用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 港九頂級男校排名
go

港九頂級男校排名 [複製鏈接]

可否分享大家認為全港九頂級男校之排名?
   0    0    0    0

原文章由 little_bee 於 07-7-18 10:28 發表

我覺得
1. 喇沙
2. 男拔
3. 皇仁
4. st joe
5. 英華
6. 港華
7. 英皇
8. 九華
其他幾好o既有聖保羅, 聖言.....

[ 本文章最後由 FUNG12345 於 07-7-18 10:40 編輯 ]

原文章由 little_bee 於 07-7-18 10:28 發表

What's the criteria, academic, sports, ECA, history....
Different rankings have different focus and bias. For reference only.

原文章由 ANChan59 於 07-7-18 10:40 發表

What's the criteria, academic, sports, ECA, history....
Different rankings have different focus and bias. For reference only.

我想知學業成績和入U率。

原文章由 little_bee 於 07-7-18 10:44 發表

我想知學業成績和入U率。

還有學生 "平均" 成績 (因為明星學生通常得少數人)。

是否應加多條, 中六收生準則及原校升上中六 %多少呢 ?
有些名校, 會考沒有27.28分, 不能原校升上中六 ! 如此收生法, 入U率冇 100% 都有99.X % .

原文章由 phm 於 07-7-18 10:50 發表
是否應加多條, 中六收生準則及原校升上中六 %多少呢 ?
有些名校, 會考沒有27.28分, 不能原校升上中六 ! 如此收生法, 入U率冇 100% 都有99.X % .

就算收得高, 入u都唔一定99.x%嫁
al唔係話ce高, 就一定高

因为很多数据都不公布,在什么都不透明下,我们只可以按校誉在一般人心中地位来排名。

我的看法:

Batch 1: DBS, LSC, Queen's
Batch 2: St Jo, 港华,英皇
Batch 3: 九华,St Paul
Batch 4: 英华等等

原文章由 FUNG12345 於 07-7-18 10:37 發表

我覺得
1. 喇沙
2. 男拔
3. 皇仁
4. st joe
5. 英華
6. 港華
7. 英皇
8. 九華
其他幾好o既有聖保羅, 聖言.....

原文章由 猴子爸 於 07-7-18 13:04 發表
因为很多数据都不公布,在什么都不透明下,我们只可以按校誉在一般人心中地位来排名。

我的看法:

Batch ...

我覺得英華冇可能低過九華同St Paul囉
如果講名氣可能就係o既
同埋, 除左st paul外, 其他學校好多數據都係搵到嫁

[ 本文章最後由 FUNG12345 於 07-7-18 13:31 編輯 ]

我的看法:

Batch ...

咁都好睇"一般人"一咩年代讀書既人, 如果係70年代讀中學(即而家50/60歲既人就會話係dbs, ls, yw, 因為當時係呢三間男校"頂"足而立

原文章由 NeoMom 於 07-7-18 14:43 發表

咁都好睇"一般人"一咩年代讀書既人, 如果係70年代讀中學(即而家50/60歲既人就會話係dbs, ls, yw, 因為當時係呢三間男校"頂"足而立

果時英華拎過歐米茄玫瑰杯, 同埋成績都屬於最勁果d
不過講以前真係冇乜意義, 之前所講o既學校差唔多間間都有過非常輝煌成績, 係爭在保唔保持到...
所以都係講依家實際d

原文章由 FUNG12345 於 07-7-18 16:19 發表

果時英華拎過歐米茄玫瑰杯, 同埋成績都屬於最勁果d
不過講以前真係冇乜意義, 之前所講o既學校差唔多間間都有過非常輝煌成績, 係爭在保唔保持到...
所以都係講依家實際d

絕對同意!我們應該用現在的角度去衡量,否則不能給大家帶來最新消息以作重要決定。

原文章由 ha8mo 於 07-7-18 17:09 發表
查實全香港有幾多間男校呀?
俾多幾個名揀下啦

重有csk, 聖芳濟, 長天, 張振興...

個人心水男校排名:

Batch 1: Queens, LSC, St Joseph, DBS
Batch 2:
港华, 聖言, St Paul, 英华, 英皇

Batch 3: 九华, CSK(LS), 觀塘瑪利諾, 聖類斯, 高主教, 聖芳濟, 長天
Batch 4: others

英华要轉直資, 或將可看高一綫.

都係嗰句: 間間都好, 但學校叻, 未必等如阿仔一定叻

[ 本文章最後由 youma 於 07-7-19 00:16 編輯 ]

原文章由 little_bee 於 07-7-18 10:46 發表

還有學生 "平均" 成績 (因為明星學生通常得少數人)。

岩岩搵過下資料
只計成績應該 (以近幾年計)
1. 皇仁(勁果時會好勁, 好過ls同db), 喇沙, 男拔
2. st joe
3. 港華(估計, 只知幾年前), 英華, 聖言
4. 英皇, 觀塘瑪利諾
5. 九華, 高主教(可能好九華d)
6. 其他 (我覺得唔算係頂級男校)
1同3,4; 3,4同5,6其實相差都有一段小距離
2就一時時, 可能接近1果面或者3果面
st paul一d資料都搵唔到, 合格率都冇=.= 個人認為4,5之間

但我都係覺得計晒各方面會公平d
只計成績好難講一間學校好定唔好

[ 本文章最後由 FUNG12345 於 07-7-19 02:33 編輯 ]

我的看法:

Batch 3: 九华,St Paul
Batch 4: 英华等等

基本上同意猴子爸之排法,但英華將轉直資,我將它提高至 Batch3,同九華,St Paul同級。

一家学校好下好,主要看他的畢業生的成就和貢獻,如果只看會考,就顯得目光短淺。

原文章由 judy 於 07-7-19 09:01 發表

基本上同意猴子爸之排法,但英華將轉直資,我將它提高至 Batch3,同九華,St Paul同級。

一家学校好下好,主要看他的畢業生的成就和貢獻,如果只看會考,就顯得目光短淺。

Agree.

原文章由 ha8mo 於 07-7-19 12:45 發表
我覺得畢業生的成就和貢獻
其實隨著年紀愈大
跟學校的關係愈來愈遠

我睇番我D同學
有D根本老豆好有米甚至社會地位
佢讀邊間學校都唔會改變佢繼承豐厚身家及生意既事實

我唔敢話實冇影響
但真係不至於 ...

我好同意, 除左中學, 重要讀大學, 出黎做野都有唔同際遇
環境因素都好重要, 之前可能香港發展比較注重係港島, 可能多有錢人住港島或者其他原因, 港島區好多學校明顯比較多出名校友
但依家係唔係間間都重係好好呢, 我覺得就未必
單憑畢業生去睇一間學校, 確實不太公平

[ 本文章最後由 FUNG12345 於 07-7-19 13:42 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題