用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) ...
樓主: Zoey
go

民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) [複製鏈接]

Re: 民生書院小學部家長分享

Zoey

今日

sunniema,

Thanks ~ I will go to find one for my daughter        .

Olivia1997,

Await for your reply, but needn't too hurry!  Thanks ~~~

菲媽,

桃子話明天要 12 點幾囡囡先放學, 菲菲上幾點鐘 latin?

Zoey,桃子,

我地可以在九龍城一路飲茶, 一路等桃子,
順便相量下28/12的細節,
菲菲1點前出到去就可以, 不過你要等好耐wor,
其實老師話1:00至5:00 佢都係舞室,
2:00有一班是新學的, 可以一齊跳.
或者桃子可以自己去, 不需太趕,
到左山林道口M記call 我出黎接你.

其他人有冇興趣一齊來跳拉丁舞呀, 頭一兩次免費架!
菲媽 =^_^=

abbybear,

今日既旅行點呀?  小朋友有冇失控呀   :   !?  Maggie 話妳幫佢 "bung" 辮, 番黎仲訓覺都話唔好除 (因平時趕番學, 我係唔會幫佢 "bung" 嫁       ), thank you 晒            !  Maggie 有冇唔聽話, 攪攪陣  (有可以唔駛比臉我, 話我聽 ~)!?

係 wor, 有冇興趣比小朋友玩下拉丁舞, 係好 free 同熱情既 dance 黎嫁 (依家都開始多左小朋友玩), 上去睇下先, 睇下鐘唔鐘意先都得 wor, 我都係今個 Sat 跟菲媽上去觀下課睇下 arm 唔 arm Maggie 玩         !

我今日都有去做義工, d 小朋友真係玩得好開心. 佢地自己帶左好多玩具, 真係玩都玩唔哂. 不過同佢地玩, 自己成個人都散哂!   

Zoey, 菲媽 >> 明天我自己出尖沙咀, 你地會係什麼時間到呢? 菲媽 , 我冇你contact no. 呀? Please pm to me. 我會留我contact no. 比你, please check pm.

see you tomorrow la.    

zoey,

今日這個旅行真好玩,小朋友好開心可以係大草地玩集體遊戲,拋手巾,狐狸先生,麻"英"捉雞仔,有隻雀仔跌落水,猜謎語,考IQ,踢波...........真真開心,我都好久沒有玩這此遊戲了,小朋友就更開心啦一時食
[img align=right]C:\My Documents\My Pictures\新資料夾

菲媽,

Please check pm.

abbybear, 桃子, 菲媽:

請問 7/11 考普通話朗讀, 是否可看書的?  不需背課文 & no writing, right?!

桃子,

Kelly 又叻又高又靚女, 我鍾意呀          !

Hi Zoey,

普通話考試好似係朗讀, 即係對住本書讀. 應該唔會好難掛      
我囡囡個班明天考, 到時再話比你知佢地點考啦! By the way, 我囡囡話老師提過, 老師會在今次普通話考試中揀d普通話講得好的學生參加比賽. 如果你想Maggie 可以入普通話組, 今次係一個好機會. (ps. 我囡囡個普通話老師係葉老師, 唔知係咪一樣呢!)
Kelly 一d 都唔叻, 成日吱吱喳喳, 冇時停. 所以佢又點樣可以坐定定去學琴呀...     

桃子,

乜黎緊有普通話比賽??  Maggie K3 既時候都代表過佢個班參加普通話講故事比賽, 不過就拎唔到頭三名, 佢都係唔怕羞, 成日大大聲咁, 以為自己 arm 晒 (其實緊係 no la        ), 所以我都係痳痳地對佢個考試有信心嫁咋.

乜 kelly 學緊琴?  or 想學琴呀?

abbybear,

多謝妳讚我囡囡, 我覺得我不同佢一

OLIVIA1997,

拉丁舞幾好玩嫁, 不過我想星期六早些上堂, 所以都仲要搵到 partner 先得 (可惜暫時都係太少男孩子參與喇 ~ 真係要開個 topic 誠徵 partner 先得       )!  

各位家長,本人有一難題希望各位可解答一下,謝謝!
小女於去年曾投考民生書院幼稚園K1,但不被取錄。(因此校實在太多人考,去年有三千多人考!小女無緣入讀。)

今年我會再考K2,但我看見今年只有八十個名額,會否較K1易考入呢?

另我想請問K2面試會考什麼?會否如K1般(家長與小朋友背對背考呢)?

K2面試多數會問家長和小朋友什麼問題呢?

另有否家長之小朋友是在K2才考入民生?

如K2不被取錄,我打算再於小學一年級投考,小一學位大約有幾多呢?機會大唔大呢?往年大約有多少人投考呢?會否被取錄之機會高於K1,K2呢?

希望各位可告訴我!謝謝!
非常感激!!

豆豉,

我個女都係K2 插班入民生, 現在已經係一年級,
記得當時考試都好似考K1一樣首先在課室等,
老師大約一次叫十個小朋友, 但家長不可一同進入,
大約5分鐘左右, 每人一份小禮物出來,
之後我問返亞女, 裏面有玩具玩,
佢話老師問佢睡覺前要說甚麼,
佢答: Good Night.

最後就成功左!

今年小一好似有公開報名,
大約有40-50 外來生考入,
但考試內容就唔知la.

希望你考k2成功, 祝你好運!!!
菲媽 =^_^=

豆豉,

往年有朋友既小朋友考 K2, 聽佢講, 都有問小朋友一些中英文生字, 只是 oral interview;  K2 申請既人數較少, 若果小朋友有問必答, K1 既表演又 okay 既話, 機會我想都很大的!  家長不需一同面試!

Hello 各位小一媽咪,

我囡囡昨日考左普通話, 個考試都幾簡單, 老師會在1-7課中揀兩首兒歌(朗讀園)比小朋友讀, 個個小朋友都唔一樣.

Good Luck !   

菲媽 >> 我send 左PM 比你, please check. Thanks !

多謝各位的解答!謝謝!

我個女今日都考左普通話, 佢話一人讀一遍,
不過有d小朋友要讀兩遍, 唔知係唔係朗讀得好就可以讀二次呢!

菲媽
菲媽 =^_^=

今日 Maggie 都考左普通話啦, 佢都係話有人讀一課, 有人讀兩課, 不果就唔知點分喇!

菲媽,

我地 28/12 既 gathering, 佢地仲未比 menu 妳呀?!  駛唔駛我打去問下?

Olivia 話如果老師覺得細聲就讀二課, 如果讀得大聲就一課.

今日開始考Speaking, 我有幾問題, 如果冇兄弟姊妹應該點答?

Q: How many bothers/sisters do you have?

A: I don't have bother/sister.

Q: What is that?
A: It is xxxx or That is xxxx

Zoey,

p.m. 左比你啦, 追左佢地好多次啦, 可能因為畢業典禮所以好忙.
另外, 星期六你幾點去呀, 如果你想12:00到, 我倍你早d去.
菲媽 =^_^=
‹ 上一主題|下一主題