少都聽過吓

你有無聽你女講,陳老師返嚟反而唔慣?
她話覺得ms ho好dwor…我估係習慣問題
希望佢快d習慣返係ms chan

好似中文測驗卷星期一有對過,
叫佢地改正wor...我都好心急睇吓佢測成點

[quote]原帖由 pattyw 於 08-10-30 14:47 發表

你有無聽你女講,陳老師返嚟反而唔慣?
她話覺得ms ho好dwor…我估係習慣問題
希望佢快d習慣返係ms chan

係啦...現在又要習慣班主住係陳老師,
佢又係話ms ho好d, 佢都唔慣呀,
陳老師好似隻腳都未好番晒,
亞女話早會時陳老師唔陪佢地落禮堂,
叫佢地自己落去, 其他班都有班主任陪,
佢覺得好似無人理佢地咁, 有小小怨言,
我就同佢講可能陳老師因為隻腳未好得晒,
唔可以上落咁多次樓梯囉, 佢都明白了.
angel

原帖由 angelchuen 於 08-10-30 15:32 發表 係啦...現在又要習慣班主住係陳老師,
佢又係話ms ho好d, 佢都唔慣呀,
陳老師好似隻腳都未好番晒,
亞女話早會時陳老師唔陪佢地落禮堂,
叫佢地自己落去, 其他班都有班主任陪,
佢覺得好似無人理佢地咁, 有小小怨言,
我就同佢講可能陳老師因為隻腳未好得晒,
唔可以上落咁多次樓梯囉, 佢都明白了.

她話ms ho入班房時都會面帶笑容,然后上堂
但而ga ms chan無lor,佢話好掛住ms  ho既笑容
話ms ho好nice對佢地,好關心佢地
但ms chan就好cool敢wor......
我唯有同佢講,ms ho係代替ms chan 嘛
ms chan好返敢ms  ho就完成任務lor
ms chan可能啱啱認識你地,未熟你地
遲d熟咗后,一樣ar
佢就話,感覺都係ms ho好d
噁血..........................

今日測驗派咗啦原來
睇功課websit知道
‹ 上一主題|下一主題