用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 ^。^ 創價 07 K1家長(part2)
樓主: patBmom
go

^。^ 創價 07 K1家長(part2) [複製鏈接]

原文章由 mimicheng 於 07-7-16 09:11 發表

10號係巴土,好近学校,其實將軍澳坐mtr最方便,或在黄大仙出,坐青山道小巴$6,在牛津道10號巴士站落車,上車問吓C機經唔經喇沙利道先。

黃大仙的青山道小巴很難預時間的,開學前的兩天預備班我早上八時三十分鍾在小巴站等至八時五十分都無車,於是行出去打算改搭的士就眼見一小巴開走了,但我又搭不到的士,過多數分鐘就見另一小巴到站了,於是很危險地拖住囝囝打斜過另一邊馬路上小巴,回到校已九時十五分了.
上個月下午家長日回校,又係預多少少時間上車,那知司機在九龍城行下停下的等客,又係遲了十五分鍾.
所以話等這小巴真的很難預時間,有車就好快.無車就不知要等多久了.

原文章由 janetngan2 於 07-7-15 00:58 發表
你講得岩禾(我都稔唔到這個問題添 )
另一對我都係買第二個牌子喇~

買鞋方面不用全白色的,放在學校的可以有少少什色在鞋上,而穿回校的可以穿淺色的.我上年買了一對淺藍色的給囝囝穿回校,因心想平日去街如要穿運動鞋都可以,不用多買一對,那麼又可以另買其他款的去街鞋.小朋友腳易大,不要買太多鞋,免得浪費.

liwoodma,

hehe 打錯, 應該係 phonics kids 至啱 :)

蔚蔚就一路以黎都上緊英文班(外籍老師小組上堂) 同埋芭蕾舞, 而家暑期就報多左游水同音樂, 等佢玩下, 不過暑假完左, 英文同芭蕾舞都會繼續, 因為2樣都已經上左好耐

原文章由 patBmom 於 07-7-17 13:50 發表
上午班:
1) pink...............sunny(仔)...........將軍澳
2) 咕怪媽媽.........寧寧(女)..............將軍澳坑口站
3) annie926........柏禧...................荃灣
4) dorothy..........逸熙........ ...

上午班:
1) pink...............sunny(仔)...........將軍澳
2) 咕怪媽媽.........寧寧(女)..............將軍澳坑口站
3) annie926........柏禧...................荃灣
4) dorothy..........逸熙...................彩虹
5) 天使兒 ............Ryan..................深井
6) abebe ............玟穎...................青衣
7) pinocchio........禮禮...................青衣
8) elysemama.....巧妤...................沙田
9) Yanbb.............容容...................青衣

下午班
1) patBmom........Samuel(仔).......太子
2) 小阮子媽媽........晴晴..................深水

我都同我個仔報咗English Fun暑期班,
都係外籍老師教,
不過因為唔準家長留低陪學生,
所以我都唔知佢哋教得好唔好,
就當係俾佢仔去玩吓咁囉!:loveliness:

Michelmcy,
我都想俾個仔去學游水,
但同你一樣都想搵一啲可以同佢一齊上堂嗰啲,
因為以佢哋依家既年齡自己上堂都係太細呀!

applemary9527,
你入嗰啲資料又出唔到喇!
都唔知點解BK依家個新版成日都有野唔掂,
我諗你要入多次喇!:)

蔚蔚而家上個d英文班, 都係自己上架, 其實學唔學到野, 你上得幾堂就知道, 因為如果學到野, 通常係屋企佢地都會用到出黎, 好似蔚蔚咁, 係屋企久唔久就會彈講英文, 係我平時無教佢既, 咁就知道佢係跟老師學, 游水班, 蔚蔚都係自己上架, 不過家長就係池邊睇住, 我就覺得咁都無問題, 因為蔚蔚不嬲都唔怕水, 最主要睇你個仔怕唔怕水, 如果怕就大d先比佢學

michelmcy

其實兩套都係同一個機構出的, 只不過Phonics Kingdom係新版啫...我諗內容都係大同小異, 是嗎?

我想問下你地會唔會係運動衫入面著底衫呀?

原文章由 ballball411 於 07-7-20 18:53 發表
我想問下你地會唔會係運動衫入面著底衫呀?

我都冇諗過呢個問題添,
因為平時我就咁同個仔著件Tee就出街喇,
不過學校有冷氣,
係咪著番件背心底底著數啲呢!
之前喺學校買咗嗰件冷外套,
唔知可唔可以放喺學校等佢凍時可以攞嚟著呢?

醒目開學勳章

學校冷氣係恆溫架!!
不過自細習慣小朋友著底衫會好 d !!
所以我不論夏天同冬天都會同 oscar 加件背心係底..
出街都會架!!

原文章由 patBmom 於 07-7-20 19:18 發表

我都冇諗過呢個問題添,
不過學校有冷氣,
唔知可唔可以放喺學校等佢 ...

原文章由 patBmom 於 07-7-20 19:18 發表

我都冇諗過呢個問題添,
不過學校有冷氣,
唔知可唔可以放喺學校等佢 ...

衹可以放在書包內,老師見到小朋友凍,睇吓書包有無衫會同去着。

咁等我買番幾件背心底衫先得......

囝囝返左一年n1, 我都習慣每日同佢著底衫返學架   有齊晒背心, 短袖同長袖白色純棉底底 :

原文章由 liwoodma 於 07-7-20 14:40 發表
michelmcy

其實兩套都係同一個機構出的, 只不過Phonics Kingdom係新版啫...我諗內容都係大同小異, 是嗎?

liwoodma,

Phonics Kingdom 係GC 自己出版架, 唔係東西圖書出lu.  聽聞呢套深d.  但我比過囝囝睇 phonics kids o既子音同母音果兩隻 vcd 佢睇, 佢都未明, 等佢遲d再大個d, 再明白多d英文先播比佢睇囉

michelmcy

以前GC出Phonics Kingdom前都出了套Phonics Kids, 原來另一個出版社都有套叫Phonics Kids吖? Phonics Kingdom後幾隻碟都幾深ga..咪當比佢聽歌仔law...

上午班:
4) dorothy..........逸熙...................彩虹
5) 天使兒 ............Ryan..................深井
6) abebe ............玟穎...................青衣
7) pinocchio........禮禮...................青衣
8) elysemama.....巧妤...................沙田
9) Yanbb.............容容...................青衣

下午班
1) patBmom........Samuel(仔).......太子
2) 小阮子媽媽........晴晴..................深水埗
3) janetngan2......政慧..................大角咀
4) 小王子popo......祉悅..................黃大仙  
5) Michelmcy.......Alex..................將軍澳
6) Salina..............Ki Ki..................Tsuen Wan
7) sweetman.......惠惠..................青衣
8) ernestfu..........柏天..................荔枝角
9) tracy..............hoho.................沙田
10)ballball411......蔚蔚..................沙田

各位:我想買套Phonics Kingdom,除在係書展/惘上買之外,邊度還有得買?
thanks

[ 本文章最後由 janetngan2 於 07-7-22 00:31 編輯 ]

原文章由 liwoodma 於 07-7-21 12:57 發表
michelmcy

以前GC出Phonics Kingdom前都出了套Phonics Kids, 原來另一個出版社都有套叫Phonics Kids吖? Phonics Kingdom後幾隻碟都幾深ga..咪當比佢聽歌仔law...

liwoodma,

我就買左呢套 ---> http://http://www.baby-library.com/b3a45.htm

janetngan,

我試過幾次喺台灣網上訂d圖書同埋 phonics kids 番黎比囝囝睇, 你都可以 click 上面個網址睇睇, 一次過訂多d, 連埋運費, 真係慳左好多, 套 phonics kids 唔計運費只係hk$1xx : :

mimicheng & Oscar媽,
:D
‹ 上一主題|下一主題