用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南幼稚園 家長分享
樓主: 法子
go

迦南幼稚園 家長分享 [複製鏈接]

Re: 迦南幼稚園(祈德尊分校)家長分享

emily,
你好叻呀,親自下廚!咪請左好多同學仔?你屋企一定好大呢.
而我呢....唔識煮飯架,真失禮......      我係無飯主婦...
Bovie 仲番緊幼兒園30/9 last day, 4/10 就開始番Cannan.

法子
好唔係好識煮,最叻煮公仔麵 ,煎,炸(現成個D再加工) 其他.....一般啦,可以食落口咁啦,好彩我老公對食好求其
好屋唔係好大,500尺左右,個日有成6個小朋友加10個大人,好熱鬧,但執屋就.....好倦
Bovie今日LASTDAY,點樣呀,有冇依依不捨??

emily,
我住麗城個邊.

講開考試, 我位大爺bb仲未識講, 只系間中講單字... 實唔掂law !! 點好 !!

法子,
希望bovie好快适應新學校, 系呢點解你唔吾留舊校, 坐校車咪得.
我會比囝囝in咗先, 再諗k3 pm班個問題.

今日Bovie last day喎! 希望佢返新學校快D適應,記得keep in touch 呀!
我仲有個主意,不如搵個Sunday叫安安出來date date 去!我同桁桁都好掛住佢!

somimi
你都唔洗太過擔心,emily舊年11月interview都係唔係好肯講同答人,我個陣都幾擔心,但個d老師都好好,emily舊年interview先得2歲2個月,都係淨係講單字,自己個名又係講單字(唔識講全名)佢地會因應小朋友幾大去睇,卒之而家咁讀緊呢間羅,係呢你囝囝幾時interview??

emily,
個party一定好熱鬧,在此祝Emily Happy Birthday,快高長大,健康活潑!!!
Bovie 今天last day,佢有D唔捨得班同學仔&姐姐,不過佢話最唔捨得安安老師喎...

somimi,
你囝囝11月開始番大坑東?大坑東既老師很nice 的,我都有D唔捨得呢!
因為我番工時間關係,夾唔到Bovie 番學坐校車,還有..Bovie放學後有時會到我mammy 家,有時又番屋企.....校車邊有可能就到我四圍走?....冇計.........

雯雯,
好開心係依個topic見到你呀      !!!!!
我請了假陪Bovie適應新學校,這星期有些空檔呢!
我地PM 再傾傾佢~~~~

emily,
7/11 in 呀!! 多謝你安慰.
以前你囡囡考左邊間, interview問mug呢?

法子,
囝囝 (toto) 11月吾返住, 出年2月先返, e+可能有變... so好頭痛.

somimi
到時in完都會知收唔收,不過多數收,in完話比我地聽分享吓,你報上午班??toto係下年返大坑東,聽法子話呢間幾好,點解報迦南??遠的問題定其他
舊年emily報咗綠楊,浸信會,佢第一間in綠楊,in的形式用活動形式,d老師同小朋友一路玩一路傾吓問d問題,家長坐在一邊不可在場,我諗住唔收,點知收咗,我都交咗留位費,但d朋友話呢間不是太好,而我對個校長印象一般所以冇讀,另一間浸信會,佢用一對一問,你今年幾歲,叫咩名,今朝食咩早餐,跟住攞d物件問d問題(如有一把梳,一隻匙,問咩用來梳頭),玩配對,將圓形,三角形,正方形放係適當位置,emily有d唔識,淨係收佢下午waiting list,我見下午就冇等,我原本都報聖母,但我排到我時得下午班d表,所以冇報,我聽d家長話有d神早4點就去排,真利害,有d朋友話呢間要講關係,如果有兄弟姊妹係度講過實收,我有個朋友佢個囝有去in全部問題都識但都唔收,有個因哥哥在呢間讀過,不需太識都收
仲有我覺得去in個陣,年齡係一個問題,有D小朋友大有D細,咁問題肯定對D年齡小輸蝕

法子
首先代emily多謝你先,
你專登請假倍Bovie,真係好,希望bovie好快適應到,d野準備好未??手索袋你得藍色,我諗你要問吓學校可能k2得藍色咋,
10月11至16係k1家長日呀,唔知k2有冇呢??

emily,
大坑東只想讀n1, 因可能我會做野, 但full day要成5點先返到屋企, 另我有d猶疑.
多禮你的分亨, 細仔in會輸蝕, n年前同大仔領教過la.

somimi
你有兩個小朋友??,大仔讀小學??
你除咗報迦南,仲有冇報其他??

Emily,
番學既野都準備得7788 la,我聽主任講,k2好似11月家長日..
明天Bovie便加入迦南大家庭,依家有小小緊張呢~     
該用戶已被刪除

hihi....我仔仔4/10月第一日入讀迦南(九龍塘)讀k2上午,我心情緊張得好利害,因我之前選了一開透明道唔高學校,因有朋友仔女讀過而介紹,其實仔仔在8月中巳在聖xx開學,但舊校k1和k2有勁大大差別,對校問非所答,大話連篇,連小朋友的安全也不理,講得好聽要小朋友學獨立,其實該校冇人理,所以本人立克停學.請問可否有讀迦南(家長)報料...thx
太空人仔仔

法子
我係度歡迎Bovie加入迦南呢個大家庭,希望Bovie在迦南開開心心過每一日,我期待你明天跟我地分享     

珮珮媽咪
我囡囡剛返咗兩個月,到而家為止都幾好,佢返得好開心,日日都同我匯報係學校發生d野,老師都好nice,如果小朋友有咩問題都會主動打電話同家長傾,校舍睇你報邊間,我囡囡讀呢間不是很大間,好似九龍塘個間好大,學習氣氛方面,每日教d咩,囡囡都會話我知,同每星期尾都在手冊寫明教d咩,咁我問囡囡識唔識,佢又識喎,所以我覺得學習氣氛應該幾好,而家開始報名啦,填張申請表交3-4張相(不是太記得幾張),回郵信封幾個(又是不太記得幾個),出世紙副本,報名費好似$30如果冇記錯,就會安排面試時間,你可以到以下網址睇睇www.cannan.edu.hk
係呢你想報邊區迦南呀??

maymay2000
歡迎你囝囝加入迦南大家庭,雖然你囝囝不是同我囡囡同一間,但都是"校友"希望以後多d分享呀
有時選擇學校都要講"運氣",有d幼稚園真係"報名時一個樣","讀時又另一個樣"其實都唔明而家好多幼稚園都話收生不足,點解唔比多d心機去攪好口碑同師資,咁就算收生不足都有得同人爭呀
迦南我覺得老師都好nice,如果小朋友有咩問題都會主動打電話同家長傾,學習氣氛方面,每日教d咩,囡囡都會話我知,同每星期尾都在手冊寫明教d咩,咁我問囡囡識唔識,佢又識喎,所以我覺得學習氣氛應該幾好
我希望你囝囝在迦南可以開開心心咁讀,而你又放心

emily,
Bovie 今日開始番Cannan,都OK la, 因為未適應,所以比較靜,我相信時間過耐D就冇問題^_^
真係好開心認識到您,大家多D傾下計~^_^~

emily, wendy,
不如找day 大家約出來食飯丫...Hehe       

法子

好呀,你邊日得閑呀,一齊交流吓,或者可以唱k喎,好想聽Bovie唱歌
今日你同Bovie一齊返,你可以陪佢上堂定點呀,有冇功課做呢,d野同舊校可以接上嗎?你話Bovie比較慢熱,比d時間佢去適應新環境,我相信佢好快適應,係呢佢個班有幾多人呀??男多定女多??你有問個d索袋係唔係得藍色??
‹ 上一主題|下一主題