用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 幾歲開始學phonics好
go

幾歲開始學phonics好 [複製鏈接]

幾歲開始學phonics好

小朋友幾歲可以學phonics, 如果連ABC都不懂, 是否不能學?家住天后, 邊度學好?

Re: 幾歲開始學phonics好

小朋友3歲要開始學始上phonics class

三至四歲開始學就最好,
因為最容易吸收,
太大的小朋友就唔好啦!
因為太大的話佢地就會覺得悶啦!

你住天后,
我有一間介紹,
在上環的,
叫BLINK,
你上網睇睇啦,
佢地自己果SET教材好好!!!   

www.blinkthinkinc.com

Jolly phonics request they know how to write the  letter. K2 may be much better.

Letterland phonics can be start when they have an initial idea about A-Z.

as below

My friend also posted this software to me, but no yet give my baby see.

redfacewai

我BB都3岁了黃大仙區那里有得學Phonice?

亞bb都未認識a-z,可以學Phonice?
幾岁學會好d亞?
黃大仙區有冇課程學?
那一間教得好,值得介紹比我?
請多多指教,tks大家!

醒目開學勳章

我仔仔兩歲10個月開始學Jolly Phonics,都OK!:loveliness:

SumSumBB,

Could you tell me where is your son learning Jolly Phonics? Thanks!

原文章由 SumSumBB 於 07-8-25 22:50 硐表
我仔仔兩歲10個月開始學Jolly Phonics,都OK!:loveliness:

醒目開學勳章

magicmum,

東山語言中心

phonics 老師話,國內小孩一開始學習是從併音出發

記得當年國內同事的五歲女兒來信,全封信密密麻麻寫滿併音,佢話女兒很多字都唔識,所以用併音寫信

原文章由 joyce_2404 於 07-9-27 10:46 硐表
2-3歲可以開始了。

吓!2歲講野都未正就學,有無用o架

其實小朋友在香港應由小學時才須要學phonics,  因為這樣才不會和alphabets(英文字母)本身的讀音混淆.  英文不同其他文字, 德文, 法文學讀字母時已是在讀該字母在字上的讀音, 即phonics. 英文由幼稚園開始學alphabets開始, 學懂了才學phonics不遲.

我個囡 K1在開校開始學英文字母和每個字的併音, 初初都怕佢會混淆, 但佢又沒有喎, 分得好清字母音和併音是點讀, 現在 K2開始學幾個字母一起的併音, 現在佢剛剛開始領悟到點様用併音去串字, 即是我讀Cat " C" + "at" 的音佢可以自己併到 Cat 不用死記串法,  不過我不是只靠學校教, 我每日放工都同佢溫習併音, 仲要做咭字同佢玩遊戲咁學 (好彩我本身識併音, 容易教些) !

所以我贊成讓小孩早些學併音, 就算佢唔知意思, 都可以記吓的音, 對將來串字好有幫助, 以我自己為例, 十幾年前我讀大專時讀國語, 老師都是不停教併音, 考試又是考串併音, 當時我串識好多國語併音但唔識講 (仲以為學併音好無用), 後來發現原來用併音是可以讀得的音好準, 就算個字唔識讀, 人家一講個音我就大約併到個音好快就記得, 比單單去背個字點讀讀得快和講得準, 我現在份工時常講國語, 的大陸人都話我說得準(你知香港人國語是好唔準啦), 就是多得當年初初學國語時打好併音根基的成果, 所以現在我都好努力咁去教個囡Phonics !

[ 本文章最後由 stephanieching 於 07-10-13 09:49 編輯 ]

回覆 #6 Dorbebe 的文章

where can i find some good phonics courses for 2.5 years old child? it will be better if near Jordan, kowloon side is ok if no other choice.

thanks so much
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

在幼稚園k1已經有教,我想未必要急於再另外學習.好似人仔細細已經好辛苦.
與您共渡快樂時...天天都唔簡單!

my friend's little girl started to learn english at 1.5 years old.when she was 2, she's already know the letterland phonics ofA to Z, she can even remember the characters of the 26 letters & sing the 26 songs. she is now almost 3, she know how to pronounce a lot of words by herself. it's really amazing. now, she is also learning jolly phonics.
;-)
‹ 上一主題|下一主題