用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站--Part 2
樓主: 跳跳虎
go

優才書院家長分享站--Part 2 [複製鏈接]

Re: 優才書院家長分享?-Part 2

問個仔今日中文考成點, 佢答話全部識晒, 跟住老師靜雞雞同我講, 佢係識晒, 不過寫字寫得太慢, 份卷做唔晒. c未?

軍生, 印第安公主
你們23�6有無參加故事坊呢?我參加了,希望有機會參觀旺角漂亮的校園呢!

軍仔都好叻呀! 懂得避重就輕, 講d你鍾意聽既野

次次黙完書亞仔都會話錯一兩個,點知結果就係錯成8,9個, 所以我每次都會將佢打番7折就啱啦   

我無參加故事坊,要返童軍啊.

Farm 寫道:
軍生, 印第安公主
你們23�6有無參加故事坊呢?我參加了,希望有機會參觀旺角漂亮的校園呢!

我地參加左故事坊, 不過由另外一個部門個主管帶個仔去, 我唔去.

童軍請假一天.  

30/6宣誓,記住要返啊!

軍魁星 寫道:
我地參加左故事坊, 不過由另外一個部門個主管帶個仔去, 我唔去.

童軍請假一天.  

Dear mothers,

My son is going to K2. 優才 is one of my choices. Please advise what I need to prepare for him in K2.
Does the school require the child to learn a lot of skills at this stage? What are the selection criteria?
Is there a written test?

Thanks

Furthermore, i want my child to study happily while having reasonable challenge in study. Is the school a good choice?

Thank you very much!!!

enidchiu

我一直都無為小公主入小學作任何特別安排,如報讀小一面試技巧�有cert的課程...

所以學校應該唔著重呢方面的要求.

無要求要做written test,面試以中文舉行(除了問2個vocab要用英文答)

我問小公主返學開心嗎?佢話唔開心,我追問點解,佢話3點幾太早放學,最好6點先放學.

我地都有試後活動的安排啦,不過11號要去TKO彩排,唔知係咪先搭校車返MK先呢?

印第安公主,
咁你地有什麼試後活動?

今天到MK參加故事工作坊,有幸簡略參觀,MK真的很靚,很適合低年班。

跳跳虎, 有無參觀到個 English Learning Town? 同個音樂室?  真係為低年班而設.

HI 軍魁星,
我想問下,我囝囝會讀MKP1,係咪時常都要去將軍澳那邊?成日要兩邊走?  如額外的課外話動, 因為我見過你話星期六要返將軍澳童軍...

TKS!!

參加童軍就係, 因為今年旺角童軍未夠人數自成一隊, 暫時要join入TKO.  下年未知.

除了童軍之外, 都好少需要過TKO, 一年幾次囉, 例如聖誕party, 校慶, 來緊的散學禮(唔知係咪咁叫) 等.

平時的才華班在MK都有.

軍生,
查實我無詳細參觀,只時聽講座,同分組活動時略略見識過咋!

請問有冇芭蕾舞班?囡囡想學 thanks!

THANKS軍生!!
才華班會唔會定期UPDATE下? 因為小朋友興趣可能會随成長而有所改變. 又如果小朋友有多種才華(唔係我囝囝), 係咪都只可以專注其一呢??  '才華班'同'課後資優班'又有乜大分別呀??
SORRY,好多問題..

今個星期六就可以入學校參加第一次活動啦,好心急呀   

中學部聽日下午1:00-5:00参觀有機農場,你地小學部聽日有無節目呀?

Aoi 寫道:
今個星期六就可以入學校參加第一次活動啦,好心急呀   

我地可能又見面啦 :

跳跳虎:

MK試後活動有棋藝大比拼/
天才表演/閱讀頒獎禮/電腦齊齊玩/體育大競賽/飲管飛機/神奇的雞蛋/化妝大食會/數學急轉彎/摺紙遊戲/認識小豆豆(呢個唔知係咩?)

跳跳虎 寫道:
印第安公主,
咁你地有什麼試後活動?

‹ 上一主題|下一主題