用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母小學 9月開學既1C班家長
go

9月開學既1C班家長 [複製鏈接]

1c班琪琪
有無家長都係1c班吖
   0    0    0    0

雖然我不是1c, 但囡囡上年是陳老師做班主任, 所以很替你開心.

但尋日她返嚟話陳老師要休息一排先返得學,因為整親隻腳,由其他老師暫代

估唔到開學第一日通告會噤多
她一返屋企就打給我同我講

原帖由 yk0108 於 08-9-1 21:41 發表
雖然我不是1c, 但囡囡上年是陳老師做班主任, 所以很替你開心.

yk0108

你個女有冇參加英文班,我個女參加咗呀﹐今日先知原來呢 幾堂要自己帶飯呀﹐慘呀。仲要自己湊放學呀。又慘。 今朝仲唔記得同佢量體温添。 幾大頭蝦:-|

唔好意思, 借咗1c班的topic來傾幾句.

shirley獅子頭,

囡囡沒參加英文班, 是否暑假前就報那些? 要接放學, 辛苦你了!!!!!
上年, 我問過其他媽咪有關學校的英文, 數學等等那些課外活動, 她們的評價都麻麻地. 不過, 我猜想學這些要很長的時間才見成效. 囡囡的英文都麻麻地(尤其是會話), 我都考慮是否要參加有關的英文班. 八卦問句, 你不是返工, 有姐姐照顧囡囡嗎?那她的英文應該ok吧?!

唔緊要
係唔係好多家長都會給小朋友去補習?
尋日她叫我請個補習老師幫佢補習
我暈暈地,我估係佢個班有人 係敢

Hi pattyw,

我囡囡都係讀1c, 我諗唔洗咁快要補習啩,
如果要的話我也相當頭痛, 要帶出帶入,
妳囡囡是否由聖母幼稚園升上?
angel

係ar
佢以前係讀k3e+

原帖由 yk0108 於 08-9-2 14:13 發表
唔好意思, 借咗1c班的topic來傾幾句.

shirley獅子頭,

囡囡沒參加英文班, 是否暑假前就報那些? 要接放學, 辛苦你了!!!!!
上年, 我問過其他媽咪有關學校的英文, 數學等等那些課外活動, 她們的評價都麻麻地. 不過, 我 ...

yk0108

其實今次係第一次參加學校嘅課外活動(算係掛),p 1 未參加過架。諗住試下囉。我係要返工呀,佢係有姐姐同佢補緊習。但都係應付學校嘅功課多,每日都係個半鐘。唔係太多時間學課外嘢。其實我個女都係一個無乜記性嘅人,佢英文一般架
係呢﹐你駛唔駛返工架。:

shirley獅子頭,

八卦講幾句, 那天生日會, 有一位是幫人看風水的, 說你囡囡的面相很好!
我正在考慮是否上班, 巳經坐了7年牢. 今早聽到其他媽媽說今年4年級有十幾人留班, 有些轉了校, 所以就想是否需要跟多囡囡的功課幾年. 她們說升了3年級後d英文就勁深, 又要請人補習看功課, 另外又請多一個補英文, 令我有些擔憂.
究竟你報的英文班是否之前要報定, 囡囡想報創作"無" , 是否巳過了期?

想問all mama
你地小一個時有無給小朋友
參加學校個d小提琴、搞擊個d course
或同出面個d有咩唔同?
我見張表上寫,若參加后唔可以中途退出
敢即係要成年都參加?

原帖由 yk0108 於 08-9-3 17:01 發表
shirley獅子頭,

八卦講幾句, 那天生日會, 有一位是幫人看風水的, 說你囡囡的面相很好!
我正在考慮是否上班, 巳經坐了7年牢. 今早聽到其他媽媽說今年4年級有十幾人留班, 有些轉了校, 所以就想是否需要跟多囡囡的功課 ...

yk0108

吓。咁多人士留班,我都有跟過呀囡啲功課架。但實在力不從心,其實有姐姐補下係舒服好多架,有時啲小朋友好奇架。聴人講唔聴呀媽講架,我個囡就係咁。p.1 頭個兩個月,教佢做功課仲慘。佢唔明我又忟。佢又眼淚流流,都唔邊個慘啲。所以到最後都係請個姐姐返嚟教佢。我都係考試、測驗先出手。
嗰個英文班係暑假前報。不過噚日我問呀女返成點。佢話冇咩做過,不過返個 6 堂都唔會有咩幫助架啦。

你係唔係氹我開心架。你個高人仲有咩講呀,

shirley獅子頭,

測驗考試你會怎樣準備? 其實我唔明點解考試卷不能派回家, 起碼錯了都知錯什麼. 如果只是靠上堂講一次她錯什麼, 好肯定我個囡的流失率95%, 下次又再重覆錯.
囡囡話考20名之內, 都有金獎, 評語都是品學"kim"優, 係咪呢?  
你囡囡玩了水晶寶寶未? 我養了兩次, 都是不能生bb, 你找什麼載它們?
那師父說有幾個小朋友眼珠黑黑實實, 做事好有耐力, 但我唔知佢講邊幾個. 不過我記得你囡囡眼珠都是咁.

原帖由 yk0108 於 08-9-8 10:38 發表
shirley獅子頭,

測驗考試你會怎樣準備? 其實我唔明點解考試卷不能派回家, 起碼錯了都知錯什麼. 如果只是靠上堂講一次她錯什麼, 好肯定我個囡的流失率95%, 下次又再重覆錯.
囡囡話考20名之內, 都有金獎, 評語都是品 ...

yk0108

其實我呢係測驗, 考試前個一月已經開始架啦。(好似坐監咁 )我一早影印晒佢地作業、工作紙呀啲paper 比佢做囉。重覆又重覆咁做囉,冇乜特別架咋,只不過做到佢地耳熟能詳,到測驗, 考試都係靠佢自己(好多時都係唔小心多 ),就算到時都係低分都冇辦法。
20 名之內得銅奬之麻,冇金奬呀。(是否一張紙嗰啲)
我個囡都係銅咋:loveliness: 。
我個囡隻眼珠係咁咩。唔覺嘅,今晚返去睇真啲先

水晶寶寶養唔到嘅。每次都係變大都冇生bb。
都係用返原本個樽囉。

每次欠帶或体溫表填錯都當欠帶
是否所有科,夠5次就會記錄既?
好大壓力吖,一開學唔夠2星期
本手冊就寫住欠好多嘢,重係我
幫佢整而欠+漏,好大壓力

原帖由 pattyw 於 08-9-8 15:42 發表
每次欠帶或体溫表填錯都當欠帶
是否所有科,夠5次就會記錄既?
好大壓力吖,一開學唔夠2星期
本手冊就寫住欠好多嘢,重係我
幫佢整而欠+漏,好大壓力 ...

唔好比咁大壓力自己呀。
你有冇買一個功課袋比個女呀﹐有拉鍊嘅、比 A 4 大啲嗰啲袋。我就一路睇住手冊, 一路剔住。一路入袋,咁就冇咁容易漏架啦。 入好晒拉埋拉鍊咁你又唔會漏,個女又唔會唔見嘢。

我已經係敢做啦
但因為我自己都係好大頭蝦既人
even我一晚睇3次+朝早睇一次有無問題
最終都會有問題

原帖由 pattyw 於 08-9-8 18:10 發表
我已經係敢做啦
但因為我自己都係好大頭蝦既人
even我一晚睇3次+朝早睇一次有無問題
最終都會有問題

我囡a班, 可唔可以搭下嘴.

我都有買個袋比佢
暫時都ok
係最驚抄漏野
學校個功課網雖然得果個零月, 都好過冇
都可以睇佢有冇抄錯.
避免欠交先

hi, all 我囡囡b班, 都想在此搭下咀
其實我地家長都feel到 好大壓力, 學校好嚴, 唔知d小朋友有無這感覺呢?

原帖由 AA 於 08-9-8 22:23 發表

我囡a班, 可唔可以搭下嘴.

我都有買個袋比佢
暫時都ok
係最驚抄漏野
學校個功課網雖然得果個零月, 都好過冇
都可以睇佢有冇抄錯.
避免欠交先
‹ 上一主題|下一主題