用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 考八級 aural 真的好驚
go

考八級 aural 真的好驚 [複製鏈接]

三年前考了小提琴五級, 打算明年考級小提琴,. aural part 好驚唔知點預備, 請各位高手指教, 有沒有好的書, 方法, 及軟件可以介紹, 真的感激萬分, 考五級時 aural part只是僅僅 pass, aural 真的好驚

[ 本文章最後由 hksarah 於 07-7-11 09:02 編輯 ]
   0    0    0    0

唔洗驚架!!

原文章由 hksarah 於 07-7-10 18:21 發表
三年前考了小提琴五級, 打算明年考八級小提琴,. 但 aural 個 part 好驚唔知點預備, 請各位高手指教, 有沒有好的書, 方法, 及軟件可以介紹, 真的感激萬分, 考五級時 aural 個 part只是僅僅 pass, 考八級 aural 真 ...

我唔係高手…哈哈!不過我有,不過我依家趕住返工,我今晚再詳細同你傾!
定D黎,幾時考??

Dear BABY.QQ,

Thanks a lot for your response.
打算出年三月考.

Awaiting your good news.

Sarah

原文章由 BABY.QQ 於 07-7-11 10:31 發表

我唔係高手…哈哈!不過我有,不過我依家趕住返工,我今晚再詳細同你傾!
定D黎,幾時考??

出面其實有好多aural 書連CD 幫你train 的,有本Harris 都唔錯.你也可以叫伴奏同你train 埋麻~
其實........aural 呢d 野......由初級就應該開始train 架啦~
miss chow

原文章由 hksarah 於 07-7-11 11:02 發表

Thanks a lot for your response.
打算出年三月考.

Sarah

係四月五月呀?

原文章由 hksarah 於 07-7-11 11:02 發表

打算出年三月考.

Sarah

你可以去琴行睇睇,出面有好多唔同出版社的gd.8 aural書架…入面有埋cd架…不過其實你之前有冇考過六七級架?如果冇,你可能會好辛苦架!!仲有你考試搵左伴奏未?你伴奏應該會幫你train埋aural?如果你唔想買,我都有,你睇睇點啦…有咩可以直接msn我啦…
[email protected]

係呀...你有無考過六七級呀, 其實呢你隨便去任何一間琴行都有aural 一對一 for grade 8 aural, 不過我建議你如果無考過六七級, 咁你都要先試返o的六七級aural先...因為如果你係一開始就黎八級...真係會好難....我通常會用 aural time 教的...你可以去睇睇..

希望幫到你...不過你都唔洗咁驚o既....加油呀!

原文章由 BABY.QQ 於 07-7-11 21:55 發表

你可以去琴行睇睇,出面有好多唔同出版社的gd.8 aural書架…入面有埋cd架…不過其實你之前有冇考過六七級架?如果冇,你可能會好辛苦架!!仲有你考試搵左伴奏未?你伴奏應該會幫你train埋aural?如果你唔想 ...

你拉開小提琴...耳仔應該唔差....唔駛咁驚的
不過真係要練習多d囉....

我需不需要由六級aural始練, 跟住七級, 最後八級. 即買晒六七八級的 aural書來練習, 還是只賣八級 aural書已足夠 ?

UP !

Any more comment !

其實高級的aural真係有關連的
所以應該6級去7級再去8級咁練
7級及8級本身的差別已很多

你買左書,但都要有人同你練先得
不過你可以唔駛買咁多住,睇下個老師駛唔駛你買先算

原文章由 hksarah 於 07-7-12 10:00 發表
請問我需不需要由六級aural始練, 跟住七級, 最後八級. 即買晒六七八級的 aural書來練習, 還是只賣八級 aural書已足夠 ?

點解我建議你先練返六七級先, 因為八級的aural, 有一o的部份係六七級再加多o的野....例如, singing from memory, 七級聽 two part....八級就聽 three parts....又例如 cadence, 六級考兩個; 七級考三個, 但係八級就考四個. 如果你以前係無練過六七級, 咁你一去就八級...你一開始學就會覺得好難啦...所以如果你找老師學, 都可以先聽下佢意見, 我諗佢都會係咁同你練.

但係洗唔洗買六七級書, 就真係老師去決定啦...其實我覺得練 aural...其實身為學生都唔洗買書啦....老師多數都有呢o的書~

希望幫到你.

原文章由 hksarah 於 07-7-12 10:00 發表
請問我需不需要由六級aural始練, 跟住七級, 最後八級. 即買晒六七八級的 aural書來練習, 還是只賣八級 aural書已足夠 ?
‹ 上一主題|下一主題