用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 馬鞍山靈糧vs禧年
go

馬鞍山靈糧vs禧年 [複製鏈接]

馬鞍山靈糧vs禧年

我好想知你地會揀邊間?原因呢?
d舊街坊話梗係禧年啦,但另外d人又話靈糧好。可否幫吓我比d意見呢?

Re: 馬鞍山靈糧vs禧年

如題

I would choose 禧年 since the allocation to band 1 Secondary school percentage is around 50%.  I visited this school last year, the school headmaster will implement different programs to improve the facilities and academic standard to provide good environment for students.

我都想知呀,有冇多D回應呀。好似两間學校的口碑都差唔多。Thanks!

choice:禧年,  
個人覺得靈糧在利安村, 利安出名新移民多, 學校真的好谷學生, 但是否個個學生的資質也可不停地谷, 天天8-10樣功課!! (個人見解!)  

其他學校我不比意見,不如妳了解下禧年這所學校.我囡囡讀禧年的,囡囡讀得好開心,因為老師很有愛心.學校裡的各級同學好互助.有禮貌.老師肯與家長溝通,這個不是間間小學都做得到.而且學校有很多設施幫助有需要的學生.有很多校外比賽和星期六的課外活動.隨學生參加或不參加.功課方面不會太少平均一日7-8左右.都應付到.一星期兩次默書,沒有測驗只有評估.
希望幫到妳啦.

klyie, 你小朋友現在幾大ar?
我小朋友今年9月都要chose 學校, 我都好想chose 這間
是不是好難入的?
你小朋友幼稚園讀那一間ka ?

klyie,

好開心終於搵到個讀禧年既家長啦!我囝囝都係派左去禧年,因為好少人講呢間學校,所以我好擔心呀!依家聽你咁講,我放心好多啦!多謝晒你呀!

qkhui,

禧年唔算難入,因為佢比較遠離馬鞍山市中心,而且馬鞍山仲有主風、馬循、靈糧呢幾間學校都好受歡迎.

qkhui 寫道:
klyie, 你小朋友現在幾大ar?
我小朋友今年9月都要chose 學校, 我都好想chose 這間
是不是好難入的?
你小朋友幼稚園讀那一間ka ?

我小朋友讀P2,威寶幼稚園.

我不知道難唔難入,我小朋友讀威寶幼稚園.我第一次已入到了.P2

朱古力,
不用擔心,如有問題,pm我.佢地中文是用普通話教的.初初我怕小朋友不適應.但後來小朋友常用普通話說話.雖然不是很叻,但起碼肯講.另外我記得學校好似有d小一模擬班上的.(暑假期間,模擬班約一星期左右)妳留意下學校通告啦.

klyie,

唔該晒你呀!咁我唔客氣啦!如果日後有問題就可能要麻煩你解答我啦!

我已經收到通告暑假有適應學習班上,不過因為我要返工,未知安唔安排到,但我盡可能都會比佢上,因為對佢係一件好事,可以認識下呢間小學嗎     

klyie 寫道:
朱古力,
不用擔心,如有問題,pm我.佢地中文是用普通話教的.初初我怕小朋友不適應.但後來小朋友常用普通話說話.雖然不是很叻,但起碼肯講.另外我記得學校好似有d小一模擬班上的.(暑假期間,模擬班約一星期左右)妳留意下學校通告啦.

klyie 你好ar
我仔仔都係讀威寶ka
幼稚園校長同主任都話le 間好
你覺得小朋友應唔應付到ar? 因我怕太多功課
噉係唔係第一輪你就入到la ? 你有幾多分ar?

好開心聽到有禧年的家長,我個囝囝今年都係派咗去呀。之前上過禧年個web-site,派中學的成績都好好。但之後問D沙田和馬鞍山家長同朋友又話末聽過呢間學校,當時不知幾驚。怕間學校冇人識,就冇人去讀。依加個個回應都係好,放心晒。     

其實如果因為間學校係利安村而被標籤了, 好像對學校及學生有點不公平呢 !  
囡囡讀緊靈糧小二, 我個人幾鐘意呢間小學, 未讀之前都聽人講佢地好多功課, 老實講8-10樣功課暫時都未試過, 4至5樣就一定無得走係事實, 至於算唔算多, 係唔係谷學生, 就見人見智啦, 至少囡囡而家都好在意考試同dictation要溫書, 知道要成績好至可以派到好中學, 又無話唔鐘意返學, 呢點相信好多家長都期望仔女做到既, 呢間學校就真係教到呢d比我囡囡, 囡囡而家去到酒樓餐飲係可以全部睇晒d字, 有時仲會同我講人地寫錯字架, 相信呢d都係學校谷返黎吧  !
坦白講, 學校唔谷d學生成績又唔好, 派位唔好到頭來咪又係比人話唔好無人讀, 入呢d區內比較hit的學校, 家長要有心理準備架 !

mickeywinnie3 寫道:
choice:禧年,  
個人覺得靈糧在利安村, 利安出名新移民多, 學校真的好谷學生, 但是否個個學生的資質也可不停地谷, 天天8-10樣功課!! (個人見解!)  

仲有無有其他意見呢?

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

好開心終於有媽媽討論禧年了! 我家住富安花園,囡囡明年亦要報小一了! 我一直心儀禧年小學,1) 在家附近,可以送囡囡返學才返工。2)我喜歡禧年小學的低調作風。3) 我一直都希望小朋友不要在太大壓力下學習。

有一個問題想請教各位禧年媽咪,因本人要上班,如果成功入讀後放學後都要找人照顧或到附近的托管補習社做好功課後,待我放工回家後再檢查功課及溫習。請問附近的托管補習社質素如何呢? 有沒有好介紹呢?

謝謝!
囡囡媽

囡囡媽,

我囝囝要到九月才正式入讀禧年小學呀!我都係要返工,亦已經搵到一間在對面馬路既托管中心,佢地會幫我接囝囝放學,之後做功課和搵書,如果小朋友要食點心,可以加錢再安排,不過因為要到九月先入讀,所以好唔好暫時答唔到你,到時再話你知呀!

我見果邊都好多呢類服務,不過唔係間間服務都咁完善,我問過兩間,一間要準時放學先接,因為放學後有課外活動上,如果要上課外活動,佢地就唔會接放課,但因為要過條馬路,無人接我始終唔放心,而另一間就只要講好每日放課時間,佢地就會安排去接,所以我才決定報呢間.

囡囡媽 寫道:
好開心終於有媽媽討論禧年了! 我家住富安花園,囡囡明年亦要報小一了! 我一直心儀禧年小學,1) 在家附近,可以送囡囡返學才返工。2)我喜歡禧年小學的低調作風。3) 我一直都希望小朋友不要在太大壓力下學習。

有一個問題想請教各位禧年媽咪,因本人要上班,如果成功入讀後放學後都要找人照顧或到附近的托管補習社做好功課後,待我放工回家後再檢查功課及溫習。請問附近的托管補習社質素如何呢? 有沒有好介紹呢?另外我都見到富安花園入面有間,好似小童群益會(唔知有無記錯呢),佢都有呢類服務,不過我就唔考慮啦!因為始終佢服務多,人又多,所以無咁專注,反而大水坑村屋果d淨係做托管,會好d,以上全屬個人見解.

謝謝!
‹ 上一主題|下一主題