用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 救世軍上午校vs丘佐榮
go

救世軍上午校vs丘佐榮 [複製鏈接]

救世軍上午校vs丘佐榮

請問在這兩間小學(救世軍上午校vs丘佐榮)都不相伯仲, 邊間好d呢~~~ 現在我正面對這抉擇的困難, 因為兩間都收左我個女, 點選??? 請指點.
cincin
A Happy Family of 4 >>>>Viann & Alex, 小龍女 & 馬猴仔

Re: 救世軍上午校vs丘佐榮

救世軍上午校的口碑好d, 好似丘佐榮比較吹谷.

醒目開學勳章

I prefer 救世軍上午校

小兒在“統一派位”階段是第六志願入讀救世軍上午校的,反影出當時不太受家長歡迎,但不表示她不是一間好學校。在個人的感覺:她是有足夠空間(campus)給小朋友享受學校生活,但是丘佐榮給我有一點壓迫感。

如果係我會揀丘佐榮

Hello, 各媽咪,
無其他辦法啦... 現在這個社會, d小學全部都要家長和小朋友一起讀書, 一起成長, 做家長的預左陪d小朋友一起捱, 同甘共苦啦 , 另外, 請問妳地有無工作, 基灣和丘佐榮都咁多功課, d小朋友頂唔頂得順呢?! 但是, 先苦後甜呢... 如果現在讀小學辛苦d, 將來派到英中的話, 個小朋友未來條路好行d呢!!!    
真複雜,以前我地讀小學都不是這樣的, 自己攪掂,d父母又要搵食又要一齊做功課做project, 的確不易為 ...    cincin
A Happy Family of 4 >>>>Viann & Alex, 小龍女 & 馬猴仔

請問丘佐榮有無安排校內時間比小朋友做下功課嫁?! 如果d學校有這樣的安排, 可以唔洗咁辛苦, 在學校裡唔識都可以請教老師. cincin

Re: 丘佐榮

各位媽咪, 大部份意見是說丘佐榮是好大壓力比小朋友和家長, 不斷吹谷,係唔係一定谷到先 ??? 照咁樣講, 什麼讀書興趣都走曬啦 ?!~~~   cincin

Hello JamesErica,

Your son study in 救世軍上午校? I have interesting for this school, can you tell more information to us?
Thanks
該用戶已被刪除

Hi Lai's Family,
今朝我返救世軍上午校取回小一註冊証, 要見校長(咁大陣仗), 比佢嚇死, 不過佢好nice無留難我.  請問你取了丘佐榮的小一生預備那份文件未? d校規都好嚴, 3次遲到或3次欠帶/欠交功課就會被記缺點, 一個月內計算, 有d驚!! 另外, 現在正問d小一生, 每人"一生一體藝", 要選擇管弦樂班或中樂班, 我什麼也不懂, 個小朋友都唔知我講mud, 點選呢定係是但選一個學住先呢?
你仔仔派了慈幼, 相信都唔錯, 點解會轉呢? 請分享. cincin

有朋友仔讀緊丘佐榮, 佢MUM 話呢間學校好傳統, 唔要學生活躍, 對學生都幾谷.  唔鼓勵學生有創意.  D老師無咩愛心.
其實間學校好想UPGRADE 到基灣咁, 但好似仲有好大距離.
學生辛苦, 但派位唔係好好. 極其量都係同婦女會英中有D關係.  個人睇法..唔算係好學校.  
有選擇的話, 我會選救世軍

好同意Honeymum的講法,有些朋友既仔女都係讀丘佐榮,佢地都讀得幾辛苦,亦有學生俾老師針對

請問救世軍上午校 & 滬江, 點選好?

有否家長的子女正在就讀該校, 有無評價?  成績如何? 功課多少? 老師有無愛心和耐性? 校風, 品得教育如何?

Many thanks.

cincin,

八卦下, 咁你最後揀了邊間小學?

cincin 寫道:
Hi Lai's Family,
今朝我返救世軍上午校取回小一註冊証, 要見校長(咁大陣仗), 比佢嚇死, 不過佢好nice無留難我.  請問你取了丘佐榮的小一生預備那份文件未? d校規都好嚴, 3次遲到或3次欠帶/欠交功課就會被記缺點, 一個月內計算, 有d驚!! 另外, 現在正問d小一生, 每人"一生一體藝", 要選擇管弦樂班或中樂班, 我什麼也不懂, 個小朋友都唔知我講mud, 點選呢定係是但選一個學住先呢?
你仔仔派了慈幼, 相信都唔錯, 點解會轉呢? 請分享. cincin
Hei-Hei

Hi HeiHei,
Nice to talk to u again. 現在我們選擇了丘佐榮, 前人說得非常對, "又痕又怕痛", 成績好, 功課多, 課程深, 又密雜又多,自不然谷到成績出來, 講真的, 我更想個女入柴灣聖米, 不過未通知收錄結果, 請問你個小朋友讀緊邊到 ? pls kindly advise and share...~~~    cincin

醒目開學勳章

滬江!! my friend has two boys are studying here and they are very happy. the band 1 % for the secondary school is quite good nei.

Hi Becky,
My son will go to this school in the coming Sept.  So, I just have my personal feeling from my observation at the register date.
該用戶已被刪除

Hi Lai's family, 都是哩我都覺得男女校會比男校或女校好d, 可能會平衡d, 有d人又說男校或女校成績會勁d, 但是如果身心不可以平衡發展, 這就不太好了...   請問有無女仔學小提琴呢?你個仔仔學左幾耐?最初難唔難學? 我個女現在正學鋼琴, 是初學, 識睇譜但不是太熟, 因為她的專注力不太高, 為人又好動, 點選好呢? 單簧管班好唔好呢? 我個女話想學吹笛, 我驚佢只係貪玩,請問你個仔派左份丘佐榮邊一班? cincin
‹ 上一主題|下一主題