用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問將軍澳區中學如何排位好?
go

請問將軍澳區中學如何排位好? [複製鏈接]

各位對將軍澳的中學有何意見?
有那些好的中學呢?
   1    0    0    0

從朋友口中知將軍澳只得一千零一間英中,迦密主恩。如果你想讀英中除迦密外,還有多間直資学校。

唔知幫唔幫到你呢!

除咗英文中學, 有冇其他校風ok嘅學校呢??

請問TKO "保良局羅氏基金中學 " 好唔好 ?? THX

原文章由 rolitatse 於 07-8-5 22:47 發表
除咗英文中學, 有冇其他校風ok嘅學校呢??

景領、宣基、將軍澳官中、甲子年
以上這幾間中中都是區內較好既中學。

原文章由 WingPoon 於 07-8-22 16:03 發表
請問TKO "保良局羅氏基金中學 " 好唔好 ?? THX

"保良局羅氏基金中學 "是直資中學,
是新開既英中,讀書環境好好,
至於成績就暫時唔清楚,
佢地將會與保良局既小學有聯繫,
到時想入都唔係咁易。

各位 !!

想問吓將軍澳播道中學又如果 vs 宣基中學 ?? 請幫幫忙提供資料 !!
1) 校風如何 ???
2) 成績如何 ???
3) 老帥/校長如何 ???

甲子年以前是職先,學生的組別都是第三組。選學校一定先選宣基,因為學校升得快,成績已是全區取好,好快轉英中。其次應選景嶺,因為學生都算勤奮,但慕德及將中則相對以前差了,學生無什規矩,我住尚德邨,每天見景嶺學生排隊好有秩序又靜。不過都是宣基最好,我個仔讀宣基,又開心,又勤力,學校老師又好。以前大女讀將中,則成績反而愈讀愈差﹐連中六都升不到。

醒目開學勳章

迦密主恩是區內唯一派位的英中, 仍然是區內成績最好的, 入大學的比率極高, 但中學會考成績合格率下降, 是因為數年前由兩班中六增加至三班的影響, 而校風都比以前放鬆了, 今年因為前校長退休, 由副校上任, 未知情況, 因為亞仔已經畢業幾年啦.........

我都是住在宣基對面, 宣基的確是在幾年間進步最快的中學, 校風很好, 學生好有禮貌, 基本上可以超越將中, 景嶺及慕德, 尚德應該看不到景嶺的情況, 因為它位於康盛, 係咪打錯字呢?

羅氏基金的一條龍小學是陸慶濤, 而陸慶濤是tko數一數二的小學, 應該都是一間不錯的中學

播道書院也是一間新辦的直資中小學, 校長及老師好有教學理念, 對小朋友很有愛心, 有足夠資源, 我不太清楚中學的情況, 但我完全信任小學的教學方法及質素, 因為我姨甥孫在播道讀緊小一, 功課是我跟進的

以上純屬本人意見, 只作參考, 如有冒犯, 敬請原諒
<<<<<<<<<<<每天開開心心過>>>>>>>>>>

我尋日先參觀完羅氏, 本來之前都諗住報佢
做 back up, 點知學校決定今年唔參加統一派位!如果學校收你,會係約五月通知你,如果
決定羅氏,要放棄中央派位,羅氏決定收你後,會即刻同教統局講呢個學生唔會參加中央派位.你如果唔接受,要自行同小學學校講會參加番中央派位,所以都幾煩.

原文章由 虎虎 於 07-10-28 19:20 硐表
我尋日先參觀完羅氏, 本來之前都諗住報佢
做 back up, 點知學校決定今年唔參加統一派位!如果學校收你,會係約五月通知你,如果
決定羅氏,要放棄中央派位,羅氏決定收你後,會即刻同教統局講呢個學生唔會參加中央派位.你如果唔 ...

虎虎,

我都好明白妳ge 心情,我上年都係咁ge 情況,但係我比妳好少少,係因為上年羅氏仲參加統一派位,所以上年係自行我冇同囝囝報羅氏。

但係中央派位,除了實力之外,運氣真係好緊要,好似我囝囝ge case咁,我就係了解tko 區派位競爭大,所以都幫囝囝申請左誇網到官塘區。

其實上年小學校長都有俾建議我哋,佢認為如果家長自己ge 小朋友資質係好ge,就盡量同小朋友申請誇網到第二區,因為係tko 區想入英中ge 機會,除左離島區外,tko 區就係最難入到英中架喇。所以,妳不防考慮一下是否可為小朋友申請誇網

請問去邊到有將軍澳中學排位表?

原文章由 vivi_vivi 於 07-10-29 12:08 硐表

虎虎,

我都好明白妳ge 心情,我上年都係咁ge 情況,但係我比妳好少少,係因為上年羅氏仲參加統一派位,所以上年係自行我冇同囝囝報羅氏。

但係中央派位,除了實力之外,運氣真係好緊要,好似我囝囝ge case咁,我就係了解tko 區派 ...

vivi_vivi,

hi, 咁你是什樣同個仔申請跨綱呢?

醒目開學勳章

可以用yahoo search, 不過全部都只係參考意見

原文章由 aaron_mama 於 07-10-29 12:33 硐表

其實我都諗住誇網, 因為本住唔好為一棵樹放棄成個森林既理念, 都唔會報啦, 甘你仔仔家陣讀官塘邊間 ?

原文章由 vivi_vivi 於 07-10-29 12:08 硐表

虎虎,

但係中央派位,除了實力之外,運氣真係好緊要,好似我囝囝ge case咁,我就係了解tko 區派 ...

而家寶琳小童群益會攪緊個中一派位講座, 50.00 三堂.
有學校資料提供架, 另外網上都有.

原文章由 aaron_mama 於 07-10-29 12:33 硐表

原文章由 catcatlam 於 07-10-29 13:15 硐表

vivi_vivi,

hi, 咁你是什樣同個仔申請跨綱呢?

hi catcatlam,

查實囝囝讀緊小五ge 時候我已經由tko 搬出官塘架喇,所以我就用自己住址申請跨網囉

原文章由 虎虎 於 07-10-29 13:54 硐表
其實我都諗住誇網, 因為本住唔好為一棵樹放棄成個森林既理念, 都唔會報啦, 甘你仔仔家陣讀官塘邊間 ?

虎虎,

我查實見妳講開羅氏,我咪答下咀啫,我驚妳哋嫌我長氣呀
正如我所講,派位除左係講實力,仲要講運氣,我囝囝就有實力但係欠缺小小運氣。

其實當時佢自行申請左兩間官塘區ge 英中,不過知道囝囝只屬band 1 之學生而並非成績突出之列,加上佢係係tko D 無名小學讀書,如果誇入官塘自行interview ,始終係會蝕底D,我都預左佢自行失敗:( :( 。

所以我係填表揀30間小學時,我ge 心態就好似妳咁,15/16,所以我就放左羅氏係一個保險位,我一心想小朋友讀英中,結果我ge 小朋友頭三志願都派唔到 但係好彩ge ,我有一個保險位,咁妳知我小朋友入左邊間啦

[ 本文章最後由 vivi_vivi 於 07-10-29 14:39 編輯 ]

醒目開學勳章

俾我估吓.....

聖言 OR 瑪利諾書院

原文章由 諺諺mum 於 07-10-29 15:17 硐表
俾我估吓.....

聖言 OR 瑪利諾書院

hi 諺諺mum

我都想,但係我ge post係咁講 >>>> 結果我ge 小朋友頭三志願都派唔到
‹ 上一主題|下一主題