用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有小朋友讀緊Kumon的MaMa/Daddy入來chat吓! ...
樓主: Terry280905
go

有小朋友讀緊Kumon的MaMa/Daddy入來chat吓! [複製鏈接]

有無同學係中學先讀kumon中文呀?因阿女中學用普通話教中文&中國歷史....會唔會太遲呢??

我個 case 同你差唔多, 由4A 開始讀, 而家上到 B1, 數就讀到D.  係升得好慢, 因佢要佢地識晒先可以升. 我仔仔升3年級, 你呢? 我都有諗過唔再讀公文, 因為仔仔做得好求其, 學唔到野.....我都唔知 Eng - B & Math - D 即係等如咩情度....

我有個朋友個仔就中學先開始讀, 但就讀數學, kumun 個 mission, 係唔理佢幾大, 只係會比岩佢程度既課程佢數... 所以開頭好多人都要由好淺讀起

陳車厘,

數學D係最難(唔係深/淺果隻)完成嫁, 我仔個CENTRE寫"努力爬D山", 不過一過左就升得好快, 個小朋友都有番D勁力! 努力啦! 媽咪既堅持係好重要!
以我所知: ENG-B係小三程度(不過我覺得公文英B係深過香港既小三程度) MATH-D係小四程度!

原文章由 陳車厘 於 07-8-7 14:39 發表
我個 case 同你差唔多, 由4A 開始讀, 而家上到 B1, 數就讀到D.  係升得好慢, 因佢要佢地識晒先可以升. 我仔仔升3年級, 你呢? 我都有諗過唔再讀公文, 因為仔仔做得好求其, 學唔到野.....我都唔知 Eng - B & Math ...

我囡就來 3 歲, 唔知將軍澳坑口嗰間好 d 或是寶林嗰間好 d 呢, 有冇人可比意見
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

原文章由 陳車厘 於 07-8-7 14:39 發表
我個 case 同你差唔多, 由4A 開始讀, 而家上到 B1, 數就讀到D.  係升得好慢, 因佢要佢地識晒先可以升. 我仔仔升3年級, 你呢? 我都有諗過唔再讀公文, 因為仔仔做得好求其, 學唔到野.....我都唔知 Eng - B & Math ...

陳車厘, 您好,
我仔仔升2年級, Maths Level B, Eng. 4A.
7/8/07 考試 不合格 (69/80, spend 13 mins),
及乘數表不孰.

Terryma

原文章由 妤妤 於 07-8-8 13:45 發表
我囡就來 3 歲, 唔知將軍澳坑口嗰間好 d 或是寶林嗰間好 d 呢, 有冇人可比意見

妤妤, 您好,

我仔在將軍澳坑口嗰間law.

寶林嗰間是否miss Choi?

Phoebekk,

我女女係 May 07 開始讀 Kumon Math,當時佢只有三歲半,其實比佢讀的主要原來係佢係學校的數比較差,咁就想睇下 Kumon 幫唔幫到佢。佢係又 7A 開始學的,現在已經讀緊 5A。其實佢 D 練習係唔錯,因為真係令你日日都轉下個腦,唔會忘記。

仲有一樣好的地方下,我開始覺我女女的專注力好過以前少少。我女女都有時會話點解又係呢 D 功課架?但有時我就只好用獎勵佢的方法另佢完成功課

原文章由 Terry280905 於 07-7-30 17:55 發表

Phoebekk,

3歲剛上k1, 不是間間會收.
如果幔升級是比較沈悶的.
還要看看您女兒是否肯365天做練習.

原文章由 phoebekk 於 07-7-29 23:23 發表

各位,
其實我正想比我女報讀公文數, 但佢只得3歲剛上k1,想問吓是否太早呢? 同埋請教吓你們這個公文是否很沈悶的, 因很多家長半途也放棄了,是否效果太不顯著, 可否分享吓及比啲意 ...

小兒三年歲k1下學期開始學kumon math(由連線學起,佢不知幾鍾意呀!)..今年9月升小一,現在已到了level c(p.3程度) ....其實由開始要計數到現在,佢都唔多喜歡做:cry: (因為懶)但係當佢做返學校d數學功課,佢就會好有自信地
我個人覺得,公文數係悶ga,不過每日用15分鐘比小朋友操吓d數,不經不覺地進步(最重要係唔駛家長點跟喎!)
另外,佢有個同學早佢半年學,現在已計到除數啦!所以3年歲開始,應該是可以的!

[ 本文章最後由 jeffhon 於 07-8-15 01:41 編輯 ]

原文章由 jeffhon 於 07-8-15 01:40 發表

小兒三年歲k1下學期開始學kumon math(由連線學起,佢不知幾鍾意呀!)..今年9月升小一,現在已到了level c(p.3程度) ....其實由開始要計數到現在,佢都唔多喜歡做:cry: (因為懶)但係當佢做返學校d數學功課, ...

Jeffhon,

您個仔用了多少時間由 Level B 升 Level C ?

原文章由 Terry280905 於 07-8-15 22:59 發表

Jeffhon,

您個仔用了多少時間由 Level B 升 Level C ?

Terry280905,

仔仔10/06 至 05/07 做Level B, 算是7個月吧!

原文章由 andyrightma 於 07-7-31 10:52 發表
我孩子都是3歲開始讀公文數, 雖然要不停做, 做, 做, 但現在已讀到中五課程了.  不過他還是一個小六學生!
小朋友不懂怎樣計就會覺得有挫敗感, 很多家長都不希望孩子有這種感覺....

Hi,

公文數 F.5 課程是等於 which grade in Kumon  ?
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

我女4歲(升K2),讀三科,so far感覺好好~

中文(第5個月)4A中,好在普通話教,看圖書的拼音都可以拼出讀音la~...希望對日後寫作有幫助

英文ERP(第4個月)5A頭,好吸收,阿女+phonics學可以read story book la~~

數學(第5個月)3A尾,maths最難過4A......做到想放棄(我同個女都想過),但過jor去得好順la~~

Kumon令她養成習慣,早餐後會去做Kumon+homework,因為下午要上課外活動,有時做完我都仲zzzzzz緊(係咪好無良??hahhh),但到上小學能否handle所有功課到時再衡量la~~

其實報三科好肉赤ga...不過真係藉得.....但有d擔心數學超學年會影響日後在學校上堂的興趣,有無意見呀?

[ 本文章最後由 5354 於 07-8-17 03:40 編輯 ]

原文章由 norakyng 於 07-8-17 01:27 發表

Hi,

公文數 F.5 課程是等於 which grade in Kumon  ?

Level K & L is equal to F.5.

My child enter Kumon when he was 2 years 11 months,
now he is 3 years and 1 month
I put him in Maths class, it is very good because the
teacher is very patience to my child.
My child can read count from one to a hundred
Be honest, my child loves counting when he was very
young (1 years), so that I tried to put him in Kumon
Luckily, I can met a very good Kumon teacher (in Taikoo
Shing) At the beginning she did not agreed to accept my
child, but after interview and test, she accept my child
to begin Mathns at level 7A the most junior, now my child
is going well.

原文章由 norakyng 於 07-8-17 01:27 發表

Hi,

原文章由 5354 於 07-8-17 03:13 發表

中文(第5個月)4A中,好在普通話教,看圖書的拼音都可以拼出讀音la~...希望對日後寫作有幫助

英文ERP(第4個月)5A頭,好吸收,阿女+phonics學可以read story book la~~
...

5454,

你女女數學超學年第幾名次呀?

原文章由 5354 於 07-8-17 03:13 發表

...

5354,

我想quit kumon Eng next month
因仔仔由7A到現在4A, 足足用了一年,
最重要是他不聽足3次CD, 沒有看住字來讀.

原文章由 Terry280905 於 07-8-19 14:13 發表

5354,

我想quit kumon Eng next month
因仔仔由7A到現在4A, 足足用了一年,
最重要是他不聽足3次CD, 沒有看住字來讀.

我女剛剛lee個星期先升5A炸, 由6月開始讀用左3個女先升2次...

不過我都會讀下去先, 4A好似係讀Phonic, 禁吾放半途放棄所以keep住讀...

反而公文中升得幾快, 差不多個個月升, miss講我女下次返去考試佢應該無問題, 次次都取2分, 應該會升4a又係學拚音...

原文章由 Terry280905 於 07-8-17 16:14 發表

Level K & L is equal to F.5.

Hi Terry,

Thanks for information !
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

HappyBBoo,
依家平學年多小小,未超學年,我擔心遲d佢上堂會悶,所以問下過來人

不過3A尾打緊kick,+1 to +5 亂哂龍,起碼要repeat3-4份先升班~~我女數學到平台期,升班都會放慢~~

Terry280905
read more story book,盡量多d佢識的vocab,提高佢對英文字興趣,一定會事半功倍!!e.g.''I want  some cheese sandwiches, please,' says Sam. ' 'Let's have some cheese sandwiches. We have bread and cheese. I can help make the cheese sandwiches.'  內裏已包含好多已學的vocab,小朋友仲會估d唔識的字ga~

大家一齊努力~~

[ 本文章最後由 5354 於 07-8-21 00:36 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題