用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 覺得資優兒報心儀小學,成功機會增加嗎? ...
go

覺得資優兒報心儀小學,成功機會增加嗎? [複製鏈接]

覺得資優兒報心儀小學,成功機會增加嗎?

雖然其實都好多資優兒,但校長會否格外喜愛收資優生呢?

請指教

Re: 覺得資優兒報心儀小學,成功機會增加嗎?

我覺得唔一定,都要睇邊種資優. 如果係唔受控又未發展出專才. 0甘...
所以有d名校裡面真係有好多讀得書ke(但聽教聽話), 又有專才, 但唔係容易做到0甘呢.
派位就好難將佢地派埋一齊, 問題隨之而起. 如果唔係就唔會0甘多名校籌備轉直資.
所以要睇清楚, 即使收左...但配唔配合到自己個小朋友先最重要.

我返而聽聞好多名校、好學校,唔鍾意收資優生,費時難攪,除非又乖又聽話另計!     

同意!
如果愛恩斯坦還在生,佢有可能都考o吾到香港o的直資、私立「名校、好學校」。
loklokma47 寫道:
我返而聽聞好多名校、好學校,唔鍾意收資優生,費時難攪,除非又乖又聽話另計!     

請問係邊幾間學校?

朋友的女兒IQ148,當年考女拔,宣道等等的所謂名校,全部落空,理由就是她的女兒太叻,不敢收.

pmamylee 寫道:
朋友的女兒IQ148,當年考女拔,宣道等等的所謂名校,全部落空,理由就是她的女兒太叻,不敢收.

[quote]
[/quote]

May I know which school she studied finally?
學校生活如何?
父母又如何栽培她? 她的才華能否發揮出來?

Hope you can share more with us,so that we can get some idea of how to help our young kids?

Thanks a lot!

pmamylee > 我都好想知。謝謝。

cfanny > 我想知的原因完全和你一樣。
‹ 上一主題|下一主題