用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 啟思中學的家長在此一聚!
go

啟思中學的家長在此一聚! [複製鏈接]

啟思中學的家長在此一聚!

你們好!

我的女兒在正在啟思中學讀中一, 也蠻開心的.
其他家長感覺如何? 能在此分享一下嗎?

showcase

Re: 啟思中學的家長在此一聚!

請問是否將軍澳個間?校舍同校風如何?可否賜教一下?

deleted

deleted

[ 本文章最後由 onepa 於 07-9-4 11:08 編輯 ]

Onepa,

作為一間新學校, chaotic 就一定有0既, (例如一陣又話著冬季校服去開放日, 一陣又話唔使; 突然一個星期 唔使上堂, 全力為開放日準備......), 我諗再多幾年會定一d 0既.

個女d 英文都差唔多啦! 其實都好難講, 因為好少0係屋企聽佢講英文. 不過就唔抗拒睇書lor. 番到屋企, 個女就玩多左好多電腦.

enrichment course? 我都唔知道有....陣間問下個女先....

間學校行ib 又行 local, 老實講, 有時都唔太清楚教緊乜ga. 中文數學呢d 主科都清楚少少, 但一d 閒科, 就真係唔多了解. 不過, 0岩0岩開校, 亂就一定有0既, 每一間我諗都一樣. 過多幾年就會好d 啦!

showcase

deleted...

[ 本文章最後由 onepa 於 07-9-4 11:11 編輯 ]

我不是啟思家長,希望囡囡明年有幸可以入讀,做你們小朋友的師妹.有少許問題想請教.

根據emb資料,學校的宗教是基督教.其實我先生和囡囡是天主教徒,他們都很心儀啟思,但有點擔心學校可能會向學生灌輸基督教的教義.(其實我曾參加學校的簡介會,也親身到過開放日,感覺不到特別的宗教氣氛)

學生的課堂有宗教一課嗎?平日學校活動會祈禱嗎?另外,他們沒有自己的班房,會影響歸屬感嗎?功課忙嗎?

多多有勞.

deleted...

[ 本文章最後由 onepa 於 07-9-4 11:13 編輯 ]

hihi,

話時話, 你地唔講我都唔知啟思中學係基督教tim!

我個女個時間表, 肯定有宗教堂, 我聽佢講d 週會, 亦都冇話關於宗教0既.

關於open day, 其實差唔多全部準備都係老師們做0既 (啟思d 老師真係厲害!!), 我個女話都冇乜特別安排同學幫手. 我個女周圍走來走去幫下手咁lor.

有house 0既堂, 但我個女話個個house 做0既野都唔同, 有時就好好玩咁, 有時就悶悶地咁lor.

仲有冇其他啟思中學0既家長呢?

showcase

deleted...

[ 本文章最後由 onepa 於 07-9-4 11:13 編輯 ]

唔該哂showcase 同onepa..
咁我諗佢地兩個會更加放心.

其實啟思而家得一級,只有百多個學生,比起其他有中一至中五或中七既學校,比例上應該係少d家長既.

我囡囡而家小五,我都相當一心一意想佢入啟思,佢自己去過開放日,對學校同學生既印象好好,唯一係校舍地點唔太理想.

showcase 寫道:
hihi,

話時話, 你地唔講我都唔知啟思中學係基督教tim!

我個女個時間表, 肯定有宗教堂, 我聽佢講d 週會, 亦都冇話關於宗教0既.

關於open day, 其實差唔多全部準備都係老師們做0既 (啟思d 老師真係厲害!!), 我個女話都冇乜特別安排同學幫手. 我個女周圍走來走去幫下手咁lor.

有house 0既堂, 但我個女話個個house 做0既野都唔同, 有時就好好玩咁, 有時就悶悶地咁lor.

仲有冇其他啟思中學0既家長呢?

showcase

我在中一入學簡介會時問過有關老師,她非常肯定的說中學部並不是基督教的 (小學部就肯定是) 。難道她的資料有誤?
我們愛 因為 神先愛我們

Dear all,

哎呀, 我打錯左tim...

其實啟思中學係是沒有宗教堂的, 也沒有宗教活動 (除了極偶然一次團契外.)

showcase

咁又真係幾亂喎...

如果啟思小學同中學教學理念一樣, 咁對宗教睇法都應該一致, 冇理由會小學部係基督教, 中學又唔係.

教育理念....唔可以唔一致bor!

又多一樣要問一問學校lu....

showcase

有一次去簡介會.聽過楊校董既介紹.據我理解,啟思中學係應啟思小學生家長既要求而開設既.佢地希望小朋友讀左六年小學後,可以繼續係同一度理念下讀書.所以中小學係有咁樣既關係,但係小學同中學應該係兩個獨立辦學團體.而中學辦學團體其實係冇宗教背景.....唔知我有冇講錯.

其實emb記錄寫係基督教,我多少都有d懷疑.因為如果真係,咁但凡有乜活動正式開始前,都應該會先低頭祈禱.我去過兩次簡介會,都冇見過.亦見唔到校園裏面有十字架.

講起0黎, 又真係見唔到有宗教色彩...

1. 書單上都冇話要買聖經
2. 我個女話唔使點樣祈禱
3. 冇十字架....真係冇喎
4. 冇宗教堂
5. 冇宗教老師

不過, 啟思中學d 宣傳小冊子都話佢自己係基督教學校bor...

可能, ib 課程唔包括宗教掛?

不過啟思中學係全港第一間將ib 同 hk 制度合併, 打算將五年0既 ib middle years programme, 用四年就教晒, 而hk 都可以有宗教堂喎...等我下年家長日問下佢先

showcase

This school looks very nice, is it difficult to get in?

啟 思 中 學 採 小 班 制 配 合 IB 本 地 課 程  

啟 思 中 學 校 長 張 紹 銘 認 為 , 圖 書 館 環 境 舒 適 , 可 吸 引 學 生 到 該 處 , 從 而 培 養 閱 讀 習 慣 。  

早前Elsie到過九龍塘啟思小學,觀看該校代表香港參加創意思維活動世界賽的話劇綵排時得知,該校去年創校、位於將軍澳的直屬中學——啟思中學,新校舍已經入伙,於是Elsie早前便特別相約啟思中學校長張紹銘,一同參觀新校舍。

聽張校長講,啟思中學去年九月創校,但在今年一月才搬到新校舍,經數個月的適應、執拾後,上月才舉辦開幕禮。現時該校只有四班中一學生,所以偌大的校園,暫時顯得特別寧靜,加上校舍很多地方採用自然光,感覺很舒服。Elsie最深刻印象的是,經過學校飯堂時,看見所採用的凳,並不是傳統的木長凳,或者是鮮色的塑膠椅,而是用了一種仿藤織的膠椅,坐上去不單舒適,還營造出和諧的視覺效果。  

「我們希望學生上學時,有種舒服的感覺,這樣才會努力、投入和欣賞學校。」張校長說,當日辦學團體跟政府畫則師討論校舍設計時,除以有限的成本,打造最好的讀書環境給學生外,還照顧到老師的需要,「我們設計了一個教職員休息室,讓老師在該處吃飯、休息、聯誼,希望老師有個較好的工作環境時,亦能有更佳的教學質素。」

在參觀新校舍期間,張校長不斷強調學校環境對學習的重要,故設計校舍時也花了不少心思,例如圖書館,採用了落地玻璃,又放置多張沙發倚,同學看書看得倦了,可望望對面翠綠的山坡,或者遠眺海景。「圖書館的設備完善、舒服,才可吸引學生常來。」又例如該校的設計與科技中心,除了全部採用最先進的蘋果電腦外,還從英國定購了一部價值數萬元的Laser Cutter,給學生用作切割膠片。

硬件配套固然重要,然而課程設計、師資、教學法等軟件配合,卻更是教學的根源所在。張校長說,該校是本港唯一一所採用「國際文憑中學項目課程」(IB)的教學模式,同時又教授香港中學課程的學校。「有些直資中學辦的IB課程,只在高班推行,但啟思則在中一已開始。」然而,以Elsie所知,滬江維多利亞學校(中學部)同樣有IB的中學課程,更和小學部接龍成一條龍IB學校。張校長則解釋,滬江維多利亞學校是私校,可完全採用IB課程,但啟思是直資,接受政府資助,所以必須教授本地中學課程;故此,啟思中學才可成為同時有IB和本地中學課程的直資中學。

在師資方面,啟思中學的老師多為以英文及普通話為母語,或海外回流之老師,締造兩文三語的語文環境;另外,該校採用小班教學,每班學生不足三十人,師生比例為每班有兩位或以上教師。

中一學生楊菁告訴Elsie,因為該校的氣氛比較自由,功課又大多數是專題研習,需要team work,因此學習比較輕鬆;另一位同學梁童欣則指,該校的學習模式像大學。「功課不多,而且因為是IB課程,方便將來到外國讀書。」

Elsie知道,啟思中學的學費每年四萬五千元,是僅次於聖保羅男女中學後,學費最貴的中學。對於該校為全港學費第二貴的直資中學,張校長認為是物有所值。「學校以小班教學,教學質素和師生比例也高。」雖然學費貴,但張校長說,該校亦設獎學金和助學金,幫助有需要的學生。雖然啟思小學和中學是直屬關係,但張校長表示,該校並無規定預留多少學額予小學部,「即使不是啟思小學的畢業生,只要符合學校的收生準則,我們亦會取錄。」

[img align=left]http://clubimgfile.paran.com/rainbowkh/pds/2006/0127/1138292195_13.gif[/img]

deleted...

[ 本文章最後由 onepa 於 07-9-4 11:14 編輯 ]

Hi all,
我女今年響啟思小學附屬幼稚園讀K2...家下學期尾LU...要預備揀小一喇...好想升上啟思小學&上埋啟思中學...但據小學部話...中學唔一定保證收返小學部D學生...要考gar bor...so...有D擔心...又心大心細小一點揀好...唔知各位INTERVIEW時多5多人考...小朋友有冇壓力呢?

呢排我個女同我講學校d 野......都令我幾擔心.....

前一排, 音樂老師走左, 負責圖書館0既阿sir 走左, easter 前, 教英文0個個doctor 都走埋!....但竟然冇再請老師......

我又睇過css 個網頁, update 左好多次.....但....英文老師走左成季, 佢個profile 仲0係度....有d 怪!

我個女話, d 堂而家俾晒ib coordinator 教. 又要教英文, 電腦, drama 三科. 但我個女話...成日都係睇video, 但唔知睇完做d乜.....真係有一點擔心....

其他啟思0既家長, 有冇其他訊息?

showcase  ,

nice to meet you !

Thank you !   我正為兒子填寫申請表呢 !   其實我都係 15 / 16 呢 !
:  :

carlo
‹ 上一主題|下一主題