用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 職業治療師來教言語治療?
go

職業治療師來教言語治療? [複製鏈接]

職業治療師來教言語治療?

剛剛在Yahoo search一些關於言語治療的資料,無意中找到有間小學(沙田區)竟然用職業治療師來教言語治療的小組,雖然家長不用比錢(因為有全方位輔導津貼),但我想問職業治療師究竟有冇資格教言語治療?   如果冇,學校方便會否濫用了教統局的資助? 另外,其他學校所比的服務會否亦有這些不專業的服務?

Re: 職業治療師來教言語治療?

冇咩出奇呀! 我夠見過痙攣協會由物理治療師教音樂治療啦,正所謂香港無奇不有,呢的咪考各位既智慧囉!

問題係這是濫用我們納稅人的錢,亦對小朋友好不公平,錢用了但得不到應有的服務,而且佢地仲要教發音,如果係人都教得,人家香港大學根本不用設立言語及聽覺治療系,學生亦不需要辛苦四年去修畢這專業回來,人人都可以做言語治療師,不用教統局用我們納稅人的錢額外去撥款給學校用,不如學校老師教番仲慳錢啦

dorami99 寫道:
剛剛在Yahoo search一些關於言語治療的資料,無意中找到有間小學(沙田區)竟然用職業治療師來教言語治療的小組,雖然家長不用比錢(因為有全方位輔導津貼),但我想問職業治療師究竟有冇資格教言語治療?   如果冇,學校方便會否濫用了教統局的資助? 另外,其他學校所比的服務會否亦有這些不專業的服務?

方便嚟絛link睇吓点講.... thanks

Please check PM

SandraLo 寫道:

Please check PM!

dorami99:

睇咗...... 又幾誇張,我以為係老師身份(職業治療師),開組針對小朋友社交和語言去幫佢地,點知真係咁寫法,都幾搞笑,不過睇怕啲家長笑唔出..... :cry:

dorami99,

絕對同意!!!!!!!!! 好激氣呀!!!! 麻煩send條link俾我呀!!!!

問題係這是濫用我們納稅人的錢,亦對小朋友好不公平,錢用了但得不到應有的服務,而且佢地仲要教發音,如果係人都教得,人家香港大學根本不用設立言語及聽覺治療系,學生亦不需要辛苦四年去修畢這專業回來,人人都可以做言語治療師,不用教統局用我們納稅人的錢額外去撥款給學校用,不如學校老師教番仲慳錢啦

我都想看下, 麻煩send條link俾我呀!!!!

可不可以也pm給我,我會請香港言語治療師協會跟進一下。謝謝。
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

你地估有冇機會係個typist 打錯字呢?因為張memo話佢地之前搞咗個職業治療小組,咁依家係言語治療,個typist改咗的內容但又改漏咗負責的治療師........?

我是住在沙田區,可否send條link給我呀.

Dear all

please check PM!

稚言治語 寫道:
可不可以也pm給我,我會請香港言語治療師協會跟進一下。謝謝。

這些 HKAST 都授理咩?職業治療師都不受佢地管轄。

你地估有冇機會係個typist 打錯字呢?因為張memo話佢地之前搞咗個職業治療小組,咁依家係言語治療,個typist改咗的內容但又改漏咗負責的治療師........?

我想咁大間學校無可能打錯囉,況且又唔係一個地方提及「職業治療師」這個字眼,封信 (page 1) 都有,況且,我向朋友提及,佢地話聽講過言語治療師是無助理的,只有OTA!

應該可以用HKAST的名義向教統局,以及職業治療協會方面投訴。

[quote]
稚言治語 寫道:

這些 HKAST 都授理咩?職業治療師都不受佢地管轄。 [/quote]
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

可唔可以pm埋我?
‹ 上一主題|下一主題