用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開心迎小六^^
樓主: siulisa
go

開心迎小六^^ [複製鏈接]

普通話唔計分, 雖然都要盡力, 但唔洗太

原文章由 anguswongkid 於 08-6-5 23:28 發表
我本來同阿囝溫普通話,佢講到一,諗住再溫,點知佢舉手要考先,佢話費事我地要佢再溫,真係激死! 佢重話老師話筆試有2/3 人唔及格 ,點算? ...

Really?? 我唔知道,好在你話我聽,等我可以放心D。Thanks

原文章由 hhma 於 08-6-5 23:34 發表
普通話唔計分, 雖然都要盡力, 但唔洗太

原文章由 M&A Mom 於 08-6-5 19:36 發表

我買番梘咋 正版幾十蚊粒,佢地買完一粒又一粒!兩條靚夾埋成三十幾粒,破產!

因為學校唔比帶, 所以我都乘機話唔買 , 係 jusco 見過人玩, 都唔知攪緊乜 !  反而學校就准帶扭計骰, 所以班裡面都幾多人玩, e 家差少少就過晒關 .

原文章由 jazzmama 於 08-6-5 13:35 發表
我仔話想要 "爆丸" 做生日禮物
請問邊款係最受歡迎呀

jazzmama / bb2wong
我兩隻都愛爆丸,d名又長又浸,佢地念到倒背如流,念書又見佢地咁叻!

我都覺得你最好俾佢自己揀,因為太多款式,同款唔同色已經唔同分數,要佢地自己至識揀。
之前在家接近的精品店買$12一粒,買左好多之後,聽見d同道話花園街$15兩粒。不過真是一分錢一分貨,在反斗城買的正版質素高很多,但要4,5十蚊粒。

jazzmama
有銀邊的是新一代,貴d,舊一代$42.9粒,新的貴十蚊一粒。有版買的,一set連幾隻爆丸賣二百幾三百,我d細路自己話貴,唔低買wor!佢地話塊版只是用來擋著d爆丸唔好碌得太遠wor!不過如果捨得買,應該有好過無,不過佢地玩野三分鐘熱度,難得佢地唔要,我不用買來阻地方。番版係有d有defect ga,所以佢地買左立即試,唔好就換。

如果阿仔生日,未咪買d正野過佢,之後才繼續番lor!不過話時話,就快又唔玩galar,唔好太講夠了

咁岩我阿女明天生日,佢想要隻雌甲蟲,因為佢已經有一隻雄性甲蟲,所以佢想左好耐要佢地開枝散葉wor!我到現在都未接受到這樣難看的東西,所以拖住先,話考完試至講。

siulisa
收到了,不過好似幾淺下wor,我之前見阿女的,d字折到碎濕濕咁,都幾難下,等我明天問佢拿一張睇真d,如果好就scan給大家

原文章由 anguswongkid 於 08-6-5 23:28 發表
我本來同阿囝溫普通話,佢講到一,諗住再溫,點知佢舉手要考先,佢話費事我地要佢再溫,真係激死! 佢重話老師話筆試有2/3 人唔及格 ,點算? ...

我地班都一樣, 筆試分數一般, 不過我自己都覺得幾難, 盡了力便算 .

你女都岩?

原文章由 Zoey 於 08-6-5 23:52 發表

因為學校唔比帶, 所以我都乘機話唔買 , 係 jusco 見過人玩, 都唔知攪緊乜 !  反而學校就准帶扭計骰, 所以班裡面都幾多人玩, e 家差少少就過晒關 .
...

我地學校就計中英數常音視
唔知你地係咪, 你check下

原文章由 anguswongkid 於 08-6-5 23:37 發表
Really?? 我唔知道,好在你話我聽,等我可以放心D。Thanks

原文章由 hhma 於 08-6-6 00:08 發表
你女都岩?

爆丸?  我 say 左 'no' 話唔買喇

原文章由 JP 於 08-6-4 10:21 發表

Eva>>
我大仔升上中學後學玩敲擊樂,有piano底好快上手!
管樂都好啱男仔,但換牙期玩就有D阻滯。

M&A>>
預祝囡囡Bingo中頭獎  ...

多謝大家給阿仔的意見!敲擊樂幾好,不過覺得個動作真係好激下,怕唔怕連佢個性格都激埋一份ga!
我覺得six phon d聲好好聽,不過唔知難唔難學,又怕選左樣阿仔唔鍾意的,又或者有d他更喜歡的,所以如果有得俾佢樣樣試下先選擇就好了。

JP
咁即是說,升中一時才選擇一身一體藝也未遲嗎?

原文章由 Zoey 於 08-6-6 00:21 發表

爆丸?  我 say 左 'no' 話唔買喇

我衰心軟,初時話唔准,之後阿仔可憐樣,就話默書一百分至買啦!之後買開就越來越寬鬆

不過我阿媽時時哦我話,難得d細路鍾意玩未給他們玩lor,大個時已經沒有童真再玩,但是玩具記憶永留心裡wor!哈!唔怪之得老媽細個時,家裡無乜錢都會買玩具給我們!現在我一見d懷舊玩具,又真的浮現許多童年的快樂回憶

最哀係唔知考D嘜,因沒有派卷,所以都唔知點溫。
原文章由 Zoey 於 08-6-5 23:58 發表

我地班都一樣, 筆試分數一般, 不過我自己都覺得幾難, 盡了力便算 .

原文章由 Eva 於 08-6-6 00:30 發表

我衰心軟,初時話唔准,之後阿仔可憐樣,就話默書一百分至買啦!之後買開就越來越寬鬆

不過我阿媽時時哦我話,難得d細路鍾意玩未給他們玩lor,大個時已經沒有童真再玩,但是玩具記憶永留心裡wor!哈!唔怪之得老媽細個時,家 ...

伯母真係好好呀 , 細時我地環境都係一般, 唔敢開口叫阿爸阿媽買野 !  都係到初中時負責揸大旗買菜, 先有機會打幾蚊斧頭  !  阿女屋企既 toys 都係放滿倉, 佢想買 '他媽', 小飾物, 圖書 . . . 都可以滿足一下佢既要求 , 只係真係唔會樣樣都 okay .

[ 本文章最後由 Zoey 於 08-6-6 02:05 編輯 ]

原文章由 anguswongkid 於 08-6-6 00:43 發表
最哀係唔知考D嘜,因沒有派卷,所以都唔知點溫。

好似都係考番課本入面的, 因為那天阿女唔記得係考筆試既日子, 所以那朝番到學校即刻借同學仔本書黎溫!

原文章由 Eva 於 08-6-6 00:21 發表

多謝大家給阿仔的意見!敲擊樂幾好,不過覺得個動作真係好激下,怕唔怕連佢個性格都激埋一份ga!
我覺得six phon d聲好好聽,不過唔知難唔難學,又怕選左樣阿仔唔鍾意的,又或者有d他更喜歡的,所以如果有得俾佢樣樣試下先選擇就 ...
JP
咁即是說,升中一時才選擇一身一體藝也未遲嗎?

Eva>>
細仔小五音樂科考樂器可以彈piano,到妳仔個陣5知得5得!?
F.1音樂科考樂器就不可以彈piano,要其他orchestral instruments(學校承認個D)---我覺得好擾民囉!

Eva

祝你囡生日快樂
越大越靚

hhma,

我個女那間都係計中英數常音視仲要加埋科宗教.

各位,

我對仔女都係勁鍾意爆丸, 我都唔知點解可以吸引到班小朋友, 相信做完套卡通之後, 爆丸就會失寵.

原文章由 hhma 於 08-6-6 00:09 發表
我地學校就計中英數常音視
唔知你地係咪, 你check下

係呀, 咁可能我地比較淺  , 我仔話老師專登係小六練習度搵比佢地, 限定十分鐘做完, 所以我先專登整比大家

好呀好呀, 記得比埋我

原文章由 Eva 於 08-6-5 23:55 發表
siulisa
收到了,不過好似幾淺下wor,我之前見阿女的,d字折到碎濕濕咁,都幾難下,等我明天問佢拿一張睇真d,如果好就scan給大家 ...

EVA
我都祝妳囡越大越靚, 越大越叻, 生日快樂 (我多jazzmam一個hehe )

原文章由 jazzmama 於 08-6-6 10:30 發表
Eva

祝你囡生日快樂
越大越靚

All Mum,

唔好意思各位媽咪有嘢煩到你地,  d 補品可唔可以send 埋比我呀??, 可否加埋我既e-mail 有嘢都預我一份呀??多謝哂你地呀  [email protected]

JP.
_____
Eva>>
細仔小五音樂科考樂器可以彈piano,到妳仔個陣5知得5得!?
F.1音樂科考樂器就不可以彈piano,要其他orchestral instruments(學校承認個D)---我覺得好擾民囉!
_____

你仔仔洗唔洗再學令一種樂器? 真係幾頭痛.....
‹ 上一主題|下一主題