用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問:5歲小朋友初學鋼琴
go

請問:5歲小朋友初學鋼琴 [複製鏈接]

請問:5歲小朋友初學鋼琴

我仔仔5歲,想係通利學鋼琴,但自己對呢方面完全唔識,所以想請教大家:

1、通利有兩個course,一個係兒童鋼琴課程Yamaha Children Piano Course,一個係鋼琴課程Piano Course。邊個較好?

2、初學琴,應選擇30分鐘,或45分鐘?

請各位媽咪多多指教  

Re: 請問:5歲小朋友初學鋼琴

星仔媽媽,

你最好打電話問一問tom lee個課程內容,

1.兩個course既教法會有唔同,yamaha course應該有指定教材

2.先試 30mins 睇下小朋友吸唔吸收,同坐唔坐得定

xyzZZ 寫道:
星仔媽媽,

你最好打電話問一問tom lee個課程內容,

1.兩個course既教法會有唔同,yamaha course應該有指定教材

2.先試 30mins 睇下小朋友吸唔吸收,同坐唔坐得定

yamaha course係以YAMAHA兒童音樂教育理念為教學骨幹 ,使用Yamaha或Petrof等優質鋼琴授課,有一套四本的鋼琴課本內附有精美有趣的圖片及以CD輔助教學,學期兩年,達到約2級水平。

我諗選擇普通Piano Course是否會好0的?

多謝各位媽咪0既回復

Yamaha course除了彈琴仲有唱歌, 聆聽等活動, 小朋友會比個別學得開心d, 但缺點是班制, 較小個別跟進, 看看你想學什麼la

星仔媽媽 寫道:
我仔仔5歲,想係通利學鋼琴,但自己對呢方面完全唔識,所以想請教大家:

1、通利有兩個course,一個係兒童鋼琴課程Yamaha Children Piano Course,一個係鋼琴課程Piano Course。邊個較好?

2、初學琴,應選擇30分鐘,或45分鐘?

請各位媽咪多多指教  
我返過親子及單對單,我學左1年親子班,跟住轉去單對單(普通30MIN)如你報YAMAHA單對單一定是45MIN,因要聽埋CD(但單章寫有30MIN�45MIN??)好貴$6XX,會有趣D,親子班優點,大家一齊學,合不懂琴家長,我返左一年,轉學單對單就學GRADE 1,不需由初級學起(通常情況)所以一年親子班$沒白浪費 ,吾好處,因親子班是電子琴,到學鋼琴時要花時間捉手指形 希望幫到你

heratang 寫道:
Yamaha course除了彈琴仲有唱歌, 聆聽等活動, 小朋友會比個別學得開心d, 但缺點是班制, 較小個別跟進, 看看你想學什麼la

我諗你所講係JMC course,班制。唔係呢個,係單對單Piano Course。

多謝你0既分享。我仔仔曾經係柏斯學過“小小莫扎特”,我諗揀普通30min 單對單會較好。

兩個Course收費相同,都係45min/ $6XX (單章寫有YAMAHA Course 分為30min/45min,但唔見有親子班?)

是否初級的 一般都不會學60mins?

星仔媽咪                      YAMAHA親子班與柏斯差不多,如你返過柏斯,你上堂前話比MISS知,佢會跟程度簡書比你小朋友學,我當初是一心排YAMAHA(30MIN)單對單,等左我幾個月(因識教此書MISS較少)到報名先話YAMAHA 要45MIN先夠時間上要聽CD喎,氣死我又吾一早講,要$6XX(因我是試驗階段吾值),甘我咪簡左普通單對單$420,你不在柏斯學單對單?

我知啦,你所講親子班即係JMC。
之前排JMC要等好耐,所以揀左係柏斯讀。但通利近好多,行過去只需2~3min 以后去練琴都方便0的。

星仔媽咪                      你最好問清楚佢究竟係咪有30MIN ,我就白等佢幾個月,仲有吾係間間通利都有先生教YAMAHA單對單架

星仔媽媽,
        其實普通課程都唔差,因為坊間都有多種為兒童而設既教材,老師可以選擇合適既教材比小朋友學習

多謝各位回復,我已經去通利報左30min Piano Course(唔係YAMAHA),9月開始。

星仔媽媽
你吾係報YAMAHA咩?

200012 寫道:

星仔媽媽
你吾係報YAMAHA咩?

唔係呀。我之前都係講,是否揀普通Piano Course會好
0的
我都問過通利職員,佢話YAMAHA適合從未學過的小朋友,易吸引,引起興趣。我仔仔已經學完“小小莫扎特”,我諗唔使YAMAHA了。

星仔媽媽
其實我覺得YAMAHA單對單D書得意D,D歌仔得意D,但太貴了

其實我都唔知仔仔是否真係中意彈琴,你知“小小莫扎特”都唔係真正學琴,玩下、唱下歌、打打拍子,冇咁悶,但真正學琴會辛苦好多。想等佢試試,我唔逼佢0既,如果唔中意就算啦。
‹ 上一主題|下一主題