用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細仔細女9月-12月媽咪
go

細仔細女9月-12月媽咪 [複製鏈接]

細仔細女9月-12月媽咪

你們會否遲一年入學?

Re: 細仔細女9月-12月媽咪

No, my daughter is going to be in N1 in Jan/2007 and K1 in Sept/2007.  

樹熊 寫道:
你們會否遲一年入學?

簽名被屏蔽

但會否好怪全班超大因我女兒10月出生

簽名被屏蔽

魅力公主 醒目開學勳章

我女係細女,都有少少擔心佢比人輸舌
希望唔會啦

Definitely not, because:

1) Both my sisters and I are 'small girls', never encountered any learning problems.

2) How can I guarantee that my children will not repeat classes in Primary or Secondary school! No point wasting one year in kindergarten, particularly for boys who mature later.

3) One day, if they go overseas, they might find themselves much older than their fellow schoolmates. This happened to a friend of mine who put her daughter in SPK one year later. Her daughter is now studying in UK and is on average two years older than her classmates. They often call her 'old girl'. Now that she's an adult, she's still complaining why her mother put her in kindergarten one year later.

Note: Both my son and daughter are 'small children' and the above applies.

我個仔是12月細仔,他今年都要repeat讀k2,老師話他可能都是太細,始終個反應及學習能力都是較為bb,給他讀多一年會好些。

herman-mame 寫道:
我個仔是12月細仔,他今年都要repeat讀k2,老師話他可能都是太細,始終個反應及學習能力都是較為bb,給他讀多一年會好些。

這純粹是我個人意見,因為始終每個小朋友吸收都唔同的

簽名被屏蔽

florakw222 寫道:
我個仔第2年k1先成熟啲,手仔揸筆先有多啲力,第1年k1完全揸筆無力!

我個仔k1的時候,隻手仔寫字震下震下的。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

我都好煩惱....我個女11月出世, 會諗住比佢讀SPK.  但SPK又好似like大女多d, 但我又唔想個女遲一年讀, 浪費一年時間(因為我都唔知比佢做mud好)...另外我家姐就叫我遲一年先比我個女讀, 因為佢個仔就係做大仔, o係班上d成績都幾突出, 跟住又考到男拔(今年升小一)...我家姐就話d出名o既學校通常都鍾意收大仔大女, 好似St Paul's co-ed, 佢地講明細仔細女佢地係唔會考慮o架...所以我都好煩惱呀...

Meli,
我個情況都同你好似呀,咁你而家諗住點呀?
你今年會唔會都考07-08 SPK呢? 因我聽人講SPK最細都係8月bb
我都好煩下呀...唔知今年報唔報K1,如果名校就會係陪跑多囉

醒目開學勳章 王國長老

你講既情況絕對正確!
我女女係8月尾(其實唔乎合你地講"細仔/細女"既要求tim!), 當年我打去spk, 只不過問佢地幾時派表, 佢地已經話"8月尾呀....機會就無咩架喇, 不過即管可以試下既...."
而st paul's co-ed, 我都有去過information session, 校長的而且確係講明, 鐘意收大仔, 因為佢地課程教深一年, 對一般小朋友已經demanding, 何況年尾細仔/女? 所以, 校長仲笑住話, 恭喜晒d年尾小朋友, 因為今年唔得, 出年可以再試wor!
唔好講呢d超名校啦, 我女女讀既香港真光, 一樣係擺明唔足3歲唔收! 我試過問老師, 佢話, 唔介意小朋友出生月份, 就呃你既, 間間學校, 有得揀都一定先揀大仔....
所以呢...唔係話父母覺得自己小朋友叻唔叻, 而係學校一早認定細仔/細女唔夠叻, 所以除非小朋友真係特別醒(仲要interview當日表現到wor!), 否則呢種考學校既苦況, 到考小一會更加慘(我係過來人)
Meli 寫道:
我都好煩惱....我個女11月出世, 會諗住比佢讀SPK.  但SPK又好似like大女多d, 但我又唔想個女遲一年讀, 浪費一年時間(因為我都唔知比佢做mud好)...另外我家姐就叫我遲一年先比我個女讀, 因為佢個仔就係做大仔, o係班上d成績都幾突出, 跟住又考到男拔(今年升小一)...我家姐就話d出名o既學校通常都鍾意收大仔大女, 好似St Paul's co-ed, 佢地講明細仔細女佢地係唔會考慮o架...所以我都好煩惱呀...

apapa,

我個女之前都有去kinderu d playgroup到玩. 因為我都幾鍾意佢d course, 所以我可能會比我個女去rightmind到讀一年k1 (比佢讀rightmind好似抵過在kinderu續個course讀), 之後再轉返去spk到讀k1...咁樣好似唔會浪費一年時間, 到佢真係去o左spk到讀時我再去返kinderu報返d 類似o既course比佢讀lor.  但都唔知咁樣會對小朋友有什麼影響.

如果真係想比佢讀我心儀o既學校, 我諗我都會比佢讀遲一年...不過仲有兩個月倒, 再諗諗先!

apapa 寫道:
Meli,
我個情況都同你好似呀,咁你而家諗住點呀?
你今年會唔會都考07-08 SPK呢? 因我聽人講SPK最細都係8月bb
我都好煩下呀...唔知今年報唔報K1,如果名校就會係陪跑多囉

簽名被屏蔽

我仔仔都係12月出世
我都係同你想法一樣
我都希望比佢出年讀K1
08年去考我想學校
如果考到咪比佢讀多年k1當玩下先

其實唔好講d名校鍾意大仔
就係我班媽咪朋友當中
有d都係大我個仔2個月至5個月