用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 黃埔宣道小學 有無2007年9月入讀宣小的家長?
樓主: JoJoMammy
go

有無2007年9月入讀宣小的家長? [複製鏈接]

有無2007年9月入讀宣小的家長?

Hi,
你們有沒有人知道評估點計分?我仔仔剛收到英文評估分數,話最高分為15分,我仔仔只拿了11分,不知差嗎?

Tracy,

睇番通告, 係星期四先去交通城呀! 咁要連續3日著體育衫, 好彩有2套姐.

英文評估阿仔有15分!

今日派左13/10嘅家長班通告, 原來係夜晚嘅, 仲請左假tim.

原文章由 TracyC 於 07-10-2 16:53 硐表
Hi,
你們有沒有人知道評估點計分?我仔仔剛收到英文評估分數,話最高分為15分,我仔仔只拿了11分,不知差嗎?

歡迎你!同班又多個同學的媽咪上來!

有一次,我上此forum時囡囡在旁看見我與你們通訊,她知道了開心得不得了: ,原來她對我們這樣的分享感到好得意和好犀利呢!

原文章由 dorothywong 於 07-10-1 00:07 硐表
大家好!我是1C班家長。剛剛看完大家的分享討論,覺得很有同感,亦發現了一些囡囡平時沒提到的事情。囡囡上了小一,比我預期中較快適應,亦享受小一生活。

提到小息時的小食,我儘量讓她每日帶一種水果回校,因為她在幼稚園時每天 ...

Tracy,

崔老師剛剛打比我話囝囝今日去到交通安全城時嘔左2, 個人au au , 叫我去學校接佢返屋企休息, 我急call爸爸去接佢. 今朝返學時都唔覺佢有咩唔妥, 唔知佢點呢? :cry:

接左囝囝返婆婆度, 佢似暈車浪多過唔舒服, 而家不知幾生猛

原文章由 SPJB 於 07-10-4 11:51 硐表
Tracy,

崔老師剛剛打比我話囝囝今日去到交通安全城時嘔左2次, 個人au au 地, 叫我去學校接佢返屋企休息, 我急call爸爸去接佢. 今朝返學時都唔覺佢有咩唔妥, 唔知佢點呢? :cry:

...

SPJB

今日電腦Short 咗, 你仔仔好叻,英文評估取了15分,激親我.我仔仔太大意,有一絛Peter要寫大楷,佢寫咗小楷,扣1分,Hi 對Hello, 寫出My
Name is....共扣了4分,只得11分.今日交通城你仔仔嘔吐.今日未黙不到英文啊!你仔仔收到昨天中文黙書結果未?我現還未知.
13/10家長班,我唔去了,好像講基督會.....
[/quote]

Tracy,

BK琴晚都short左, 唔比人回覆

唉! 我囝囝都係好大意嗰種人, 今次好彩咋! 無法啦, 咪成日提住佢
law. 好在評估唔計分, 只係比我地知佢錯d咩, 咁咪可以跟返law

我見好似淨係1B班做左英文評估嘅, 其他班好似唔覺有喎! (我有時睇家課日誌會八埋去其他班架 )
其他班嘅mami, 你地小朋友有無做評估呢?

係呀, 囝囝琴日默唔到英文呀! 我問老師佢話唔緊要喎, 如果無默嗰次就唔計分, 即係平均分如果人地次次默齊除10佢無默1次就除9, 咁都好d.

吓? 嘜原來13/10家長班係講基督會架 , 我無睇詳情就報左名
tim, 仲叫埋老公去, 佢實訓著都得啦

囝囝琴日早走所以仲未派中默比佢呀!

原文章由 TracyC 於 07-10-4 16:11 硐表
SPJB

今日電腦Short 咗, 你仔仔好叻,英文評估取了15分,激親我.我仔仔太大意,有一絛Peter要寫大楷,佢寫咗小楷,扣1分,Hi 對Hello, 寫出My
Name is....共扣了4分,只得11分.今日交通城你仔仔嘔吐.今日未黙不到英文啊! ...

中文同英文默書一問:

我成日聽人講話小學個個星期都要默中文同英文, 但我發覺囝囝好似唔係個個星期都要默書咁嘅 .
啦! 前日同琴日默完中文同英文照計應該即刻比默書範圍咁下星期先可以再默, 但係默完好似無再比範圍, 即係下星期唔駛默啦. 如果下星期先比範圍再多一個星期先默, 咁即係格一個星期先默一次中文同英文law. 你地明唔明我講咩呀!

唉! 囝囝唔知做嘜事今日返到學校又唔舒服又嘔呀! 接左佢返屋企就咩事都無 , 都唔知睇唔睇醫生好.

SPJB

你囝囝今日返到學校又唔舒服又嘔?返到屋企沒有事?真奇怪?我自己多餘推測,會否不想回校上課?因兩天要黙書,你有沒有問佢這兩天在學校上課怎樣?有沒有遇到不開心事?
中文黙書收了,只得95分激氣,遺了 (了) 沒黙,真大意!今日應該派英黙了. 家長會明天是10am - 12:30pm 嗎? 若你囝囝仍唔舒服,不如煲白粥給佢食,清清腸胃.

1A 都有做評估,在差不多九月尾時派咗!
13/10的家長日應該唔係講耶穌,我見有李淑輝姑娘講,我都曾經聽過佢講過,佢講得好生動及很實際的,真的值得一聽!!!
有幾堂我覺得好想聽,就是學習無難度,子女逆意怎麼辦?和情緒不傷兒等.最好就是有人可以幫我哋看仔!!!

Tracy,

我都有咁唸過, 但係中文佢有默, 係英默無. 琴日仲同表弟講小學好開心, 佢又同我講崔老師同其他老師都好好, 我希望佢唔係怕返學啦.

琴日同今日都有同崔老師講電話, 覺得佢好nice, 都好關心小朋友.

我囝囝一向都唔like食粥架 , 我叫婆婆煲左d通粉比佢食, 佢真係無咩唔舒服, 要密切留意吓佢先得啦.

多謝你的關心!

原文章由 TracyC 於 07-10-5 13:00 硐表
SPJB
你囝囝今日返到學校又唔舒服又嘔?返到屋企沒有事?真奇怪?我自己多餘推測,會否不想回校上課?因兩天要黙書,你有沒有問佢這兩天在學校上課怎樣?有沒有遇到 ...

Hi Kennis,

哦! 原來九月巳經做左評估

Mm.... 家長班對我地lee 班小一家長應該幾有幫助, 好多時同囝囝溫習時都會好緊張, 有時發覺係自己過份緊張而影響左囝囝, 我曾經喺另一個topic度發表過我幫囝囝溫習時發生嘅問題, 竟然有個家長好快PM我話同我個case好似, 原來好多家長都係咁, 係自己太緊張而迷失左, 傷害左囝囝都唔知, 整個九月份都處於緊張狀態, 十月份開始我會輕鬆面對, 比大家一個適應期. 其實, 我一向都唔會要求囝囝取幾多幾多分, 我真係希望佢鍾意返學, 開開心心, 但係上個月學校一連串嘅工作好似默書, 每日一篇, 圖書, 綱上學習, 練琴..... 等等好多嘢要做而囝囝又唔合作慢吞吞我就會好勞氣, 好似好唔夠時間用咁, 我又要返工又要時間陪細佬. Anyway, 我真係學緊先放鬆自己, 咁同囝囝溫習都會變得輕鬆開心

原文章由 kennischow 於 07-10-5 13:34 硐表
1A 都有做評估,在差不多九月尾時派咗!
13/10的家長日應該唔係講耶穌,我見有李淑輝姑娘講,我都曾經聽過佢講過,佢講得好生動及很實際的,真的值得一聽!!!
有幾堂我覺得好想聽,就是學習無難度,子女逆意怎麼辦?和情緒不傷 ...

me too!!! 大家一起加油!!!

原文章由 SPJB 於 07-10-5 14:39 硐表
Hi Kennis,

哦! 原來九月巳經做左評估

Mm.... 家長班對我地lee 班小一家長應該幾有幫助, 好多時同囝囝溫習時都會好緊張, 有時發覺係自己過份緊張而影響左囝囝, 我曾經喺另一個topic度發表過我幫囝囝溫習時 ...

Hi Kennis,

我剛剛先知原來13/10我婆婆生日要食晚飯, 家長班仲要左2個位
tim, 唔知駛唔駛同老師取消呢?

如果你聽完個講座覺得有用的話, 可與我分享嗎

pect
原文章由 kennischow 於 07-10-5 14:47 硐表
me too!!! 大家一起加油!!!

OKay, No problem!!!

原文章由 SPJB 於 07-10-5 16:51 硐表
Hi Kennis,

我剛剛先知原來13/10我婆婆生日要食晚飯, 家長班仲要左2個位
tim, 唔知駛唔駛同老師取消呢?

如果你聽完個講座覺得有用的話, 可與我分享嗎

pect ...

Hi Kennis

Thank you so much!

琴日家長日聽完講座去課室同老師傾計, 覺得崔老師好nice
1A班余老師好嗎?

原文章由 kennischow 於 07-10-6 23:01 硐表
OKay, No problem!!!

SPJB

最後你有沒有取其他家長的電話,我沒有,因佢兩位傾得實在很投入, 其中一位傾計家長當選(委員會)有三個小朋友的,分別1A,1B,1E,你知不知?我本想問老師我仔仔在校情況,但實在太多家長發表意見,你估打日後電話問會不會很奇怪?我仔仔當初話坐的位置很後,很擔心的,去過課室了解,原來我小朋友坐的位置幾好.英文黙書派了,有100分.不知道下星期是否有黙書?好似二星期就黙一次書
(中文,英文).星期三聖經堂只唸,一,二,三課書,和金句是否?不要黙嗎?

Hi Tracy,

我知道其中一位mami有三個小朋友的當選了家校會委員, 但我沒有取他的電話呀, 他只停留很短時間便走了. 其他mami我亦沒有取電話呀!

我只留低一陣聽吓其他家長問老師一些問題, 自己又問一些功課上的問題, 例如好多家長都唔係太清楚Pre-Dictation, 圖書記錄, 早讀等正確點做. 我也沒有特別問囝囝在校情況. 老師有問我是那位同學的家長, 他說囝囝回到學校很開心呢?
除非有很緊要的事情, 如果唔係我唸我不會特別打電話問老師了, 真的怕煩了他. 我唸到閱卷日真的可以face to face 仔細問吓老師囝囝在校情況啦.
下個月3/11的小一家長會, 老師說很重要, 是講各科考試的題型. 記得出席呀.

你囝囝好叻呀, 英默100. 我都好似覺得2星期先默一次中英文.

聖經金句只係背, 唔駛默架.

原文章由 TracyC 於 07-10-8 09:07 硐表
SPJB

最後你有沒有取其他家長的電話,我沒有,因佢兩位傾得實在很投入, 其中一位傾計家長當選(委員會)有三個小朋友的,分別1A,1B,1E,你知不知?我本想問老師我仔仔在校情況,但實在太多家長發表意見,你估打日後電話 ...

Hi 大家好!

1A班有幾個當選了家校會委員.很熱鬧!你們有沒有做過常識自學綱站,真不太明白怎做?
‹ 上一主題|下一主題