用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 ^。^ 創價 07 K1家長(part2)
樓主: patBmom
go

^。^ 創價 07 K1家長(part2) [複製鏈接]

你講得岩禾(我都稔唔到這個問題添 )
另一對我都係買第二個牌子喇~
原文章由 patBmom 於 07-7-15 00:39 發表
我就諗住買兩對唔同牌子,
因為買晒兩對同一樣,
怕如果著得唔舒服,
咁咪一次過兩對都著唔到囉!

原文章由 Michelmcy 於 07-7-15 00:33 發表

mimicheng,

想問吓西貢搭幾號no. 呀 想知道架巴士會唔會經將軍澳   不過我囝囝鍾意搭 mtr 多過巴士, 如要搭巴士, 最想搭到金色巴士添

michelmcy
我坐12點半92然後在彩雲邨轉10號坐1點鐘,大約1點20分返到學校
坐mtr好D啦,小朋友唔會

其實自已接送都幾幸苦呀,又要帶水,雨具,食物,最幸苦係 着,頭三个月一放學上車 ,依家無啦

係呀, 我都覺得好緊, 我拎左2條褲去樓下換過條橡筋.....

我今日番學校攞左套校服囉, 細碼, 件衫都ok, 不過條褲個褲頭好似好緊咁......唔知係咪著耐左會鬆既呢?

仲想問下咁多 ... [/quote]

加埋我個女~~~

上午班:
1)pink...sunny仔...將軍澳
2) 咕怪媽媽...寧寧(女)...將軍澳坑口站
3)annie926.....柏禧.....荃灣
4)dorothy......逸熙...彩虹
5) 天使兒 ...... Ryan ..... 深井
6) abebe ...... 玟穎 ..... 青衣
7) pinocchio....禮禮......青衣
8) elysemama....巧妤.....沙田

下午班
1)patBmom....Samuel....太子
2)小阮子媽媽....晴晴....深水埗
3)janetngan2....政慧.....大角咀
4)小王子popo....祉悅.....黃大仙  
5)Michelmcy.....Alex.....將軍澳
6)Salina ... Ki Ki ... Tsuen Wan
7) sweetman...惠惠...青衣
8) ernestfu...柏天....荔枝角
9)tracy...hoho....沙田10)ballball411.............蔚蔚..........沙田

tracy 你沙田邊度呀? 我住富豪架

係喇,我都想問問大家除左25M小巴仲有咩車去學校?其實大熱天時係喇沙利道行落去都幾熱。mimi請問你果架10號車係咪巴士?個車站近吾近學校?我係將軍澳番學有無比地鐵更方便快捷既方法?

hi, ballball411,
好開心您也住在沙田, 其實我地住得都几近, 我住在翠麗, 在沙吕小對面.

原文章由 ballball411 於 07-7-15 13:53 發表
tracy 你沙田邊度呀? 我住富豪架

原文章由 pinkcheung 於 07-7-15 22:53 發表
係喇,我都想問問大家除左25M小巴仲有咩車去學校?其實大熱天時係喇沙利道行落去都幾熱。mimi請問你果架10號車係咪巴士?個車站近吾近學校?我係將軍澳番學有無比地鐵更方便快捷既方法?

10號係巴土,好近学校,其實將軍澳坐mtr最方便,或在黄大仙出,坐青山道小巴$6,在牛津道10號巴士站落車,上車問吓C機經唔經喇沙利道先。

請問如果搭25M小巴係邊度落最近學校架?

原文章由 pinkcheung 於 07-7-15 22:53 發表

請問如果搭25M小巴係邊度落最近學校架?

25M

東頭邨 ∼ 九龍塘

九龍塘 B2 ,多褔道.
途經路線 
東頭邨開 東隆道,東光道,樂善道,沙埔道(富豪東方酒店),衙前圍道,打鼓嶺道,賈炳達道(九龍城廣場),聯合道,太子道西(聖德肋撒醫院),喇沙利道(喇沙小學 / 中學),禧褔道(專教院李惠利,浸會大學),聯合道,窩打老道,歌和老街,根德道.
九龍塘開 律倫街,對衡道,牛津道,浸會大學道,禧褔道(專教院李惠利),喇沙利道(喇沙中學 / 小學),界限街,嘉林邊道,衙前圍道(衙前圍道街市),打鼓嶺道,樂善道,東隆道
時間表 東頭邨開 0620 ∼ 2330
九龍塘開 0640 ∼ 2346
班次 4 ∼ 9分鐘
車程 20分鐘
收費  $4.5
分段 喇沙利道 -> 東頭邨 $3.3 九龍塘  -> 李惠利 $3.3 喇沙利道 -> 九龍塘 $3.3

喇沙利道 , 已經係最近, 但係都仲要行3條街度.......... 夏天同落雨行都幾係野 ..... -.-

上午班:
1)pink...sunny仔...將軍澳
2) 咕怪媽媽...寧寧(女)...將軍澳坑口站
3)annie926.....柏禧.....荃灣
4)dorothy......逸熙...彩虹
5) 天使兒 ...... Ryan ..... 深井
6) abebe ...... 玟穎 ..... 青衣
7) pinocchio....禮禮......青衣
8) elysemama....巧妤.....沙田
9) Yanbb......容容.......青衣

下午班
1)patBmom....Samuel....太子
2)小阮子媽媽....晴晴....深水埗
3)janetngan2....政慧.....大角咀
4)小王子popo....祉悅.....黃大仙  
5)Michelmcy.....Alex.....將軍澳
6)Salina ... Ki Ki ... Tsuen Wan
7) sweetman...惠惠...青衣
8) ernestfu...柏天....荔枝角
9)tracy...hoho....沙田10)ballball411.............蔚蔚..........沙田

上午班:
1) pink...............sunny(仔)...........將軍澳
2) 咕怪媽媽.........寧寧(女)..............將軍澳坑口站
3) annie926........柏禧...................荃灣
4) dorothy..........逸熙...................彩虹
5) 天使兒 ............Ryan..................深井
6) abebe ............玟穎...................青衣
7) pinocchio........禮禮...................青衣
8) elysemama.....巧妤...................沙田
9) Yanbb.............容容...................青衣

下午班
1) patBmom........Samuel(仔).......太子
2) 小阮子媽媽........晴晴..................深水埗
3) janetngan2......政慧..................大角咀
4) 小王子popo......祉悅..................黃大仙  
5) Michelmcy.......Alex..................將軍澳
6) Salina..............Ki Ki..................Tsuen Wan
7) sweetman.......惠惠..................青衣
8) ernestfu..........柏天..................荔枝角
9) tracy..............hoho.................沙田
10)ballball411......蔚蔚..................沙田

因為我住得比較近,
所以老公6299都話自己湊返放學好啲喎!
不過我都有啲擔心落雨都幾煩,
唔知校車去到學校門口係咪一啲雨都淋唔到呢?

patBmom

係呀....搭校車係唔會淋到雨ga, 因為校車係入埋學校門口ga...

thx mimi:D
依家樣樣都ok,淨係等開學,真係好期待。各位創價媽咪有無為準小王子小公主安排暑期活動?sunny仔報左泳班同音樂遊戲班,希望暑假可以充實d。其實創價d英文堂唔多,我都唸緊遲d要唔要報d英文course,大家有無推介?

hi pinkcheung,

囝囝而家讀緊果間學校要返到下星期三先放暑假, 創價又要8月尾返適應週, d 時間唔係幾夠用, 所以無同囝囝安排暑期活動.  而且好多泳班要佢地自己一個上堂, 我諗囝囝會驚.  d 親子班只收3歲以下, 又報唔到 :-|  我就諗住得閒同佢去遊水, 等佢唔怕水先, 等佢夠膽一個人下水就同佢報名.  

我喺 British Council 報左英文班比佢返, 每星期一堂, 由9月1號開始返, 仲早過創價開學

係呀,我樓上個媽咪都報左 British Council ,不過我將軍澳過去好似遠左少少。你九月上完後可唔可以話比我聽效果點?因為我聽人講好似係外籍老師同拒地做圖工,唱歌,講故事咁。而我就想有得學埋拼音既。大家有無買最近商務賣得好紅既果套拼音vcd呀?唔知有無用?

囝囝係上 British Council o既 k1 班, 一個學期18堂, 去到明年1月中, 佢地o既 k1&k2 課程就如你所講差唔多, 揀金鐘上堂, 多數會由外藉老師任教.  至於 phonics 班, 或者下個學期幫佢報埋, 如果佢真係好鍾意喺果度上堂的話 :

你講果套vcd 係邊套呀  純粹八吓   我自已係舊年年頭就買左東西圖書果套 phonics kingdom, 而家創價d課本入面又有一套, 唔會再買lu

我個仔未返學前都係學Phonics Kingdom, 我覺得呢套教材相當好...
‹ 上一主題|下一主題