用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 sc 除了名氣之外,有乜好過學之園?
樓主: babyjoshua
go

sc 除了名氣之外,有乜好過學之園? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 elmolly 於 11-7-8 13:50 發表

佢真係唔跟個仔d功課架

啱啱先講緊... 俾你睇到添!
:;pppp:
阿仔進步緊喇!尋晚收到5份功課,份份都有3個印仔喇!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 pandabonita 於 11-7-8 13:56 發表
睇落如果肯跟小朋友功課,睇埋sc d 功課,再同小朋友補下底,入5入到sc都應5係乜大問題,佢o既名氣又5會保你入到乜校.

係架~
好多嘢睇家長點教
我就... 已經教到阿仔自己睇書,自己做練習,我得閒講吓故事就得
尋晚先有驚喜:阿仔自己做到加減混算嘅應用題!
呵呵~~
恐龍家

我唔清楚GH小學有幾傳統,但SC係一間偏向活動教學的kg。小朋友考直資私小失敗,不等於能力有問題,我會認為係失手多。失手後單較人士入傳統小學,輕側吃力,重則係錯配。,in this case 我覺似錯配多。無錯名校好吸引,但資質有限再加無人理又可怪誰,那怪SC就最好了!?!  小朋1友係愛學習的,但都要家長backup先得。我唔相信有小朋天生識幾萬字而真係唔需要家長跟。只要有問過做左功課未,今日教左咩其實巳經叫跟左。

我反而覺得KM比人神化左,d入成日話K1雜難入因大部份位係N升上,但每年call waiting 幾輪先收得晒咁都叫難! 考直資私小重好笑,見到入LS就話勁,LS唔洗考架,有luck 就得。再睇入公認為一線的男女拔/英華/st paul 比例就更加失望, 10個都唔夠, under 10%, 全級得一or兩個女生入到女拔/st paul, 我相信讀村校成功機會更大, 因為村校通常只有幾個會去考, 只要1個考入可能已經係30%成功考中

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-7-8 14:39 發表
我唔清楚GH小學有幾傳統,但SC係一間偏向活動教學的kg。小朋友考直資私小失敗,不等於能力有問題,我會認為係失手多。失手後單較人士入傳統小學,輕側吃力,重則係錯配。,in this case 我覺似錯配多。無錯名校好吸引,但資質有限 ...

老實講,上咗bk談幼兒/稚園呢度年幾(唔係好長時間), 我就唔覺得有好多人讚SC, 更唔好講咩神化SC, 相反好多人彈SC就真呢! 我認同你既講法, 係呢度KM同LH俾人講到超好就真既!

我個仔而加係KM N1, 9月會轉讀SC K1 E/P AM Class. 我掙扎好耐, 因為上bk太多人講km好, sc唔好! 我家姐2個囡, 讀咗5間KG (KM, LH, SC, KV, GH), 問佢會好中肯. 佢都話各有各好,唔會有一間係prefect.

留係km也好,轉sc亦好, 我都唔會expect只靠學校就可以入到好小學, 無kg係prefect, 亦無小朋友係prefect. 入邊間就再睇下用唔同野去幫助個小朋友而已!

因為KM有幾個忠實fans, 凡有KM, 都見到佢地。

如果你個仔讀緊KM, 你應該知道好唔好。  不過, 我都認同好學校不如好老師, 我就唔好彩喺間俾人講到超好嘅學校, 碰到個唔好嘅老師

原帖由 cycream 於 11-7-8 16:27 發表

老實講,上咗bk談幼兒/稚園呢度年幾(唔係好長時間), 我就唔覺得有好多人讚SC, 更唔好講咩神化SC, 相反好多人彈SC就真呢! 我認同你既講法, 係呢度KM同LH俾人講到超好就真既!

我個仔而加係KM N1, 9月會轉讀SC K1 E/ ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

我無呀~ 我從來都覺得報學校係靠自己唔係靠學校架!如果我信有名牌效應嘅,就會轉去KV/SC啦!

不過~ 有名牌直資校長讚KM課程編得好係事實~
而且教得深,亦都好多人知...

但係,其實,當一班人好開心咁轉去SC/LH, 又有一班人留守KM/LH (點解無人講hkps嘅?) 大家自然有自己嘅睇法啦,唔好講到乜都叫"神化"先啦~ 不如睇睇,到底自己小朋友適合邊樣嘢仲好啦~ 或者自己想點,無嘢係絕對嘅,只要大家清楚明白,第時小一嘅玩法,你要信校長會睇你讀邊間學校定係唔信都好... LH嘅學生的確入某兩間學校嘅hit rate幾高喎!鍾意嘅,咪參考吓囉!

我只係想帶出一個訊息:唔係一定要讀SC/KV嘅,好嘅KG其實有好多囉~ 啱唔啱自己先係最重要!

恐龍家

LH既數比較淺, 學校正在改善中,  好肯同家長溝通而採立意見, 但學校而家有少許名氣後, 收生很嚴, 細B唔收, 我個細囡報PN都唔收, 考直資未必一定有好處, 因為暫時聽回來, 入TSL,CKY都不是太多,但叩門後會有另一番景象。 我指其中一間分校。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 DiamondHill 於 11-7-8 17:41 發表

LH既數比較淺, 學校正在改善中,  好肯同家長溝通而採立意見, 但學校而家有少許名氣後, 收生很嚴, 細B唔收, 我個細囡報PN都唔收, 考直資未必一定有好處, 因為暫時聽回來, 入TSL,CKY都不是太多,但叩 ...

但你大女都有一間好好嘅私校收咗呀!
恐龍家

回覆 1# 小曳人 的文章

是的, 都好感恩, 一切自有安排. 下年到妳玩遊戲了.

super true !!!特別係唔易皺,洗完唔駛燙...

原帖由 elizatyy 於 11-7-8 10:36 發表

User-friendly is more importance as you have to wash the uniform everyday.

我本來報了SC上午班,不過今天收到HKPS通知可以報讀國際下午班,好難選啊,我看過你的好多發言,我想你會選HKPS,是嗎?

原帖由 小曳人 於 11-7-8 17:09 發表
我無呀~ 我從來都覺得報學校係靠自己唔係靠學校架!如果我信有名牌效應嘅,就會轉去KV/SC啦!

但係,其實,當一班人好開心咁轉去SC/LH, 又 ...

邊間名牌直資校長讚KM課程編得好?好想知呀

不過~ 有~

你指LH hit rate 高嗰兩間,係蔡繼有同陳守仁嗎?or others?

我想請問你BB最終有冇KM K1 OFFER AR?

原帖由 cycream 於 11-7-8 16:27 發表

我個仔而加係KM N1, 9月會轉讀SC K1 E/ ...

我相信無論係kv or sc 家長, 唔計男女拔及st paul, 佢地首3志願大多都唔會係LH 果兩間, 所以所謂hit rate 比LH 低不出為奇.

KM 教得深?  有幾深?  小兒現讀K2, 無補習, 可睇小一小二書本咁唔通係小學課程低?!?  所謂天外有天, 教得深=/=小朋友吸收到, 吸收到=/=識運用.....  運用到又點會得under 10% 學生入到公認的一線小學

有人成日話mass production, 開多幾班k1 質素會低左, 我唔排除呢個可能, 但相對地其他kg 質素應該會有同樣下降可能.  sc 收多左k1 生, 絕對有可能搶左別kg 高中低質素學生, 所以其他kg 質素同樣會有下降可能, 如單單只說sc 質素會下降, 實在   什麼好學校不如好老師? 只要係有好老師, 那怕收多點學生讓多點學生受益! 而且開新校就需要老師, 大有可能搶左別kg 的好老師...

據我所知, 亦有某名直資男校致電sc希望參觀上堂, 人地唔喜歡sc 學生又點會想去觀課; 唔喜歡sc 學生又點會收成1/5學生係sc 學生.

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-7-9 00:53 發表
我相信無論係kv or sc 家長, 唔計男女拔及st paul, 佢地首3志願大多都唔會係LH 果兩間, 所以所謂hit rate 比LH 低不出為奇.

KM 教得深?  有幾深?  小兒現讀K2, 無補習, 可睇小一小二書本咁唔通係小學課程低?!?  所 ...

Your son is studying in SC? You support this school very much.

My friend's daughter also study in SC. She also likes the school very much. Her girl also learns a lot in school.

I think KM is good too. My friend's son enter LS by lucky draw after graduate in KM. Top 10 in the whole grade. Of course, parents did put effort to teach.

請問你有升P1的result 可以share嗎?

原帖由 小克 於 11-7-9 10:37 發表
小-派位成績!

樓主, 如果我係你, 就揀LH啦, 都讀咗成年, 開心之餘學到嘢, 先係最重要, 你又唔駛博, 小朋友就唔駛再適應嘛!
我知道前排無線有一集類似新聞透视定係乜嘢檔案, 有提及英華公司, 個總經理就係sc生, 佢表現得好生鬼及有創意, 可以參考吓, 不過, 最終都係父母點培育.
不如你去買本'港爸港媽'睇下, 就唔會咁煩.

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-7-9 00:53 發表

KM 教得深?  有幾深?  小兒現讀K2, 無補習, 可睇小一小二書本咁唔通係小學課程低?!?  所 ...

KM都唔算深, 英數無比較過, 只係n1學嘅中文字相等行IB嘅k2, 所以無乜睇頭, 最特別係阿仔自己睇報紙,不過剩係睇囉.
班多質素退減係可預期, 課程內容一定得, 但正如你講需要好老師支援該校質素, 但其他學校好(年資較耐)老師除非被豐厚薪金吸引, 做老師都係求穩定, 否則都係不變為妙, 所以找齊好老師甚困難, 新校最緊要人整開飯.
家長們手中無offer或有offer未甚理想, 轉sc新校無可厚非, 但手中已有一定份量offer就要三思, 因為始終係有風險.
話說老友個女抽中協恩小, 理應高興, 在kg時要女兒學英文數, 但協小教中文數, 整個家庭苦追, 正如資源錯配, 官小津小多重中文功課多, 開心學校或者kg行IB及如sc偏向重英文及活動教學, 又能否百份百升讀心儀直資又開心又小功課呢? 現今小學制度與kg接不通, 做家長又如何選擇, 我偏保守居多, 正如建議樓主一樣.
但說到底還是家長培育最重要.

‹ 上一主題|下一主題