用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會協和小學 第一個登陸"協和小學家長分享"!Part 1 ...
樓主: 月兒
go

第一個登陸"協和小學家長分享"!Part 1 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 第一個登陸"協和小學家長分享"!

各位好:
我的兒子都是今年上午校的1年級學生。
昨日收了通告,2007年搬遷出現了問題,地點肯定有變,大家覺得點呀? 我本來都有D失望,但與朋友們傾過,覺得政府D野成日變,不過無論搬去邊,協和都係一間值得去讀的學校,至於幾時搬、搬去邊,到時再算啦。

Jason_Mum &carollam310:
多謝你地回答,其實佢地既學校概覽已看過.只不過昨為人父母想更加了解學校呢!
因只得15分跟本不能爭,我亦打去問過下午校,佢話自行派位有填佢地,而大抽獎又全軍覆沒呢,叩門時會昨首選接見...
下星期交表了,校務職員話看到時負責老師收不收成績表,叫我可以帶埋.
唔怕同你地講依家我仲十五十六,唔知報協和下午定大角咀天主(海帆道)好,因它就在我家附近,老公就好滿意個環境,我就放它在其次...

各位今日已入了紙去協和下午校,而較早前打去校務署,職員話會收成績表.但今天去到話唔收.
個主任話自行填了它們而落空既話,咁叩門時會有優先權.(這方面我都清楚)不過咁依家小左一樣煩惱,個人都輕鬆d

醒目開學勳章

tamannabel
              我想問你個小朋友有幾多分呀?

Tamannabel

我個仔都

hi carollam310:
我女兒有15分

hi Jason_Mum :
我都諗住最後要叩門的,請問你是自行/統一都協和(從一而終)嗎?要考paper及面見嗎?
而小一上午先係開5班,,下午6班呀?(我係睇上午校網頁話的)

昨天交表後派了單張,內容是介紹學校...另有張話轉制事宜,因政府原定上午遷址,但又話現在要全面檢討東南九龍發展計劃.學校正另覓新校舍...(唔係已打樁及興建緊咩)

醒目開學勳章

tamannabel
              今年下午都係5班呀

tamannabel 寫道:
你地好我留意這topic一段日子,因我下星期要報一了.本人十五十六,都頭痛緊.以下想請教下協和家長門:
1)上/下校有咩唔同,好似下校採用(校本課程),咁工課多嗎?
2)會分精英班嗎?
3)升中派位女仔派邊間多?
4)校長及老師有愛心嗎?

唔該哂

dear  tamannabel,
我姨甥女和姨甥都係讀協和上午,分別4年級和1年級, 我姨甥女第一次考失敗,第二次派位ok,可以派到協和上午, 功課不算太多, 升中大多數派真光, 華仁, 英華, 銘賢,銘基等中學, 校長和老師對小朋友好關心.在3年級開始分精英班.   
[img align=left]http://sc.groups.msn.com/tn/5B/E1/cinnamoroll/2/22.jpg[/img]

Hi, tamannabel

我的兒子是排第二,沒有任何關系分,得零分,那一間學校都沒有機會。
所以早在小一收生前,我己經寫定自薦信,為表諴意,自行派位時我都

hi Jason_Mum :

男仔來講呢個網真係唔錯,女仔就一般d~
而學校恐防我地填錯,派了自行copy form並用鉛筆模擬填上.因考慮到女仔中學派位深水埔好d,就填了寶血會嘉靈.到交比學校時,我就打電話問主任有無人好似我咁填,佢話真係無.不過你咁填都無妨,順帶問多數同學填咩學校,佢話協和/大角咀天主海帆及油天都有(因同學有些住31網及本區32網).

唔好意思, 讀緊協和既家長可否分享多些對此校的感覺 ?

1) 此校是否band 1
2) 協和中學又是否band 1 ?
3) 會否很大壓力 ? 包括課外活動 ?
4) 上午校又係點 ?

請多多指教

Dear civic,
協和是一間band1學校, 我不知協和中學是否band1, 我知道協和小學直屬中學是銘賢中學, 假如你讀精英班, 就好大壓力, 但你讀普通班壓力就沒有太大呀! 課外活動比較多元化, 看你小朋友興趣去選擇活動. 上午校都好好, 我姨甥和姨甥女都係讀上午, 個人比較多時間去做功課或學習課外活動, 小朋友早上精神好, 學習都好好多. 我附上協和上午網址 www.heepwoham.edu.hk, 你可以上之網址遊覽.   
civic 寫道:
唔好意思, 讀緊協和既家長可否分享多些對此校的感覺 ?

1) 此校是否band 1
2) 協和中學又是否band 1 ?
3) 會否很大壓力 ? 包括課外活動 ?
4) 上午校又係點 ?

請多多指教
[img align=left]http://sc.groups.msn.com/tn/5B/E1/cinnamoroll/2/22.jpg[/img]

amycoco,

Thank you for your information. I call the school today and they say they will move to new campus in 2007. But still waiting government's decision. So, I don't want to take risk. I am think their afternoon class however, the release at 6:00p.m. and will arrive home at 7:00p.m. seems very late and difficult to distribute his activities and homework. Very headache.

Can any parents in afternoon class share some experience ? Also, they say all school activities will be hold in the morning for afternoon class and no school bus. Any comment ?

Hi, civic

我的兒子是協下二年級,協下活動多得很,大多數在早上學,也有在放學後。好多時要自己送返學,接放學,校車費都side埋。不過我是全職媽媽,比較容易處理。

下午7:00pm回家,7:30pm洗完澡,吃飯,8:00pm-8:30pm可以看半小時電視(開心大發現),8:45pm做功課,通常佢用一個小時做完,10:30pm講完故事就睡覺,因為早睡,所以佢好早起身(around 8:00am),早上的時間好好用。

如果你是全職,就要將所有野放在晚上做,不過,只要嚴格控制電視時間,都應該無問題

Dear Civic,
不要客氣, 通常課外活動有些會在早上上堂前, 有些會在放學後舉行, 但在上堂前我們都可以搭校車返學, 通常校車到學校時間係7:15, 再去學, 因為學校課外活動開始時間會在7:20-8:00舉行, 但是在放學後, 就要自己接送呀! 我姨甥女學口風琴在上堂前, 所以我覺得讀上午校時間好用好多.   
我知道在2007年原本move到舊機場, 但因地方問題, 政府現在再搵其他地點給協和, 有可能給Shan Shui Po地區. 但未知道. 有消息再通知你.
civic 寫道:
amycoco,

Thank you for your information. I call the school today and they say they will move to new campus in 2007. But still waiting government's decision. So, I don't want to take risk. I am think their afternoon class however, the release at 6:00p.m. and will arrive home at 7:00p.m. seems very late and difficult to distribute his activities and homework. Very headache.

Can any parents in afternoon class share some experience ? Also, they say all school activities will be hold in the morning for afternoon class and no school bus. Any comment ?

hi amycoco:

我上下午都無問題,但約果上午校遷往深水浦咪仲好(我家都近深水浦),因中學校網唔錯,上午校初頭選址東南九龍,因車程遠咪選左下午校law,你依家咁講我又有小小動搖.....~政府真係五時花六時變

I called the school last week but they said Governement still haven't inform the final location for new address. This is very important because if Government finally does not have location for new campus in Shan Shui Po, then, this is too risky, right ?  

Hi!Civic :
你好!上星期的某早上,
當我向  莫校長提出《遷校》一事時,
她說詳細的地點暫時尚未落實,
不過辦學團體的意向多數是[size=small]西九龍
而因素在於:
1.選址不能離《原校》太遠,因大部份在校學生現居於原校附近;
2.《原校》學生眾多,一般被棄置的舊校舍大多是空間不敷應用,而且改建費時,所以強調必須要一所全新的[size=small]千禧校舍不可;
3.西九龍正值新發展區域,空間大,選址比較容易,交通以及其他配套設施便利,正合所求也!
至於有關《全日制》問題,  莫校長也有提及一二:
1.因遷校問題,而現今住處距離新校太遠者,不排除留校〔下午校〕繼續升讀的可能;
2.下午校的學生亦可申請轉往新校舍就讀;
正因為遷校一事,而令招生有所影響,所以政府以及辦學團體正趕緊磋商,希望盡快達成共識和盡早公佈。
最後,莫校長在公開招生的第二天說:佈名人數已超出所求,所以一眾家長不須為未來擔心!
月兒
civic 寫道:
I called the school last week but they said Governement still haven't inform the final location for new address. This is very important because if Government finally does not have location for new campus in Shan Shui Po, then, this is too risky, right ?  
[img align=left]http://www.animeplanet.it/Mahou%20no%20Tenshi%20Creamy%20Mami/2.jpg[/img] 書蟲窩

月兒,

非常多謝你的詳細報導, 真的令我安心好多.

其實我唔係對學校冇信心而係對政府冇信心. 你知啦,佢地一向朝令直改.

係呢, 可否講下你對這校既看法 ? 点解揀佢 ? 是否傳統教學 ? 3測3考好似好密.
‹ 上一主題|下一主題