用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) ...
樓主: Zoey
go

民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) [複製鏈接]

Re: 民生書院小學部家長分享

OLIVIA1997,

坐唔定, 學樂器就係最好訓練小朋友既耐力同恆心, 下次妳可以考慮下 wor!

abbybear,

Maggie 好 like 老師比佢既獎勵, 無論 sticker, 印印 . . . 佢多數都會好積極咁去爭取, 我諗佢都冇考慮過自己係未真係識答 d 問題, 仲之就係舉左手先算 law     :     !  Alvyn, 中文科長 (我女話既), 都好叻呀!~

菲媽,

我番去諗下, 都好想比 Maggie 試下跳拉丁, 下次妳帶菲菲番學, 可唔可以帶埋我地一齊去睇下!  若果 Maggie 都喜歡既話 , 我會積極 d 幫佢搵個男朋友仔 partner 一齊去跳!~

Zoey,

可能佢個樣比較乖,所以老師選佢。我個仔仔最鍾意幫老師做
[img align=right]C:\My Documents\My Pictures\新資料夾

OLIVIA1997,

我地好可能見過面,傾過計,你個囡9月份考pp 時係第幾組呀?
下學期一定要比你個女學中樂器,
呢度有Maggie 既 笛子, 菲菲既琵琶, 桃子既楊琴, sunniema既二胡………嘩!
加上你, 真係可以成一隊中樂團, [size=large]大家要努呀!!

Zoey,

Maggie 真係好叻, 簡直係十項全能.

真係好希望Maggie有興趣跳拉丁舞,不過要等到下次1/11先可以同你一齊去.
菲媽 =^_^=

abbybear,

乜 Miss Law 有讚 Maggie         , 我都唔知道 tim!~  佢寫得唔靚, 我咪要佢再寫過, 真係冇乜秘訣        .

反而依家好想老師選佢入普通話朗誦團, 希望得啦        !

菲媽,

好呀, 下次一定要去睇下!~  其實我自己都有觀察同感覺, Maggie 既性格唔係咁 arm 跳 ballet or 中國舞 (兩樣佢都試過 ~), 希望 latin 佢會 arm feel d    :idea:    !

-------------------------------

各位,

今個星期六一齊食 lunch, 報報邊個媽咪可以出席先        :

時間:  around 1:00 pm

地點:  九龍城廣場 (暫定)(大家有乜建議食乜, 我只知道有間福苑酒樓, 但飲 tea 會唔會較趕;  酒樓下好似有間越南菜館        , 妳地比 d 意見, 好嗎?)

出席媽咪:  菲媽, Zoey, So, (OLIVIA1997 & 桃子) - 妳地都黎嗎?

Zoey >>
越南菜館好似叫金河苑,我都怕飲茶會太趕。 去邊度食,我都無乜所謂,志在見

Hello 菲媽,

原來我同你傾過計啦! 我係Coby 媽咪個朋友, 我囡囡剛剛考左primary. Do you remember me ?    
上次睇左菲菲跳拉丁舞d相, 佢地跳得真係有型有款,我都心思思想比我囡囡學, 不過佢而家仲繼續係學校跳芭蕾舞, 遲d 我都試o下問佢有冇興趣.

Hello Zoey,

我諗我可能join 唔到你地個lunch 啦! 因為我細囡12:15 分才跳完芭蕾舞, 跟住我要帶佢地兩個番屋企先. 或者睇o下約在學校等啦! 不過我認得菲媽, 應該唔會難搵到你地的.
10月31日佢地小一班去九龍仔公園旅行, 我囡囡不知幾興奮, 你地會唔會一齊去呢?

zoey,

請問你囡囡中樂上了幾多堂,因囝囝又話想學,想知道蝕
[img align=right]C:\My Documents\My Pictures\新資料夾

桃子,

Yeh! 我知你係邊個, 好開心可以係呢度見到你, 你幾時入bk架!

你1/11 有冇時間, Miss話可以先上兩堂, 一齊玩下睇下有冇興趣先繼續.  
菲菲和Gobby 學得好開心, 一時去表演, 一時又話去比賽. 佢兩個好比心機學架
菲媽 =^_^=

Zoey,

我真是好想俾囡囡學樂器, 囡囡話想學牧童笛, 現在

abbybear,

我地中樂班, 今個星期六就會上第五堂.  不如妳試下 call 葉主任 (上次西樂講座那位靚女課外活動主任, 好似係姓葉 ~          ), 佢係負責我地既課外活動事宜的!

妳今個星期六都會番學校嗎?  又話下個星期既??  個日我應該唔會帶 Maggie 啦, 佢會由我老公(送/接)番學校既課外活動, 我自己就晏 d 先出去!

菲媽, So, Olivia1997:  咁我地去福苑酒樓下面間越南菜館食, 1:00, 好嗎?  我會 pm 個手提比妳地, if 可以妳地都比妳地既手提我啦, 咁到時可以先到先搵位!

桃子 寫道:

10月31日佢地小一班去九龍仔公園旅行, 我囡囡不知幾興奮, 你地會唔會一齊去呢?

講起個旅行就好笑, 尋日睇通告, 以為係去九龍公園, 點知個佬番黎睇, 先知原來係學校隔離既九龍仔公園     :    !  但唔知個旅行活動需唔需要義工家長呢!?  

今日又派左張 [家長組活動通告] 呀, 係真正既親子旅行日, 包左團, 唔駛自己帶野食, 好似幾好咁 wor!  妳地會去嗎?  

Zoey,

上第五堂啦,咁我咪唔見

Hello Zoey,

佢地個日好似每班會邀請5位義工家長幫手, d 老師一早巳經通知左d義工. 今次我都冇份. 或者等下次啦!

至於個親子旅行, 我諗多數唔會參加, 因為個日我兩個小朋友都有課外活動, 我唔係好想佢地miss 左.

abbybear,

每期 12 節, 如果妳 confirm 今個星期上既話, 咁都仲可以上8 節;  每節 $70, 全期費用係 $840.  第二期會在 14/2 開始, 我想到時才報都可以.

咁妳星期六一唔一齊食 lunch 呀?

桃子,

0下 ~ 乜已經搵左義工媽咪          , 都冇聽阿女講過 tim!  我都睇番那親子旅行當日, 課外活動其實仍然會照常, 咁即係話去就會 miss 左一堂喇       , 個佬話佢唔想 Maggie 走堂 wor!  有冇媽咪會去呢?

Twinkle,

PP = Pre-Primary
英國皇家芭蕾舞考試 - 預備班

好開心星期六可以見到你.

OLIVIA1997 寫道:

妳講的PP是.....????

Twinkle
菲媽 =^_^=

DELETED
菲媽 =^_^=

我都三心兩意, 可能唔去, 因為星期六要學2個課外活動,
而且11月尾, 開始凍, 我怕冷親.
菲媽 =^_^=

Zoey,

我諗

abbybear,

笛子要 $110, 二胡一定會貴小小啦, 但我諗唔會 over $400.  我諗如果妳真係想今個星期開始, 可以 request Miss Yip 安排導師當日就取那樂器給妳仔仔, 咁就唔會好似又 miss 左一堂咁啦!

By the way, 其實我自己既 preference 都係笛子同二胡, 覺得佢地好有 feel          .  
‹ 上一主題|下一主題