用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 1.5歲學游水邊到好? NT/KLN
go

1.5歲學游水邊到好? NT/KLN [複製鏈接]

我想俾個女學游水, 但她只有1.5歲. 那裡有得學?
   0    0    0    0

尖沙咀YMCA親子班!

可考慮卓倫泳會, 主教練李生, 電話27779338, 78027807, 擅長教BB及小朋友游泳, 女兒7個月大和2-3歲都跟他們學游泳, 是親子班, 教父母如何教小朋友和BB游泳, 方法很好, 家長本身不用懂得泳術.

李生本身是個護士. 還有, 我參加他的訓練班已是早幾年的事了, 不知他現在還有沒有舉辦游泳班.

好老實講得歲半嘅小朋友連媽咪嘅指令都未必明,可況游水有咁多
step ,如果純粹係為將來游水而打定基楚就無問題,但唔好其望一年半載可以學識,我有兩個小朋友,分別4&6歲,由極怕水到識游水用咗年幾時間,但係今年六月有朋友介紹我去蔚朗泳會,由袁教練教,本來今年我兩個小朋友都仲好驚水,但由袁教練教咗幾堂後就唔驚水,我兩個小朋友仲"樣住"要去上游水堂tim....我學得袁教練教水方式好好非常有耐性,用遊戲過程令小朋友克服怕水,係短短兩個多月就識游雖然唔係游得好好,但我都好滿意...你可以打去問下2566 3768,袁教練好忙架,未必有堂,但你可以打去問下先,你話楊楊媽咪介紹la...

mmarksonia 說得對, 或者我們應該先為學游水下個定義才對. 很多時家長都非常重視孩子的泳式是否標準或拿到獎項, 其實游水本身是一種興趣, 運動和玩意. 年紀小的孩子學游水最好參加親子班, 教父母如何與小朋友一起游泳和照顧他們. 孩子年紀太小, 游水時家長通常都有很多憂慮, 享受不到游泳的樂趣, 家長的緊張更會令孩子怕水, 所以我才介紹親子班.

duplicated, delete

[ 本文章最後由 NormalGuy 於 07-7-24 11:23 編輯 ]

一半一半

原文章由 NormalGuy 於 07-7-24 11:19 發表
mmarksonia 說得對, 或者我們應該先為學游水下個定義才對. 很多時家長都非常重視孩子的泳式是否標準或拿到獎項, 其實游水本身是一種興趣, 運動和玩意. 年紀小的孩子學游水最好參加親子班, 教父母如何與小朋友一 ...

我覺得你講啱一半
游泳係一種興趣 一種強身健體既運動

不過既然我地家長比左學費 小朋友去學
無論跟私人定泳會 我又覺得泳式一定要標準

如果唔係 學游水既目的係咩?
倒不如自己教佢"狗仔式"

每個家長既目的都不同
好似我 就比我仔仔囡囡學識游水就可以
佢地唔鍾意操水 比賽 我都唔會迫佢地

不過基本動作一定要正確
如果唔係 大個左 要改就難~

多謝各位媽咪的意見.  我見我的女兒喜歡玩水,所以想搵個有經驗的教練教她.  我驚自己唔識教令她嚇怕水. 我曾經帶她到泳池, 海灘玩水, 她十分鍾意開心到唔肯起水.

NormalGuy,
你的小朋友之前跟這個教練係邊到學? (係邊區?)

jmoc,

7年前的第一次學是在維園, 幾年前參加的一次是在青衣某大學的泳池. 他舉辦的班不多, 你最好先問問地點和開課日期是否適合你.

jmoc 你好!

其實你的意識很好,當你知道女兒喜歡玩水, 但驚自己唔識教令她嚇怕水. 因為很多時候小朋友都因為這種情形而嚇怕了.

知道你希望找到合適的游泳教練, 如果有興趣請進入我和我先生的網站瀏覽一下.
網址 : www.fishyueswimming.com

此外, 如你遇上任何有關學習游泳上的問題也可留言給我們, 我們定必樂意回覆!!!

ESF-  Parents and baby
‹ 上一主題|下一主題