用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 勁焦急... 叩門及註冊小一的疑問
go

勁焦急... 叩門及註冊小一的疑問 [複製鏈接]

勁焦急... 叩門及註冊小一的疑問

Dear all lovely mother,
現在我面對一樣勁困難又焦急的問題, 就是:我已於6月2日在派位的小學註冊(救世軍上午校), 今天收到星期三(june 13)的叩門小學(丘佐榮)通知, 說要下星期六(june 23)聽家長會及交回小一註冊証, 但是我亦去柴灣聖米迦勒叩門, 結果要7月3日才知道. 問題是這裡 ... : 請問如果我去了丘佐榮註冊, 之後可唔可以再withdraw再去聖米迦勒註冊呢??? 因我們非常之想小女入讀聖米迦勒~~~ 請解說. Many thanks  
A Happy Family of 4 >>>>Viann & Alex, 小龍女 & 馬猴仔

Re: 勁焦急... 叩門及註冊小一的疑問

You can repeat the process as many as you like but please be reminded that most school will start their summer holiday after 15th July.  It takes more time to get back the document during summer holidays. Good Luck!

醒目開學勳章

救世軍上午校好過丘佐榮及柴米.妳可以不用考慮丘佐榮.

係呀! 我都覺得救世軍上午校好過丘佐榮喎.
我女都係派咗救世軍上午校, 但而家去咗基灣&聖心叩門.
如果唔得我都會讀救世軍上午校.

cincin,
你一定要先把小一註冊証交給(丘佐榮)留住個位, 之後如果聖米迦勒叩門成功的話, 便可以向(丘佐榮)取回小一註冊証,轉交比聖米迦勒註冊. 咁樣做係萬一叩門不成功,都唔會失去(丘佐榮)的學位.
希望你叩門成功啦!good luck!

Hello, 各位媽咪:
多謝你們寶貴的意見, 但不約而同是提議選救世軍上午校多rather than丘佐榮, 點解呢???真是好想知多d...
請問這兩間學校方式, 教師的品德和質數, 派中學的band1入校率, etc是怎樣呢~~~
聽說某些家長說, 在"丘佐榮"讀的小朋友嘅成績比在"救世軍上午校"嘅成績為佳, 但派band1中學入校率卻是在"救世軍上午校"的優勝, 點解呢 ?請給予寶貴的意見供參考, 十分感激!   其實我這幾天為小女的叩門及選校問題真是攬到十分情緒失控, 我老公就話我有"揭絲底你" (don't know how to write), 請解說~~~
A Happy Family of 4 >>>>Viann & Alex, 小龍女 & 馬猴仔

係咪一定要註冊咗才有津校位,然後叩門,成功便去取回註冊證.  D學校會唔會好快俾番張證架。

其實問題好簡單: 你去叩門, 人家收你就電話通知你, 然後你到之前你已註冊的學校取回註冊證,去辦理手續可即.

這樣取消註冊, 再註冊是沒有quota的, 但, 不可能"吃回頭草" 因取消的學校是不考慮的. 所以, 接到電話後, 最好再覆多次電話confirm.

醒目開學勳章

按明報升小學那本書講,救世軍升Band 1是較柴米高1-2%.其實兩間都不錯.
而"丘佐榮"只是Band 2頭的小學,並不是Band 1小學(因當時識人在那裏做).小朋友在"丘佐榮"讀,成績唔好會受儘白眼.校長,主任及老師都唔睇妳小朋友唔起.連招呼都唔會同家長打.如妳真的很想入去,務必要妳小朋友年年考頭十名.

Hi SK1, 收到了, 我也聽人說過成績不太出色的學生在丘佐榮會遭白眼, 實在奇怪, 這個激仗法實在太沒道理, 而且好反感, 做學校的應該有教無類, 這樣該學校和校長的品德也好一般...
這樣, 我會保留我個女在救世軍上午校, 最緊要是在band1學校內讀, 救世軍上午校的功課量又是怎樣~~~太多嗎? 希望d小朋友的小學生活是開心開朗和精彩...   cincin

Hi Aoi, 剛從丘佐榮學校取得今個星期六(23/6)要做的書單,校服單,etc, 星期六下午帶埋個細路去聽家長會, 星期五(22/6)要去銀行入曬數guarantee, 請問小女是派了1E班, 這班是最好還是最差的一班, 定是小一根本未分班呢?!  另外,好想等柴灣聖米的消息(因上星期五去面試了), 現在計曬埋單要比around$2,600.-, 這個變相留位費用都幾貴?!   另外,丘佐榮要小朋友"一生一體藝"有管弦樂或是中樂班, 其中選一, 見到有好多班別, 個小朋友都唔知有什麼頭緒(因未接觸過), 是否求其選1個學住先呢?? 好煩! cincin

cincin

hi!照你咁講,你打算報丘佐榮放棄救世軍上校嗎?

Hi sandylaw, nice to see u again. 係呀會放棄救世軍上校選丘佐榮, 其實都好難選擇, 兩間也是好學校, 但成績可能丘佐榮出位左少少, by the way, 如果我個女派入到舊基灣, 我就唔洗咁頭痕啦, hey...hey....  請問可否給予一點意見? 講真, 其實我和我老公一直等緊柴灣聖米(上星期五面試了), 結果要7月3日才通知. cincin

cincin

我既意見你應該唔o岩聽 因為我唔係咁鐘意丘佐榮,校長老師品行有問題,又點會教出好學生,就算成績點好都係冇用     

醒目開學勳章

醒目開學勳章

Hi, sandylaw

邱左榮真係咁恐佈嗎??? 我指老師會針對學生, 而成績差的就被白眼嗎? 點得架???  我完全唔清楚這校呀, 只係聽到一個媽咪講過, 但係佢又無話過學校negative既野, 除了話學校要背默(小一已經開始), 同埋d常識卷既課外題好深.  

sandylaw 寫道:
cincin

我既意見你應該唔o岩聽 因為我唔係咁鐘意丘佐榮,校長老師品行有問題,又點會教出好學生,就算成績點好都係冇用     

cincin,

小女也是派到1E班的,應該是沒有好壞班之分的,今個星期六(23/6)可以見到你啊。 聽了這麼多丘佐榮的 bad comment, 心想自己是否真的選錯了?  我朋友的兒子也在丘佐榮讀,她的comment却不錯呢。

Hi, Bingni, nice to meet you. 好開心知道今個星期六會有大家曾在bk傾計的媽咪見面, 請我點同你相認呀?
我也有同你一樣的疑問, 聽了這麼多丘佐榮的 bad comment, 心想自己是否真的選錯了? 這幾天, 好壞的意見我也聽了好多, 個心十五十六, 我老公就好想比個女最好的條件,環境去試下, 試下自己個女可否吃得消, 如果可以, 會對未來的發展有好大影響... 個女的班主任就幾贊成佢去入讀, 丘佐榮始終是深過救世軍上午校.  
請問你個女是讀邊間幼稚園?! 請問你住那一區? 有無想過報一d小一預備班? Pls kindly advise.  cincin

Hi Sandylaw, anyway, thank you so much for your comment. 好與壞的comment每間學校都有, 其實我也一般喜歡丘佐榮, 少少辛苦. 請問你個小朋友正在讀舊基灣, d校規有無咁嚴? (遲到/欠功課等), 小朋友辛苦嗎? cincin

cincin

請問你個小朋友正在讀舊基灣, d校規有無咁嚴?
我自己覺得舊基灣唔係太嚴,五次欠交功課就記一個缺點,但小一就唔會執得咁正,有些老師會一星期兩次欠交先記一個欠交既。

小朋友辛苦嗎?
我女暫時都唔覺得辛苦,佢每日唔駛一小時就做完功課,有時仲唔駛做添,因佢在學校做哂。

‹ 上一主題|下一主題