用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 細教會的基督徒係咪都有5分架?
go

細教會的基督徒係咪都有5分架? [複製鏈接]

細教會的基督徒係咪都有5分架?

請問基督徒係咪去邊間基督教小學都有5分架? 有人話聖公會只認聖公會受浸的而路德會只認路德會etc?  因係返d細教會唔知點計(當年只係為近屋企,又點諗到會影嚮小孩的前途吖)。 Thanks.  

Re: 細教會的基督徒係都有5分架?

Can anyone help please!!

你最好問番間心儀小學, 看看承認怎樣的領洗紙.

王國長老

當然間間學校唔同喇,
你問問心儀學校要咩宗教證明啦。
其實基督教唔同會派已經係有唔同做法,
聖公會同埋循道會等,先至有嬰孩浸禮,
但某D 基督教會派根本唔會同嬰兒洗禮,
咁又何來領洗紙?!
總之問學校一定穩陣,上BK 好多流料架,
不過,真係好少基督徒會為5 分轉會架喎?

Thanks all.  I understand la.  My husband is a 基督徒 not me so I don't know 基督教 has so many 會派    and my husband has no idea about the allocation system for primary school    .  Will check with my target schools.  Thanks a lot.   

Re: 細教會的基督徒係咪都有5分架?

wingmama04 寫道:
請問基督徒係咪去邊間基督教小學都有5分架? 有人話聖公會只認聖公會受浸的而路德會只認路德會etc?  因係返d細教會唔知點計(當年只係為近屋企,又點諗到會影嚮小孩的前途吖)。 Thanks.  

聖公會就我所問的一間就不是一定要同為聖公會, 只要聖公會承認的教會團體也會有此5分; 但咁細個小朋友一般都沒洗禮紙, 只會有一張証明信去証明小朋友是教友. 但當然最好就是打去你心儀的學校問一問會比較清楚.
‹ 上一主題|下一主題