用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站--Part 2
樓主: 跳跳虎
go

優才書院家長分享站--Part 2 [複製鏈接]

Re: 優才書院家長分享?-Part 2

I have attended talk on 9.6.07.  The headmaster said that there would be 3 P.1 classes in Mongkok and only 1 in TKO (not yet confirmed).  Would the resources in TKO less than Mongkok?  Also I would like to ask if secondary students share the campus with primary students in TKO.

kkwchow 寫道:
Also I would like to ask if secondary students share the campus with primary students in TKO.

之前既問題請由MK家長回答。

TKO校舍由5/F以上至屬於中學部,中學部學生小息時係唔可以落樓下操場。況且中小學部既返學、小息、午飯同放學時間係完全唔同,所以雖然大家共用一個校舍,基本上係無影響既。

hi,

我仲未係優才的一份子 (希望有機會啦) 可唔可以比我呻几句? 希望大家唔好介意!!   

唉! 好唔開心!!...因我由星期一開始打電話比入學組李老師, 諗住問下她小兒仲會唔會有機會??雖然我都知答案係仲要"等" ....但我揾唔到佢, (知她昨天病了) 聽電話位小姐淨係問我係咪waiting list, 我話唔係之后就叫我留底資料及聯絡電話, 老師稍後會覆我, 但仲未收到電話!    我開始好唔安樂好擔心! 唔知會唔會因為我係叩門家長而而家冇位所以佢唔覆我呢??!! 我知道呢排08-09小一申請又開始...她一定忙上加忙....我都唔知仲繼唔繼續打比佢好定係等幸運之神眷顧我......其實我寧願佢請明唔收小兒, 我接受架....豈碼我好死左條心!!...呢種 "等" 的心情真係真係真係好難受.....丘要等多2個月.....我係咪要放棄??       

唔好意思, 講d咁既野..... 對唔住呀咁多位!    

冰涼鎮痛貼:

唔好唔開心喇!學校呢排可能比較忙,所以至會唔記得覆你。

你唔好放棄!加油!支持你!

醒目開學勳章

冰涼鎮痛貼:

我都支持你! 你真係唔好放棄呀! 加油! 加油!

衷心希望你能夠成為優才嘅一份子。

鎮痛貼:

可能過埋今過星期六學校會冇咁忙,而且我估學校或者仲要預備學期尾考試......

如果仍然對優才抱有希望,或者可以試下用傳真方式寫封信表達心聲俾陳校長同馮副校長,老實講我推測而家暫時未有空位,但係如果有人放棄左,校長就容易記起你而搵你....現階段可能仲會有人放優才o係次要位置,去叩其他門....唔係咁絕望. 信中多提下你小朋友既性格,俾校長一個鮮明d既印象.(最好隨函附上仔仔簡介,免去學校再找你仔仔profile時間)

我估計仔仔已經o係第二間註冊左? 交晒錢未? 如果優才肯收,會唔會放棄第二間?當然如果你信中表明如果優才收仔仔,你就願意放棄第二間,可能會更進一步証明你堅定決心,同埋校方唔需要擔心收左仔仔之後到頭來話唔讀.....

更甚者,你可以表明如果開左學後先知有人唔讀,你都願意幫仔仔轉過黎....

我都好想聽到你有好消息,同我地一齊做GT家長!

with all my best wishes,
淡然

Re: 優才書院家長分享站--Part 2

印弟安公主,
小童軍有咁多豐富節目,最衰最近逢星期六早上阿仔有課外活動學啦,不過就黎學完。好,等升上G2同佢報小童軍先

最多位吉返出來應該是臨近九月的時候, 舊年開左學之後都仲有一位插班生, 所以仲有機會既.

corliss_yu, 我見唔倒網頁上有相bor, 不過觀課日我無去, 另一個部門果個人話有人入來影過幾張.  可能學校用作存檔之用, 唔公開.

Re: 優才書院家長分享站-Part 2

貼,
努力加油,唔好放棄繼續等,等到1/9都等。我地1A班1/9開學先個小朋友唔讀,所以你記住唔好放棄,支持你

期待快點星期六.....會帶相機拍多些照片

前些時候買了Sony T10,買了才後悔,因為質數不佳,戶外照還可以,但一拍室內照(尤其靠燈光照明)就差勁了,照片異常粗粒和偏黃,欲哭無淚 :cry:

照片暗時有粗粒, 係因為 DC 機的 CCD 太細, 提高iso時表現一定差.  偏黃是因為白平衡唔正確.  要盡早留住阿女小學前既美好時光, 買返部單反機啦.  又或者當係入倒心儀學校買俾阿女既禮物囉.      

單反機唔岩我,好貴喎,而且好重

我呢d阿囡成日要跟個女通街走,越輕便越好!

轉眼間,今日就係下學期

我無帶膠袋bor, 個仔無講.

淡然, 依家d單反同DC差唔多價炸, 而且越出越細部, 去隔離攝影特區睇下就知, 多數都係d媽咪買來影個小朋友.  發覺原來d媽咪係鍾意影相多過Daddy既.  

真係好多謝咁多位家長的支持及鼓勵!!   
發洩左出黎個心情好番好多喇.......我決定等考完試6月尾先再打電話啦...或者呢個moment真係冇位啦......我會繼續努力....寫信比校長.....希望有機會同大家做同學仔!!!   

淡然:

我淨係幫亞仔報左佢間幼稚園既小學部, 6月初交左錢lu...如果優才收亞仔即使插班...我都一定讀架!!!
我會寫封信比校長...表示我既堅決心!  

淡然 寫道:
鎮痛貼:

可能過埋今過星期六學校會冇咁忙,而且我估學校或者仲要預備學期尾考試......

如果仍然對優才抱有希望,或者可以試下用傳真方式寫封信表達心聲俾陳校長同馮副校長,老實講我推測而家暫時未有空位,但係如果有人放棄左,校長就容易記起你而搵你....現階段可能仲會有人放優才o係次要位置,去叩其他門....唔係咁絕望. 信中多提下你小朋友既性格,俾校長一個鮮明d既印象.(最好隨函附上仔仔簡介,免去學校再找你仔仔profile時間)

我估計仔仔已經o係第二間註冊左? 交晒錢未? 如果優才肯收,會唔會放棄第二間?當然如果你信中表明如果優才收仔仔,你就願意放棄第二間,可能會更進一步証明你堅定決心,同埋校方唔需要擔心收左仔仔之後到頭來話唔讀.....

更甚者,你可以表明如果開左學後先知有人唔讀,你都願意幫仔仔轉過黎....

我都好想聽到你有好消息,同我地一齊做GT家長!

with all my best wishes,
淡然

hi,

請問mk的家長....陳校長係咪星期二及四都會出現係旺角分校架?  放學時間會見到他嗎? 大約几多點?

謝謝!!

冰涼鎮痛貼 寫道:
hi,

請問mk的家長....陳校長係咪星期二及四都會出現係旺角分校架?  放學時間會見到他嗎? 大約几多點?

謝謝!!

唔一定, 有時係陳校長, 有時係李教授, 有時係馮副校, 又有時會兩個一齊來.  通常係放學時間會見倒, 佢地會係大堂度同d等候的家長傾下計.  來緊呢個星期考試, 再下星期返半日, 個 schedule 可能唔會咁有規律.

我個仔都無話帶膠袋,所以佢仲有好多野未帶返屋企
‹ 上一主題|下一主題