用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細仔細女9月-12月媽咪
樓主: 樹熊
go

細仔細女9月-12月媽咪 [複製鏈接]

Re: 細仔細女9月-12月媽咪

Noello,
My son will study K1 this year (Sep-06) and see his progress.
8-)

Chun12,

My daughter was born in Dec 04 and I plan to apply 07/08 K1 for her.  Grateful if you would share your experience with me.  Thanks!

chun12 寫道:
Noello,
My son will study K1 this year (Sep-06) and see his progress.
]

係呀,我細女果時,要收足三歲,所以要搵求其一間k1讀住先,咁果時十一月,諗住問出年讀果d,佢話而家都有位,叫我去面試喎.....但咁又搞亂我個plan丫麻,我諗住聖心架麻.....所以都係無讀,但就有去考插k2,都收左,個老師仲話好鐘意我女,仲話比個班長佢做...但聖心收左,所以就無去....

其實港島區,唔係一定要上午,好多都有位,得幾間係真係full之麻.........睇下幼稚園概x就略知一二啦
Charlotte_mom 寫道:
sindy
唔係掛.......... 係就好lor, 等我日日打電話去問下先......

sindy,

你是否揷k2聖心沒有重讀k1揷班幾月打去問?

我細女係十月出世,但當時係收足三歲,所以求其搵間足三歲比佢入學,咁聖心k1開學時就三歲十一個月,聖心唔係插班,係適齡入讀的,又所以佢係讀左兩年k1,咁聖保羅堂時,係讀緊第一年k1頭時搵的,你想插聖心的話,可以試下三四月時寫信去試下
Kathy_Hoiki 寫道:
sindy,

你是否揷k2聖心沒有重讀k1揷班幾月打去問?

簽名被屏蔽

florakw222

是呀,他今年重讀k2,現在返了一星期學,不過始終都是repeat,他心理上都是很怕見到舊同學的,因為同學仔問他點解你仍是掛LK學生牌的,他一聽見就會不開心會避開,之後我問老師他上堂的時候怎樣,老師話他沒什麼喎都很開心,現只有希望他快些適應。不過在我的角度感覺自己是沒行錯囉,因為今年見他返學真的很唔同,大個仔了,和他看書我一講他就明白,不似舊年好似一"舊"飯咁

簽名被屏蔽

hi all~

我係04/10月的細仔媽咪, 現在開始周圍搵幼稚園資料報明年k1, 睇見你地寫d野, 真係好驚考唔到出名既學校, 原來因為細仔關係而無甘易收   

Sindy

聖心好唔好? 難唔難入? 會唔會收細女呢? 點解後來你幫女女轉校? 聖心距離我屋企好遠, 但我都想考慮
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

我女都係04/10月的, 我都擔心緊好難考到心儀的幼稚園,因為佢始終係細女,蝕底D!

leeyin 寫道:
hi all~

我係04/10月的細仔媽咪, 現在開始周圍搵幼稚園資料報明年k1, 睇見你地寫d野, 真係好驚考唔到出名既學校, 原來因為細仔關係而無甘易收   

我都係04/10月細仔的媽咪, 已經周圍搵幼稚園資料好久, 但人人意見都不同, 唉!   我想報明年k1, 有以下問題, 希望有人可以答我啦!
創價, 民生和培正是唔是不會收細仔嫁.我是否可以報名呢?

herman-mame,
我的小朋友也是01年12月出世,將會升k3。

個個都話培正連表都唔會比31/8之後既bb   

leeyin 寫道:
個個都話培正連表都唔會比31/8之後既bb   

Yes
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

但係我朋友話我知今年培正開始都會俾細仔/女申請喎....不過我未去求証係真係假...都係for your information.

大坑真光就應該會接受報名, i mean 細仔/女...因為我自己sent 過email去問過..佢的答覆話可以申請, 但係至於收唔收, 定係已經label

Hi 我個女都是10/04 , 宜家都努力找緊幼稚園, 我問左培正,佢地都係唔收細女, 佢地覺得浸幼好唔好呀?  

醒目開學勳章

koalababy,

朋友個仔03年11月出世,下個月返創價k1啦!民生都會收細仔,但培正就一定要足3歲先收.
koalababy 寫道:
我都係04/10月細仔的媽咪, 已經周圍搵幼稚園資料好久, 但人人意見都不同, 唉!   我想報明年k1, 有以下問題, 希望有人可以答我啦!
創價, 民生和培正是唔是不會收細仔嫁.我是否可以報名呢?

leeyin,

你心目中的名校是那間呀?我仔都係細仔,03年11月而佢就好好彩入左st.cat,9月讀k1,而好多同我同一月份的小朋友都入到這間同根德呀!所以你唔需要咁擔心呀!

醒目開學勳章

herman-mama, florakw222, wong3284,

你o地好呀, 我囝囝又係01年12月出世ga. wong3284你個係味又係仔嚟ga, 我個仔過咗暑假會升k2, 因為佢repeat咗k1, 你o地o既小朋友認字, 學習方面好嗎?

BOSKERMA ,
囝囝在學校,行為表現較bb,學習英文、常識沒有問題,反而寫字:中文及數學學得較慢,惟有在暑假多練習。
‹ 上一主題|下一主題