用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幫年尾出世的小朋友申請學券 遇到問題, 請幫忙! ...
go

幫年尾出世的小朋友申請學券 遇到問題, 請幫忙! [複製鏈接]

幫年尾出世的小朋友申請學券 遇到問題, 請幫忙!

我仔仔是2003年年尾出世的, 因男孩子比較遲熟, 所以我決定比佢遲一年入學 (即 join 埋 2004 年出世的小朋友一齊於今年9月入讀 K1)....但問題就出現了......

我在申請學券時, 已在申請表上寫明 "未入學, 並會在2007年9月入讀 K1", 但當我收到學券後, 卻發覺學券上的有效日期只至2008/2009 (即有效期為2年, 亦即只可供仔仔讀至 K2, 咁 K3 咪無得資助??! )

我試過打電話比政府問, 但只是留言, 現在已經第五日了, 仍未回覆 :evil: 真激氣。請問有人好似我咁CASE 嗎? 同埋我應該點做?

Re: 幫年尾出世的小朋友申請學券 遇到問題, 請幫忙!

你只要寫封信比學資處就得架啦,講明原因佢地會審批,但得唔得就要睇下佢當時批定唔批囉!我問過啦!你打21506118有人接聽的,不是錄音

Re: 幫年尾出世的小朋友申請學券 遇到問題, 請幫忙!

阿Be ,

不用担心, 我有朋友今年是讀K1, 但係細囡, 重考他校K1, 申請學券時學生資助辦事處也問過她点解要重讀, 她只說因係細囡關係, 比佢重讀囉, that's all.  Pass.  
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

‹ 上一主題|下一主題