用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 ^。^ 創價 07 K1家長(part2)
樓主: patBmom
go

^。^ 創價 07 K1家長(part2) [複製鏈接]

我都覺得好平呀,介紹比你無問題,但對你來講好遠囉(係香港仔) 因我媽媽住果頭所以我返去時可以落去影(我之前都唔知有o甘平,都係係其它topic問d媽媽介紹)我之前去快圖美問過好貴:cry:
原文章由 patBmom 於 07-7-28 23:47 發表
janetngan2,
你喺邊度影學生相架?
點解咁平既?
快啲介紹俾我呀!

天藍,
我諗我哋呢班媽咪答唔到你既問題,
因為我哋啲仔女喺嚟緊八月尾先第一年返創 ...

你地買左波鞋未呀? 我今日出銅鑼灣, 係 sogo 買左2對波鞋比蔚蔚, 一對addias 放係學校, 另外買左對公雞比佢返學著

hi all,
我覺得創價教育理念中晒我所想,打算幫囝囝報k1.請問可否分享下面試情況或面試小貼士,多謝指教
一家三口無晒心機,為四川災民深表哀痛
http://www.kohei.hk

都唔緊要我可問下讀K2, K3既媽咪,
Thx:loveliness:

原文章由 patBmom 於 07-7-28 23:47 發表
janetngan2,
你喺邊度影學生相架?
點解咁平既?
快啲介紹俾我呀!

天藍,

renren,
面試時佢哋都係問吓啲生果名呀,
睇吓書然後叫小朋友講吓啲公仔做緊咩呀咁,
但我個仔都唔係識答晒所有啲問題,
因為聽啲人講話佢哋最主要睇吓你同個小朋友點溝通,
例如佢唔識答啲問題時大人用咩方法去處理咁.
但大家都話最好父母都一定要到,
同埋佢哋一定會問你介唔介意同下奏班,
同埋平時同小朋友去邊度玩咁囉!
呢啲都唔知係咪貼士呀!

天藍,
唔駛客氣!:loveliness:

patBmom,
唔該晒你呀,知道左大約起碼都有d準備.我真係越黎越鐘意創價,d小朋友好乖好純,家長又平易近人.

原文章由 patBmom 於 07-7-30 17:15 發表
renren,
因為聽啲人講話佢哋最主要睇& ...
一家三口無晒心機,為四川災民深表哀痛
http://www.kohei.hk

patBmom:我想請教下如果佢問讀下午班有無問題,如果我答下午班唔得,會唔會影響到佢收我小朋友呢?因為我睇書有個case係個媽咪同學校話佢小朋友下午班唔得,佢朋友就上下午班都無所謂,最後間學校收左佢朋友個小朋友,所以我都有個疑問
原文章由 patBmom 於 07-7-30 17:15 發表
renren,
因為聽啲人講話佢哋最主要睇& ...

janetngan2,
你喺邊度影學生相架?
點解咁平既?
快啲介紹俾我呀!

天藍,

其實貴一次啦影相
K1學期尾學校有相影$2O蚊一打,留K2用

原文章由 szenam 於 07-7-31 21:42 發表
patBmom:我想請教下如果佢問讀下午班有無問題,如果我答下午班唔得,會唔會影響到佢收我小朋友呢?因為我睇書有個case係個媽咪同學校話佢小朋友下午班唔得,佢朋友就上下午班都無所謂,最後間學校收左佢朋友個小朋友 ...

我自己就答冇所謂,
我都聽過有啲過來人講話如果答淨係上奏班會扣分,
不過唔知係咪真架!
你可以學其他媽咪咁如果真係收咗下奏班就同學校申請轉上奏班,
BK都有幾個媽咪轉到呀!:loveliness:

醒目開學勳章

我面試時都係答讀下午班唔得..希望仔仔讀上午班
而家我仔仔已經係 k2 la..仲要係上午班 tim..我唔係申請轉班架!!
而係一收就上午班 lu..

原文章由 szenam 於 07-7-31 21:42 發表
patBmom:我想請教下如果佢問讀下午班有無問題,如果我答下午班唔得,會唔會影響到佢收我小朋友呢?因為我睇書有個case係個媽咪同學校話佢小朋友下午班唔得,佢朋友就上下午班都無所謂,最後間學校收左佢朋友個小朋友 ...

其實面試真係唔難,我唸創價唔係專收SMART小朋友既學校, 所以唔會好似有D學校咁刁難小朋友。爸爸媽媽同小朋友有禮貌,NICE就OK。當日校長仲係場內巡視添,成個氣氛都幾輕鬆。
我唔知答唔讀下晝班會唔會扣分,雖然我好想阿仔讀上晝,但因為係創價……SO我答左下晝都讀。最後收左下晝班,但我註冊果日就遞左信轉上晝(學校亦有FORM比家長填),最後成功轉到。我唸點答就視乎你有幾想入創價,祝大家成功!

多謝各位媽咪,感激感激!!

各位媽咪,你地係咪搭校車番學校呀?校車叔叔打電話俾我,竟然話番學要個半鐘:tongue:開頭又話一程半個鐘,一程一個鐘,點知爭咁遠……   點算???其他將軍澳媽咪點番學?

原文章由 pinkcheung 於 07-8-17 11:51 硐表
各位媽咪,你地係咪搭校車番學校呀?校車叔叔打電話俾我,竟然話番學要個半鐘:tongue:開頭又話一程半個鐘,一程一個鐘,點知爭咁遠……   點算???其他將軍澳媽咪點番學? ...

我囝囝今年讀k2上午班, 係將軍澳中心上車, 車程大約35-45分鐘左右。將軍澳校巴係先去寶琳
->
將軍澳 -> 調景嶺
->
坑口

, 如果住係坑口可能要耐d先番到屋企, 你放心比佢試吓啦, 大部份的小朋友都好鐘意坐校巴架

想請問創價係唔係無自己操場, 要去附近公園做大肌肉運動架? 我有朋友咁同我講, 我又唔知係唔係真, 所以要請教下你地, 學校上大肌肉運動, 係點安排架?

thanks!!

我仔仔係幼兒班第三組

原文章由 ernestfu 於 07-7-8 01:21 硐表
上午班:
1)pink...sunny仔...將軍澳
2) 咕怪媽媽...寧寧(女)...將軍澳坑口站
3)annie926.....柏禧.....荃灣
4)dorothy......逸熙...彩虹
5) 天使兒 ...... Ryan ..... 深井
6) abebe ...... 玟穎 ..... 青衣

下午 ...

翁灝霖----沙田
‹ 上一主題|下一主題