用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 黃埔宣道小學 有無2007年9月入讀宣小的家長?
樓主: JoJoMammy
go

有無2007年9月入讀宣小的家長? [複製鏈接]

家長日wor,梗去啦!

有無2007年9月入讀宣小的家長?

SPJB

校車一樣價錢,但只可以仔仔自己上車喳(返學/放學)
只要準時在車站等的話,就可以上車了
你同仔仔讀書方法都很得意.我會盡量叫仔仔自己唸熟,自己最好默埋書.這樣就算老師講得太快,都可跟上默.所以中文1,2課連我自己都同仔仔熟練透了,唯一是怕佢寫字大意呀.是會有點辛苦.我同阿囝講要努力,因為佢好想升級,現在只是能做組長及體育科長
今日全級P.1一同默中文的.希望大家都有好消息啦!

Tracy,

我同囝囝都係巳經識背第一二課, 仲好熟tim, 但係寫係另一回事, 我都係幫佢少少咋, 最終都係要睇佢自己lu. 佢寫中文字都OK, 第一次乙+, 第二次有甲-, 老師獎左個貼子比佢貼喺本簿面, 開心到佢cc吓, 但英文字可能慣左有紅藍線跟, 如果做task book 只係得一條線, d字就好似識飛咁, 真係要多加練習啦. 我成日同佢講, 如果你明明係識, 但係寫得唔好比老師扣分就唔低啦.

你囝囝真係好想升級喎, 努力呀!

原文章由 TracyC 於 07-9-18 14:27 硐表
SPJB

校車一樣價錢,但只可以仔仔自己上車喳(返學/放學)
只要準時在車站等的話,就可以上車了
你同仔仔讀書方法都很得意.我會盡量叫仔仔自己唸熟,自己最好默埋書.這樣就算老師講得太快,都可跟上默.所以中文1,2課 ...

Hi TracyC,
上學的第一天只有我和阿囡上車,我哋好早上左車,坐在第三行的雙人座位,所以留意到上車的人,而記得你哋的原因是保母叫你可以隨時上車,當時心裡覺得有d好奇!! 我只有一個囡囡(都已經好難應付了).其實我都考慮等佢定d,我會再找工作.......到時至算啦!
6/10我都會去,而阿囡則亦要參加興趣活動,所以完左仲要趕返去,幫佢換芭蕾舞衫!跳1:30:time: 時間好趕!!!

其實大家有冇留意,佢哋只是上學期都有6本中文科的課本 ,如果唔快d可能會教唔晒!!!所以一見佢哋開始寫詞語,我就會要阿囡開始記d字的寫法!!!這樣好似無咁趕!!!

原文章由 TracyC 於 07-9-18 12:04 硐表
Hi, 1A Kennischow,1B SPJB ,1C mabelle/小伊, 1E thwong

Kennischow,你估中了!我是和老公一同上車坐中間位置的.
我印象中你是否和老公一起去,坐在我們前兩行的三人坐位呀,好似早過我們上車的.單程校車一樣價錢,沒 ...

Hi Kennischow,

有6本中文課本咩  
係唔係連埋工作紙同作業呀!

原文章由 kennischow 於 07-9-18 22:13 硐表
Hi TracyC,
上學的第一天只有我和阿囡上車,我哋好早上左車,坐在第三行的雙人座位,所以留意到上車的人,而記得你哋的原因是保母叫你可以隨時上車,當時心裡覺得有d好奇!! 我只有一個囡囡(都已經好難應付了).其實我都 ...

Hi SPJB
對阿是連工作紙和作業!!

原文章由 SPJB 於 07-9-18 22:27 硐表
Hi Kennischow,

有6本中文課本咩  
係唔係連埋工作紙同作業呀!

[quote]原文章由 kennischow 於 07-9-18 22:13 硐表
Hi kennischow,SPJB,
kennischow,真是沒有印象了,上學的第一天只有你和阿囡上車.
喂!你早上,下午很繁忙嗎?通常是不是晚上才回應?我自己晚上很忙,要做飯,要洗衫,安排兒子.....不會上電腦的.最近才留意到此綱,才入來看看.聽講你兒子興趣班選了功夫.我本來想兒子參加埋一份,但不想佢太亂,因佢星期日已有參加功夫班跟前香港隊師傅學.在校只我選了西洋晝,星期六英文班和時事奧數班.24/9/2007應開始,但現仍未知收唔收?SPJB,你仔仔小息是不是食栗子呀?我仔仔講..哈哈哈.佢話黙書第一課是唸黙,不知是不是?(未有詳細問佢)只話識,可能今日派,佢仲話坐佢隔離的女副班長吳卓塋好叻的.我兒子不會自律看書.激氣!

Tracy,

我多數都係日頭喺公司上BK, 我雖然唔駛做飯洗衫, 但返到屋企比2隻小魔怪攪住邊有時間吖:tongue: 間中會等佢地訓左就上黎八吓law.

我囝囝係報左武術班, 係星期三午間活動, 要學完成1:30先食飯唔知佢慣唔慣呢 我囝囝都有在外面學畫畫同鋼琴, 本來我都想同佢報奧數, 但我星期六又帶唔到佢返學校, 所以淨係報左一樣咋. 比佢試吓先law, 唔鍾意下學期咪報第二樣law.
我安排佢午間活動佢幾唔like, 佢話咁咪無得導修law, 佢想導修做多d返屋企可以玩呀.

你呀仔都幾留意我阿囝喎 佢琴日係食栗子呀!
你通常比咩囝囝帶返學食架

默書我阿仔話收簿時見到佢嗰組有個同學唔識3個字, 咁我問佢識唔識, 佢竟然答我唔識2個字都算幾叻架啦, 比佢激c 我同佢講只要儘力就得啦, 下次再比d心機law. ! 我阿仔一向都唔會太緊張d分數 (唔知係佢未識緊張定佢對自己要求唔高).

有好有唔好啦!

原文章由 TracyC 於 07-9-19 12:48 硐表
[quote]原文章由 kennischow 於 07-9-18 22:13 硐表
kennischow,真是沒有印象了,上學的第一天只有你和阿囡上車.
喂!你早上,下午很繁忙嗎 ...

Hi,

剛打電話鉿仔仔,問吓是否已派黙書,佢話老師送了三個貼紙及有100分,你們怎樣呀?加油, 加油, 等你們好消息! (今晚要送小食物鼓勵一吓先)

Hi TracyC
是的,我早上真的好忙,接左阿囡返學後,要賣餸回家,除了兼顧自己的家外,也要兼顧我阿爸爸和媽媽(老人家)和家姐的印傭,所以要週圍走,下午有空就要回家打掃,再趕去接阿囡放學,放學回家要佢檢查功課,執書包,練鋼,洗白白......直至阿囡9:30上床後,才會上bk八吓!!!
今次默書阿囡的成績都不差,有100分,老師在簿皮上貼了一個貼紙,佢不知幾好心,話個貼紙好靚喎!!!

原文章由 TracyC 於 07-9-19 12:48 硐表
喂!你早上,下午很繁忙嗎 ...

你地小朋友都好叻呀
我囝囝真的很大意, 錯了不應該錯的字(寫得太草), 只有90分, 老師給了2個貼子貼在簿面, 我問佢點解得90分都有貼子嘅, 佢話因為叻先有, 比佢激C:tongue:  老師真係好呀咁樣鼓勵佢地, 佢都不知幾開心

要繼續努力呀!

原文章由 kennischow 於 07-9-19 21:27 硐表
Hi TracyC
是的,我早上真的好忙,接左阿囡返學後,要賣餸回家,除了兼顧自己的家外,也要兼顧我阿爸爸和媽媽(老人家)和家姐的印傭,所以要週圍走,下午有空就要回家打掃,再趕去接阿囡放學,放學回家要佢檢查功課,執書包,練 ...

Hi Kennischow,SPJB

Kennischow,你囡囡可以這麼早訓,我兒子通常10時半才有得訓,因小朋友放學由老人家接(只可照顧食,洗澡,直至我回家食完飯才開始和兒子檢查功課........我仔仔做嘢慢慢來,很激氣.你囡囡自律嗎?女仔應該好喲.
SPJB,你仔仔怎樣?聽兒子說班中得幾個同學有100分.我看見兒子的黙書雖然100分,但字體寫得很不美.其他1A,1C,1D,1E黙書家怎樣?

係囉Kennischow, 你囡囡可以咁早訓實在太好啦. 我囝囝也要

10:00才上床, 10:30前應可入睡, 其實也不是很足夠. 仲有你囡囡好乖呀, 可以咁先律, 我囝囝就……..   ! 佢做事慢吞吞的, 又要我勞氣.

係呢, 你囡囡係唔係每日都練琴架, 練幾耐呢? 佢喺琴行學家喺屋企學? 學左幾耐呀? 有成績嗎? 我囝囝學了大約1年半, 其實他不是很熱愛, 但亦可以, 佢自己亦很堅持要學, 但就不是很勤力練習, 所以進度比較慢. 其實進度慢都不是太緊要, 我只希望佢
keep住學, 唔好半途而廢law.:loveliness:

TracyC, 你囝囝點解咁利害會知道全班只有幾個同學有100分嘅?

原文章由 TracyC 於 07-9-20 10:16 硐表
Kennischow,你囡囡可以這麼早訓,我兒子通常10時半才有得訓,因小朋友放學由老人家接(只可照顧食,洗澡,直至我回家食完飯才開始和兒子檢查功課........我仔仔做嘢慢慢來,很激氣.你囡囡自律嗎?女仔應該好喲.
SPJB,你仔仔 ...

SPJB

我仔仔仲話中文Miss在課堂說邊過邊過漏咗全句.和很多同學有90-95分,希請你今晚問你吓仔仔,知唔知我仔仔在學校有沒有時常擧手答問題,在學校通常怎樣?(因佢很活躍,時常攪攪震)聽我仔仔講佢有五.六個好兄弟姊妹.做大哥是我兒子,二弟係班長, 三弟?四弟? 是你兒子  五定六妹?係副班長...今日我還叫我仔仔送可樂糖給好兄弟姊妹分享. 你兒子是不是同樣喜歡看星期日早上的特搜戰隊,我想幾兄弟姊妹可能玩這東西,捉人.mabelle,thwong...去咗邊呀?

Hi, all,

之前忙一點,沒有上來,現在回來了。

我囡囡真好彩,默書有100分,她說全班有6個小朋友有100分,是老師把得100分的同學名字讀出來的;我囡囡的字體也是很亂的,字形是不合比例的,沒法子!:-|

我囡囡開學後累得不得了,9點半前一定睡了...之前高班是上pm session的,很夜睡,11點多;現在可以這樣早,真的out of expectation.

我囡囡都好學了鋼琴一年,喜歡,但也不會主動練琴,有幾次我都因她不肯練琴又發脾氣便叫她不要學了,之後她就死死氣地去練,總之都算麻煩!

你們的小朋友有沒有學Phonics?我囡囡英文麻麻,想給她在這方面加強些。我遲些會學給家長的Phonics course,希望幫到她!

還有,冬季校服很貴,我計過,要$800左右呀!:tongue:

Hi 大家好!!
我阿囡學鋼差不多14個月,老師話佢現在是一級,快要升二級,佢自細都好愛音樂(特別是disney的音樂--佢會連想起d主角),現在在琴行學,之前是往老師的琴室學,但老師去了留學,只有轉啦!現時學緊半小時,每日都會練半小時,因為是以前的老師要求和習慣,要視乎果個星期教的果首歌好唔好聽,如果好,唔使叫都會走去彈,如果不是,咪一樣勞氣到c!!!
阿囡做嘢咪一樣慢條斯理,完全是你急佢唔急!! 但返了宣道後佢有改進,就是佢會盡量做完功課先回家,今日佢仲話比我聽,佢一食完午飯,連去小息都唔去,就開始做功課,有時又覺得佢好乖!所以d時間就好用d!回家只是檢查和執書包(多數1小時可以完成)
大家會唔會在學校訂校服???我都唔知點好,因為我訂的夏季校服裙,質地好差,有一條在腹中有點起粒粒(一開膠袋就有,但我無為意洗完才發現),我唔佢係咪比左個樣板我!你哋呢???

不是一定要在學校訂嗎?還有別的地方嗎?

如不在學校訂, 就要自己去"特式"買, 無咁方便, 而且在學校訂有
discount呢~

夏季校服quality都ok呀, 不過度身都唔係好fit, 最後都係要自己上"特式"一轉換size. 唉! 我個仔全部比細最細嗰個碼佢就啱啦, 廋到c :tongue:

原文章由 mabelle 於 07-9-20 22:54 硐表
不是一定要在學校訂嗎?還有別的地方嗎?

Tracy,

我囝囝一舊雲, 都唔知自己做左人兄弟, 淨係話佢地就好朋友

我問囝囝你阿仔喺學校係唔係成日鍾意舉手答問題, 佢話係呀, 仲一路舉手一路企起身一路講嘢, 我仔學比我睇, 好攪笑! 其實咁主動學嘢咪好law, 活躍d怕咩喎, 小朋友嗎~ 我就係覺得我囝囝唔夠主動, 太怕羞

我囝囝係電視精一名, 因為係婆婆揍, 所以真係無枉管, 你知啦! 老人家點會管佢地咁多吖, 只要佢地唔好攪攪震就咩都比. 不過, 小一開始就睇少左好多好多la   放學返到屋企(而家會返自己屋企先) 都4:35, 我唔準佢開電視架(有工人做線人), 食d嘢就做功課, 其實做一陣爸爸都返到屋企lu, 咁爸爸同佢check完功課ok先可以睇電視(近期佢鍾意睇亞視4:30嘅變形金鋼, 我就錄起比佢睇law). 睇完就會去婆婆度食飯(逢星期一同四會在自己屋企食), 我地同婆婆住得好近, 阿仔好鍾意去婆婆屋企, 因為有表弟同佢玩. 逢星期五仲開心, 係family day, 我地6兄弟姊妹全部會返阿媽度, 帶埋d囝囝囡囡一並20幾人, d 小朋友開心到不得了.

星期日嘅特搜戰隊, 唔駛講梗like啦, 我都會錄底比佢睇, 因為有時仲未起身!

我囝囝話琴日你囝囝請佢食嘅可樂糖好好味, 係邊隻呀?
我今日都叫囝囝帶左d hamburger 糖返學校請兄弟姊妹們食

其實佢地每日喺學校嘅時間仲多過喺屋企, 如果佢地相處得好又開心咁我就放心law!

原文章由 TracyC 於 07-9-20 14:29 硐表
SPJB

我仔仔仲話中文Miss在課堂說邊過邊過漏咗全句.和很多同學有90-95分,希請你今晚問你吓仔仔,知唔知我仔仔在學校有沒有時常擧手答問題,在學校通常怎樣?(因佢很活躍,時常攪攪震)聽我仔仔講佢有五.六個好兄弟姊妹. ...
‹ 上一主題|下一主題