用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 兩歲半仲未講到句子 ...
樓主: labelle
go

[聽/語障] 兩歲半仲未講到句子 ... [複製鏈接]

可唔可以pm埋比我呀?
thx

三歲時只識少少單字

我仔仔三歲時只識少少單字,每次被其他小朋友搶走玩具,或想同小朋友玩時,就只嘅企係旁邊唔出聲,亦唔識表達情緒 ,曾經令我好擔心,不過經過朋友介紹嘅私人中心言語治療師治療及上一些社交小組課程,而家語言及社交能力已沒有大問題,仲同其他小朋友一齊玩添 :>,好多謝秦姑娘! 秦姑娘仲建議我俾仔仔接觸多D人或同齡小朋友,玩一D角色扮演的遊戲、生日派對等,會對仔仔有幫助。:)

honhonmama,
我PM咗D資料俾你,聽姑娘講佢哋中心十二月有個言語免費評估服務,你可以check 吓!:)

hi daudaumama,

can you also PM me as well ??

thanks a lot

原帖由 daudaumama 於 09-11-28 10:15 發表
honhonmama,
我PM咗D資料俾你,聽姑娘講佢哋中心十二月有個言語免費評估服務,你可以check 吓!:)

lokmanmama        我PM咗D資料俾你

Hi all:
我小朋友2歲仲未識叫baba&mama超擔心,我已去做私人語言冶療(已上兩堂)但要成$600一堂我都唔仲要用多少金錢和時間,請問大家你們的小朋友是否兩歲都未巷野?

daudaumama, thanks a million !!!

原帖由 daudaumama 於 09-11-30 14:21 發表
lokmanmama        我PM咗D資料俾你

same case as you !!

where u attend the ST . Can you tell pls? I will also start in the coming latest. We can exchange the info to see which one good. Mine one same cost in HK island

原帖由 tommysimmy 於 09-11-30 19:17 發表
Hi all:
我小朋友2歲仲未識叫baba&mama超擔心,我已去做私人語言冶療(已上兩堂)但要成$600一堂我都唔仲要用多少金錢和時間,請問大家你們的小朋友是否兩歲都未巷野? ...

Hi lokmanmama:
同我同一樣case真係唔知係唔開心:),不過可以找到同路中人大家可以交換意見係一件好事,我係尖沙咀秦醫生到睇大約600堂,現在只上了兩堂囝囝已學識比手和點頭示意「要」,但係死都唔肯出聲,另我想問吓大家上星期六大約11:00晚上係亞洲電視台播出的時事節目,佢係講我地d case 同我case一樣成曰上網找資料,之後有個言語冶療師,佢就係秦醫生,大家上網睇吓,可以知多d:)

quote]原帖由 lokmanmama 於 09-11-30 23:01 發表
same case as you !!

where u attend the ST . Can you tell pls? I will also start in the coming latest. We can exchange the info to see which one good. Mine one same cost in HK island

[/quote]

我上網見到時事追擊有秦醫生呀,是不是你指的那個?
http://www.youtube.com/watch?v=XGEJhLTpp_E

原帖由 tommysimmy 於 09-12-1 08:44 發表
Hi lokmanmama:
同我同一樣case真係唔知係唔開心:),不過可以找到同路中人大家可以交換意見係一件好事,我係尖沙咀秦醫生到睇大約600堂,現在只上了兩堂囝囝已學識比手和點頭示意「要」,但係死都唔肯出聲,另我想問吓大家上星期 ...

I also want too. pls pm me. thx

Can you e-mail me some information for 言語治療中心 ! [email protected]

原帖由 honhonmama 於 09-12-8 23:38 發表
唔該晒daudaumama,我同仔仔上星期做咗評估,個言語治療師係謝姑娘,佢好細心、好專業,我都join咗個十堂治療,因為嗰日中心係open day,所以有special offer,quite good :),希望仔仔快同其他小朋友一樣!!

...

我都想要, 可以pm比我嗎?

Hello Labelle ,

Could you please PM me the information ?
:oops:

Could you please PM me the information ?
:oops:

Please PM me, thanks
‹ 上一主題|下一主題