用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開心迎小六^^
樓主: siulisa
go

開心迎小六^^ [複製鏈接]

回覆 #11 Eva 的文章

Eva,

你媽媽又講得幾啱喎! 我見到以前細過時玩過d玩具, 都「歐」起不少回憶呀。

簽名被屏蔽

尋晚亞仔臨訓前同我講話今日考 Eng Oral
又唔早d講...
等我買定d 鴨舌, 補吓你條脷 ma

簽名被屏蔽

不好意思, 我睇漏眼, 請收貓

原文章由 blytheBB 於 08-6-6 17:00 發表
SIULISA,
江湖救急,
我急要"重組句子練習",
皆因亞女最差呢"飯",
下星期考試la,
快快快e-mail去:
[email protected]
THANK YOU!

簽名被屏蔽

原文章由 siulisa 於 08-6-6 11:10 發表
係呀, 咁可能我地比較淺  , 我仔話老師專登係小六練習度搵比佢地, 限定十分鐘做完, 所以我先專登整比大家

好呀好呀, 記得比埋我

...

阿女好辛苦至搵到依張,佢話現在很小句子重組做larwor。
睇真的都唔難得過你個份卷wor,唔知係咪那時候好耐無睇過卷,記憶還停留在小一,二,所以當時一見到阿女這份卷就覺得好深

阿女寫給的解藥睇c人,希望ee們不會因此多皺紋

小 lisa

咩你無 reply to all 咩
點解我收唔到嫁

原文章由 siulisa 於 08-6-6 17:07 發表
不好意思, 我睇漏眼, 請收貓

Lisa,

收到你重組句子嘅email,唔該....

原文章由 JP 於 08-6-6 09:52 發表

Eva>>
細仔小五音樂科考樂器可以彈piano,到妳仔個陣5知得5得!?
F.1音樂科考樂器就不可以彈piano,要其他orchestral instruments(學校承認個D)---我覺得好擾民囉! ...

JP
乜小學已經一定要考樂器喇?我阿仔只說老師話今次『可以』用樂器來考試,無話一定要,我以為是想多些空間給小孩子發揮tim!

F.1 就要考鋼琴以外的樂器,即是要小五,六左右就開始學,否則考試又有壓力了!

教育局長[url=]孫明揚[/url]宣佈,日後學校每班有八成半學生適合以英語授課,學校就可被定為英文班。期望最快明年九月落實,日後不再有中中、英中的明顯區分,但並非全盤推翻母語教學。
其餘班別亦有兩成

半時間以英語授課。如在中一時英語授課學習表現理想,學校可考慮增加英文班的數目。

好野...2009~2010 開始改制...我地又多d 選擇啦

我係copy左全部再貼上wo, 咁我再試試先, 吾好意思下

原文章由 jazzmama 於 08-6-6 17:32 發表
小 lisa

咩你無 reply to all 咩
點解我收唔到嫁

eva:

謝謝
我仔d字直頭吾見得人

原文章由 Eva 於 08-6-6 17:31 發表

阿女好辛苦至搵到依張,佢話現在很小句子重組做larwor。
睇真的都唔難得過你個份卷wor,唔知係咪那時候好耐無睇過卷,記憶還停留在小一,二,所以當時一見到阿女這份卷就覺得好深

阿女寫給的解藥睇c人,希望ee們不會 ...

不好客氣

原文章由 khmama524 於 08-6-6 17:32 發表
Lisa,

收到你重組句子嘅email,唔該....

準備收工接乖仔lu

各位端午節快樂
今年端午節撞正我生日, 同自已: Lisa生日快樂 , 希望亞仔乖乖溫書, 吾好令我勞氣

Rcvd la...Thank you
節日快樂啦

我都提早星期日同仔慶祝生日
佢正日係考試第一日6/11

原文章由 siulisa 於 08-6-6 17:43 發表
我係copy左全部再貼上wo, 咁我再試試先, 吾好意思下

簽名被屏蔽

JP
其實我都想問下, piano唔算"藝", 意思係piano is a must 呀?

eva & zoey
玩具我都唔會樣樣都ok,但我佬就一定話ok

blythe BB
隔離屋小三已經開始話多架啦,甘你應該唔洗驚.
我對荃灣中學無咩特別心水,始終都係要有成績先可以決定

原文章由 hhma 於 08-6-6 23:21 發表
JP
其實我都想問下, piano唔算"藝", 意思係piano is a must 呀?

Piano 當然唔係 must 吧!  我諗多學生參予管/弦/敲擊類等既樂器, 學校才可以培訓到一班樂手出黎, 為學校參予各種各樣既比賽/表演活動, 為校增光;  不過對於學生本人, 能夠參予多一種群體既活動都未嘗唔係好事, 獨樂樂不如眾樂樂其實都不無道理, 若果唔須要負擔太高既學費, 要求唔高, 抽一些時間當 2nd instrument 來學, 都 okay .

原文章由 siulisa 於 08-6-6 17:52 發表
準備收工接乖仔lu

各位端午節快樂
今年端午節撞正我生日, 同自已: Lisa生日快樂 , 希望亞仔乖乖溫書, 吾好令我勞氣

6月份真是喜事重重,除了我阿女同我亞媽生日之外,原來仲有靚靚lisa 同jazzmama的囝囝

祝:lisa青春常註,老公阿仔錫哂你,生活幸福無憂

祝:jazzmama阿仔聰明伶俐,聽教聽話,孝順父母

[ 本文章最後由 Eva 於 08-6-7 00:27 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題