用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 心煩!中一生(B1A)家長上中學剛放手,統測將來臨 ...
樓主: LeungLY
go

心煩!中一生(B1A)家長上中學剛放手,統測將來臨   [複製鏈接]

koller 發表於 18-10-9 13:41
其實上到中學, 有分數有7字係咪已經好難?  我脫離左中學階段太耐, 已經吾記得勒.. ...

如果沒人9x,是可以如此自我安慰

koller 發表於 18-10-9 13:41
其實上到中學, 有分數有7字係咪已經好難?  我脫離左中學階段太耐, 已經吾記得勒.. ...
睇下邊科,數有100唔出奇,我小朋友今天剛發卷的數小測班上有四,五個满分,我小朋友是其中一個。

持之以恆 發表於 18-10-9 20:49
睇下邊科,數有100唔出奇,我小朋友今天剛發卷的數小測班上有四,五個满分,我小朋友是其中一個。 ...

我女間中學都有這些勁人,真是每次測驗連Extra分都拎晒,不過無我女份

asweetmom 發表於 18-10-9 20:45
如果沒人9x,是可以如此自我安慰
事實上除咗中文,我仔學校科科都有人9X分。

October. 發表於 18-10-9 21:37
事實上除咗中文,我仔學校科科都有人9X分。

我女除了中文同通識都未拎過九字頭

回覆 JJDBB 的帖子

我女個班主任開學時有同佢地講, 考試如果合格, 已經可以去食大餐, 如果有7字頭, 已經可以叫媽咪帶你地去旅遊了, 咁即係個個都會炒

JJDBB 發表於 18-10-9 23:07
我女除了中文同通識都未拎過九字頭

你係話你女中文同通識未拎過九字頭,其它科都試過9X?  咁好好
中學9X真係唔易, 不過, 總有啲同學拎到。
讀讀下,等拆咗科, 有啲人就會覺得,Bio 都難攞高分。

每間學校都會有學霸拎到90+甚至滿分,但相信不會是主流成績。一般來說,中學生拎到70+,已經應該是about average了。

October. 發表於 18-10-10 09:18
你係話你女中文同通識未拎過九字頭,其它科都試過9X?  咁好好喎
中學9X真係唔易, 不過, 總有啲同學 ...

時八時九,失手有唔合格,中文必是七字頭。有時分数跌左,自己會調節。

JJDBB 發表於 18-10-10 09:26
時八時九,失手有唔合格,中文必是七字頭。有時分数跌左,自己會調節。
...

呢個時勢,中文七字頭算叻。分数跌左,可能份卷出深咗,學校有時會突擊出深啲题目,你小朋友自己會調節,真係好適合讀書考試。

October. 發表於 18-10-10 12:34
呢個時勢,中文七字頭算叻。分数跌左,可能份卷出深咗,學校有時會突擊出深啲题目,你小朋友自己會調節, ...

我都是這樣想,最初拎七字,六字會不開心,我自己就話你去睇下其他人取什麼,之後你就會高興了,果然是卷深,他就慢慢適應了,現在不合格都平常事!

回覆樓主

我仔依家中二,中一適應完全放手,開頭唔慣,教咩我完全唔知,但半年後見佢又ok就由佢!當然佢嘅溫書方法我覺得可以再改進,不過我都無謂比咁多意見佢,讀嘅係佢,等佢自己摸索!所以升中後,我得閒左好多,只係久唔久簽下名!

JJDBB 發表於 18-10-10 12:38
我都是這樣想,最初拎七字,六字會不開心,我自己就話你去睇下其他人取什麼,之後你就會高興了,果然是卷 ...
唔好只睇分數,卷深真係可以好低分。我仔试過中文6X分,但已經係级頭幾名啦!所以睇级名次較為合理。

我女數學小測派左,又唔合格(真係好低分),佢話好深,好難,我真係唔知應該點做?

妹妹頭 發表於 18-10-10 21:49

我女數學小測派左,又唔合格(真係好低分),佢話好深,好難,我真係唔知應該點做? ...

Band 1a中學係咁㗎!! 唔好單純睇分數, 份巻深可能全級三分二人炒晒㗎!!

數學就做多D, 計多D, 唔明就即刻清, 揾人教, 唔好積!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

妹妹頭 發表於 18-10-10 21:49

我女數學小測派左,又唔合格(真係好低分),佢話好深,好難,我真係唔知應該點做? ...
小測是不是堂上所教過的內容?

洋蔥頭媽咪 發表於 18-10-10 21:46
唔好只睇分數,卷深真係可以好低分。我仔试過中文6X分,但已經係级頭幾名啦!所以睇级名次較為合理。 ...

睇完卷,還要睇大家識唔識,每次對完卷知道自己多少分都未知級名次,成績表每科級名次先真!我常安慰在S1,S2已經不用講,圍住一班學霸,他巳知自己衰什麼。

回覆 gracelam 的帖子

唉,當然有學霸9字頭啦,不過佢識既,都全炒,但佢真係好低分

回覆 持之以恆 的帖子

次次數學都係特擊測,教幾多會測幾多

妹妹頭 發表於 18-10-10 22:17
回覆 持之以恆 的帖子

次次數學都係特擊測,教幾多會測幾多

你女可能要考慮請私補,我小朋友昨天發回數小測卷,佢話一般同學都有26/30或者27/30分,不過可能男仔普遍數好D。
‹ 上一主題|下一主題