用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 黃埔宣道小學 有無2007年9月入讀宣小的家長?
樓主: JoJoMammy
go

有無2007年9月入讀宣小的家長? [複製鏈接]

閱讀越有趣會員編號: aps班別學號
例如是1A班10號 = aps1a10

你地試下啦!

Kennis,
Tks! 請問什麼是導修課?聽您講測驗是沒有通知及隨時測,都幾可怕﹗我都好擔心﹗不過收到我先再算啦﹗您是第一round 收您小朋友, 定係第二round 呢?請問多唔多世襲呢?

原文章由 kennischow 於 07-10-11 11:51 硐表
littlekid,功課真的不是太多,每天大約4-5樣,如果語文基礎好的話,佢哋可以自己看題目及作句/閱讀理解時會好好多,好似我自己k.3時開始跟阿囡看書(要佢一句我一句輪流讀),佢現在好多時可以在學校導修課時完成到一半或以 ...

Bryanmama,

我試左啦, OK呀, 唔該哂!

原文章由 Bryanmama 於 07-10-11 12:02 硐表
閱讀越有趣會員編號: aps班別學號
例如是1A班10號 = aps1a10

你地試下啦!

littlekid,導修課是在午飯後,有老師在課室內讓小朋友做功課!
因我哋是基督徒,所以有教會信,共有20分,在第一round就收咗我的小朋友了.世襲????我都唔知!其實測驗是要評估吓你的小朋友對有關的內容認識有多少!不用太担心!

原文章由 littlekid 於 07-10-11 12:32 硐表
Kennis,
Tks! 請問什麼是導修課?聽您講測驗是沒有通知及隨時測,都幾可怕﹗我都好擔心﹗不過收到我先再算啦﹗您是第一round 收您小朋友, 定係第二round 呢?請問多唔多世襲呢?

...

原來有20分就會收先, 咁我都係基督徒, 都有20分, 咁即係會收先﹗? 如果冇就要等抽獎啦﹗我都好擔心呀﹗另有導修堂都幾好, 可以有老師幫忙教小朋友做功課。我好鐘意呀﹗一切要等上天安排啦﹗

原文章由 kennischow 於 07-10-11 13:59 硐表
littlekid,導修課是在午飯後,有老師在課室內讓小朋友做功課!
因我哋是基督徒,所以有教會信,共有20分,在第一round就收咗我的小朋友了.世襲????我都唔知!其實測驗是要評估吓你的小朋友對有關的內容認識有多少!不用太担 ...

littlekid,

開左學個幾月都覺得lee間學校各方面都好好.

Good luck!

原文章由 littlekid 於 07-10-11 15:14 硐表
原來有20分就會收先, 咁我都係基督徒, 都有20分, 咁即係會收先﹗? 如果冇就要等抽獎啦﹗我都好擔心呀﹗另有導修堂都幾好, 可以有老師幫忙教小朋友做功課。我好鐘意呀﹗一切要等上天安排啦﹗

...

Tks! SPJB, 真係好多謝您地解答我問題, 因我之前未交表時唔清楚這間學校, 但現在都清楚些。請問您是否都係第一ROUND 入的?這所學校的小朋友是否全是基督徒呢?

原文章由 SPJB 於 07-10-11 16:20 硐表
littlekid,

開左學個幾月都覺得lee間學校各方面都好好.

Good luck!

有無2007年9月入讀宣小的家長?

SPJB

你仔仔昨天體育課,有沒有給老師選為做教練(上堂),我仔仔話佢唔知呀?不過好好玩,全班跟佢做體操?佢最喜體育堂老師和英文,常識老師,你仔仔呢?

Hi littlekid,

當然唔係全部小朋友都係基督徒啦, 我自己本身都唔係, 但係覺得聖經上面嘅教度係幫到小朋友德育上嘅發展, 好正面嘅.

好開心你最後都揀左黃埔宣道, 我仲以為你會揀奉基tim. (我唔係話奉基唔好, 我家姐2個仔都係讀緊奉基千禧小三同小五, 不過讀奉基應該輕鬆過宣道.)

我唔係第一round入架, 我第一round揀馬頭涌官立架(紅磡灣), 不過知道一定唔得, n咁多人揀. 第二round 1 choice 係黃埔宣道. 係唔係好奇怪點解我唔揀番馬頭涌呢, 因為左唸右唸, 35綱入面真係多數人會揀馬頭涌, 太危險啦, 如果唔得就會跌到好後志願架啦, 囝囝有幾個同學都係咁, 到時又要攪叩門實煩死, 所以咪放宣小喺第一位囉, 2001年出生率低我知揀宣小第一志願實入, 2002年出生率仲低, 所以如果揀宣小第一真係多數入.

話時話, 你係唔係35綱定係跨綱嘅呢~

原文章由 littlekid 於 07-10-11 17:01 硐表
Tks! SPJB, 真係好多謝您地解答我問題, 因我之前未交表時唔清楚這間學校, 但現在都清楚些。請問您是否都係第一ROUND 入的?這所學校的小朋友是否全是基督徒呢?

...

Hi Tracy,

囝囝話昨天做左數學評估, 有3張紙.

問囝囝鍾意邊個老師, 佢個個都話鍾意, 我問佢d老師惡唔惡, 佢話一d都唔惡
我囝囝科科都話鍾意, 我要佢揀3科, 佢揀左數學, 常識 同體育.

係呀! 你囝囝被老師選為小教練, 我問囝囝小教練要做d咩, 佢做比我睇, 就係擰擰頭壓壓腿等等熱身運動, 好好玩呢~

昨天聖經背金句, 之前同囝囝背熟哂, 到老師揀佢背時佢竟然背唔出 , 佢話老師叫佢背第三句, 佢唔知邊句係第三句, 所以無背到比老師聽, 佢話有同學都係咁, 叫老師提一個字, 老師話唔得. 下次要話埋比佢聽嗰句係第幾句先得:tongue:

原文章由 TracyC 於 07-10-11 17:43 硐表
SPJB

你仔仔昨天體育課,有沒有給老師選為做教練(上堂),我仔仔話佢唔知呀?不過好好玩,全班跟佢做體操?佢最喜體育堂老師和英文,常識老師,你仔仔呢?

SPJB ,

我知道囝囝昨天做了數學評估, 佢話50分為滿分. 應該今日派.
聖經堂唸金句是抽學生號碼唸的,有幾個被抽中就要唸了,我仔仔其實很想唸,因已唸得很熟了.佢活躍得很緊要,在班中不知道是否時常搞搞震. 你仔仔在中文作句方面,自己可做完整句子嗎?我仔仔好似在句子作句方面未能掌握得到.要用多點時間補一補.

Tracy,

係呀! 老師話而家係10月就抽左我個仔(10)law, 我個仔成日都臨場失準架,  喺屋企讀熟哂就賴醒咁, 返到學校可能緊張就唔記得.:tongue:
默書又係, 喺屋企都係自己背默好鬼熟架啦, 我成日提佢默書時要寫整齊d, 因老師足得好緊, 佢就成日都寫得太草, 小小穿左位老師都當錯.
造句方面囝囝都唔可以自己完成, 因為佢識嘅字唔係太多, 有時唸到又唔識寫, 唔知點攪.

原文章由 TracyC 於 07-10-12 11:28 發表
SPJB ,

我知道囝囝昨天做了數學評估, 佢話50分為滿分. 應該今日派.
聖經堂唸金句是抽學生號碼唸的,有幾個被抽中就要唸了,我仔仔其實很想唸,因已唸得很熟了.佢活躍得很緊要,在班中不知道是否時常搞搞震. 你仔仔在中 ...

SPJB,
明白了。我本身不是 35網的, 但我住的地區是41網,如果坐區內專車,只須 30分鐘便可到達學校,相當方便,我自己區內的基督教學校較少,反而天主教學校就很多,因此我決定走到 35網。因第一ROUND 可跨綱及計分;另本來我都有諗過奉基千禧,但到後來都選宣小,因我帶我囝去看過兩間學校,佢一去到便話好鐘意宣小,叫我入去報名,我同佢講冇得報名,只有遞表,然後再等結果,我現在只有望住日曆,一天一天等下去。在這期間,便收集大家的意見,好讓我有心理預備。拜託大家多分享宣小的消息。

[ 本文章最後由 littlekid 於 07-10-23 17:58 編輯 ]

昨晚我參加了學校的家長班,十分好!雖然都是一些老生常談的原則,但是真的提醒我們做家長的應如何建立子女。

另外,最後20分鍾為分組時間,老師都會分享她做母親的爭扎,十分親切,校長也有落組,並家長—一班同路人—可以一起分享,實在很好。你們都來參加!:)

我都好覺得昨晚的家長班好難得,正如mabelle所講是一些老生常談,但真的藉著大家的提醒也有得益! 其中都提到家庭關係(即夫婦的感情)會直接影響小朋友,佢哋仲話,如果你想小朋友好,首先就要對你的配偶好!亦提到現在的父母好忙,但總要由細培養跟小朋友的關係,因為細時唔"傾",大過就會無得"傾",不要以為工人或保習老師可以代替父母的教導.要衡量得著的,可能會比失的多!!!
我都好欣賞當晚刻意回校跟我們分組的老師,佢哋都好難得到!!!
阿囡當晚見到同班的小朋友都好開心!接佢時見佢手持一張紙話要回家剪開佢,誰知回家見佢剪開後即成了一個十字架,真的好有趣!

原文章由 mabelle 於 07-10-14 21:02 硐表
昨晚我參加了學校的家長班,十分好!雖然都是一些老生常談的原則,但是真的提醒我們做家長的應如何建立子女。

另外,最後20分鍾為分組時間,老師都會分享她做母親的爭扎,十分親切,校長也有落組,並家長—一班同路人—可 ...

SPJB,

你知不知電腦是否要交功課,電打(一)26/10,是怎樣做?
你仔仔水果泥膠勞作&數學評估幾多分?
英文之前是否要做作句子?你仔仔之前交了未,
星期五英文老師打回頭,只得亞仔講,字句不太確定.知不知怎樣做?
亞仔講常識已測驗了,你仔仔有講嗎?
我真有點狼狽,你知不知原來考試幾天可早放.我是從P.3家長topic才知.

Tracy,

電腦囝囝話老師叫佢地練習打asdfg, 五分鐘看看可打到多少. 應不用交什麼, 只須練習, 26/10 上堂可能打比老師睇掛

囝囝帶回來的水果泥真笑c, 變哂形. 囝囝話老師播一段片比佢地睇, 然後要自己做, 囝囝得75分咋
佢話靚嗰d老師收左. 你囝囝的水果泥呢?

至於數學評估, 囝囝實在太太太大意啦
圈數都會錯, 46分咋! 你囝囝呢?

英文作句好似交左好耐啦, 係唔係作

I’m ???
I am tall/short.
I am thin/fat.
I have short hair.
等等
阿囝話作6句就得.

常識評估囝囝無提呀

我當然知道考試會放早啦
因為囝囝有很多表哥呀, 間間學校都係咁架啦. 我都唸緊點安排放假, 成個week wo, 可能要同老公一人請一半假先得啦, 如果唔請假佢自己喺屋企邊會自動自覺溫習吖:tongue:

原文章由 TracyC 於 07-10-15 08:58 硐表
SPJB,

你知不知電腦是否要交功課,電打(一)26/10,是怎樣做?
你仔仔水果泥膠勞作&數學評估幾多分?
英文之前是否要做作句子?你仔仔之前交了未,
星期五英文老師打回頭,只得亞仔講,字句不太確定.知不知怎樣做?
亞仔講常 ...

kennischow & mabelle,

好多謝你地嘅分享, 今次因為婆婆生日要吃晚飯所以錯過左, 下次一定要出席啦

原文章由 kennischow 於 07-10-15 00:30 硐表
我都好覺得昨晚的家長班好難得,正如mabelle所講是一些老生常談,但真的藉著大家的提醒也有得益! 其中都提到家庭關係(即夫婦的感情)會直接影響小朋友,佢哋仲話,如果你想小朋友好,首先就要對你的配偶好!亦提到 ...

Hi,

大家知不知道學校提供這麼多綱站資料,會計分嗎?

應該唔計分的,但有d就要上的,可以看看在閱書記錄冊的最後幾頁.
因為太多綱站要上了,所以我都決定放棄一兩個,只會keep著上英文每一篇(放學回家即做)和越讀越有趣(晚飯後才做)!!而朗文常識只會兩三日上一次!!而教育城就在放假時,有時間才做!!可能會好d!!

原文章由 TracyC 於 07-10-15 11:32 硐表
Hi,

大家知不知道學校提供這麼多綱站資料,會計分嗎?
‹ 上一主題|下一主題