用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) ...
樓主: Zoey
go

民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) [複製鏈接]

Re: 民生書院小學部家長分享

雯雯 寫道:
各位民生媽咪

請問:
民生每月學費多少?要交幾多個月?雜費又多少?
有沒有外藉老師教英文?
有沒有普通話老師?
全日/半日?
學生程度怎樣?
你們為什麼選擇民生小學呢?
他們教學宗旨是什麼?

希望你們幫到我,謝謝!

雯雯,

你可到以下  民生小學   瀏覽
[img align=right]C:\My Documents\My Pictures\新資料夾

雯雯,

Apart from browsing the above-mentioned website, you may review our messages & try to search some topics discussing about the school (both in kindergarten & primary section).   

各位,

今日收到有關 <家長義工訓練講座> 既通告, 有冇家長會出席呀?  可以既話, 我地可以結個伴一齊去聽, 或者以後我地會有機會一齊參與學校既義工服務          .

abbybear

I tried the Munsang website but it doesn't mention about the school fee?

Zoe

Thank you for your advise.  I will tried to search your old message.

雯雯,

學校收費

abbybear
[img align=right]C:\My Documents\My Pictures\新資料夾

Zoey,

我都報左名,到時又可以約你一齊去.

Zoey 寫道:
各位,

今日收到有關 <家長義工訓練講座> 既通告, 有冇家長會出席呀?  可以既話, 我地可以結個伴一齊去聽, 或者以後我地會有機會一齊參與學校既義工服務          .
菲媽 =^_^=

Zoey 寫道:
各位,

點解我收唔到????????

abbybear,

妳搵番張 <義工訓練講座> 既通告未呀?  張通告好細張嫁咋, 會唔會妳阿仔放埋左一邊見唔到呀!?  個講座日期係 25/10 (Sat).

zoey,

呀囝話唔係全班派架,點解?????       

abbybear 寫道:
zoey,

呀囝話唔係全班派架,點解?????       

之前的問卷妳也交了, tick 了會參與那樣義工服務的, 對嗎?  咁奇怪        ~ 妳打去問下學校啦          !  

各民生小學家長 >>
星期六見學校好似有工程做緊,朋友話加建校舍,你們知道是否小學轉全日制?

Hi Zoey、abbybear >>
我依家每個星期六12點,會帶仔仔返學,上電腦堂,你哋有無參加sat的課外活動?可以見見面呀﹗

So,

學校係加建緊 (好彩夠大咋 ~        ), 但就未收到料會否短期內轉全日, 或者等阿 So 仔上小學既時候, 已經有好消息        .  

好呀 ~ 25/10 下午我地有 <家長義工講庭>, 2:00 開始, 我地食個 lunch 都得0番!~

Zoey,

Hi everybody,

As far as I know, it’s mainly for the secondary school.  The ground and top floors are purely for sports and the rest of the floors seem to be music room/computer room …..  There’s a floor plan shown near to the main office some time ago but not sure if it’s still there.  Otherwise, try to give a call to the office.

Annie

So,

我記得妳曾經問過有關有沒有已經不看既圖書等等可以給妳細仔, 我諗起, 阿女 2 歲左右我地買左一 set {樂智高} 既教材, 有 3 sets 內容妳可以看看會否適合:

-  Counting and Additon to 5
-  Addition and Subtraction to 6
-  Perception & Concentration <Traces>

我地真係幾大晒, 前幾日拎番出黎睇, 發現一些根本仲係原封不動的          .  妳睇下妳細仔 arm 唔 arm, 但我諗若果大小小既小朋友就已經會覺得太簡單嫁喇.

Zoey >>
多謝你先,細仔兩歲都未夠,應該唔會覺得淺。
好呀﹗一齊食lunch ,但你介唔介意食粉麵之類既快餐,因為佢三點要去到奧運學普通話。

abbybear >>
原來入家長義工會都要抽?

Annie >>
希望你講既係真,因為我都唔想小學轉全日。
但民生小學轉全日制是否遲早既事,因政府之前話過,規定要全港小學係200?年前全部改革。

其它媽咪 >>
25/10有興趣一齊食lunch嗎?

菲媽,

25 號妳會帶菲菲番學校上興趣班?  就唔就到時間一齊食 lunch (九龍城) 跟住上講座?

abbybear,

咁學校有冇講, 會唔會再有講座安排妳地去上呀?!  (仲諗住會見到妳 tim          )  我地個班今日派番中文既測驗卷啦, 如何呀, 滿唔滿意呢?

So,

咦 ~ 我仲以為妳喜歡全日 tim          !  其實我自己都唔想 (但我知好多媽咪都 prefer 全日 ~ ), 可能我自己係 full-time mom, 我想有多些時間可以陪到阿女, 跟進佢既功課, 又等佢有多些時間參與其他既課外活動, 好似鋼琴班我都係安排左係平日既放學後, 唔駛樣樣都要谷晒去 weekend;  而且太細個既小朋友 (都係講緊 6, 7 歲0者), 我唔想佢咁辛苦, 日日咁早起身, 番埋全日我會覺得幾辛苦, 因為依家阿女 pm 放學番黎我都覺得佢都已經散散地          .

Annie,

有得加建係好消息, 咁我地小朋友第時又有更多既 facilities.  我覺得讀書既環境都好重要, 希望佢地越變越正          .

By the way, 唔知有冇媽咪有買飛睇那套音樂劇 <木偶奇遇記>, 我見有民生書院同學會合唱團客席演出的, 我錯過左, 今日先拎番張 leaflet 出黎睇!

HI, 我是新來的, 請多多指教.
我的女兒是民生的一年級學生

Hello OLIVIA1997,

妳好!  唔知妳囡囡讀哪一班呢?  得閒多 d 入黎交流下, 傾下計 wor        !~

Zoey 寫道:
abbybear,

咁學校有冇講, 會唔會再有講座安排妳地去上呀?!  (仲諗住會見到妳 tim          )

老師話星期一會再有講座通告比我
‹ 上一主題|下一主題