用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一應唔應該放手 ?
go

中一應唔應該放手 ? [複製鏈接]

我想開學後 ,唔再時時叫佢溫習 , 唔再提點佢 , 我想佢自發性地溫書 , (因為佢懶 , 拖到最後 , 什至忘記了做 , 激氣! ) , 所以諗住最壞打算等佢考第尾 , 看是否可以激勵到佢 .
唯一憂慮是一但落後了 , 佢成績追唔上 , 反而愈來愈par ...........
各位bk mum 有咩好idea , 可否分享吓 ?
   0    0    0    0

可以放手,真是太差中二再追都可,中一課程較輕鬆。

原文章由 ruby2004 於 07-8-18 09:56 發表
我想開學後 ,唔再時時叫佢溫習 , 唔再提點佢 , 我想佢自發性地溫書 , (因為佢懶 , 拖到最後 , 什至忘記了做 , 激氣! ) , 所以諗住最壞打算等佢考第尾 , 看是否可以激勵到佢 .
唯一憂慮是一但落後了 , 佢成績追 ...

原文章由 ruby2004 於 07-8-18 09:56 AM 發表

可以放手,當有群眾壓力,朋輩比對,
吾駛你叫, 都會自動波.

如有需要,
可找校內社工協助解決:

當子女升上中一後,佢地感覺自己好似大個左,
而且當佢地轉入一個新的環境,可以嘗試放手讓佢地自己
摸索。當然,做父母不會放任佢地,只係在適合的時候給予
佢地自由,等佢地自己負下責任。
如果佢真係唔識自動自覺做事,學校會責備佢,到時
佢就會明白的了!
注意個人&小朋友的個人衛生!

我六年級已經放手(第二次呈分試後)...中學唔同小學...科目double上、授課速度又快(小六同中一書厚度差天共地...)、加上F1課外活動特別多(例如啦啦隊一定係初中生專利...)...一定要提早等佢地適應~~冇王管!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

原文章由 ruby2004 於 07-8-18 09:56 發表

如果小朋友係懶個種,我唔贊成全面放手,因為以佢個性格會好快到谷底,到時佢更加自認不如會開始放棄或放任自己。我以為要同佢約法三章,睇佢得唔得,得先至開始逐步放手,唔得要同佢解釋和要求佢自我反思。好多失敗ge例子係家長過早全面放手而導至失控。

[ 本文章最後由 ccspy 於 07-8-19 20:54 編輯 ]

原文章由 ccspy 於 07-8-19 10:56 發表

如果小朋友係懶個種,我唔讚成全面放手,因為以佢個性格會好快到谷底,到時佢更加自認不如會開始放棄或放任自己。我以為要同佢約法三章,睇佢得唔得,得先至開始逐步放手,唔得要同佢解釋和要求佢自我反思。好 ...

ccspy

我贊成係的見解, 會做兩手準備.  謝謝你的分享.

What makes you think our kid should become a totally different person when going up to Form 1? Why do we have to make the transition (new school, new fellow classmates, possibly new teaching language, ...) which is already hard enough itself unnecessarily harder.

Either before, or later at F2, but definitely not at F1.

ruby2004
個人經驗,這已經不是你應不應放手的問題,而是你還能不能管的問題.你會發覺他們一升上中學,就好像變成另一個人,MSN,煲電話粥......同學講一句,好過你講十句.你煩得多又會破壞親子關係.功課通常不用立即交,例必拖到最後.反正現在的中學課程變得注重思維及分析,你要幫亦幫不了忙,倒不如先調較好自己,接受下小朋友長大的現實.尤其切勿只對小朋友的學業問長問短.如果能融入他們的校園生活,與他們建立互信的基礎,便可放手了.

Hope that it can help!
It depends on your kids and the school.
If your secondary school is an EMI but the primary one is a CMI, then, more guidance and suggestion should be given. On one hand, give the kids some allowance, e.g. respect their viewpoints, give them advice if necessary. I can see that parents do always have the "black and white areas" only, but grey is always with us! On the other hand, observe them, e.g. thier lifestyle - when do they come back home? talk with them about their school life, read their homework even though you don't understand what they are, at least you can read their handwriting and teachers' feedback.
Let your kids know that you are with them and support them so that they can turn to you if you need help! Not to let them think that you control them!
Tips: It can work better if you start from early age!

[ 本文章最後由 monkeybbb 於 07-8-19 18:27 編輯 ]

我都會放手比佢, 因為佢地升上中學就覺得自己大個女(係我地心目中仲係細), 我個女已經同我講上到中學唔補習, 甘我就同佢協議每科要60分以上, 唔係就要返補習社, 而家睇佢可唔可以自發性

很多謝各位 bk mum + 007 的寶貴意見 , 使我獲益良多

亞女升中有個不同班的同學 , 非常自由 (我覺得) .
可以中午放學後 , 一直在我家直到我放工 , 我回家後重未見佢有走的意思 , 就叫佢留下吃飯 , 佢立刻應允 , 我很奇怪問佢不用告知亞媽? 佢說不用啦 , 不過我堅持要佢打電話比她媽 , 吃完飯後9點幾送埋佢返屋企 .......................

我而家都唔係好放個女同同學出街 , 又限制佢上網時間 (飯後打2小時) , 上午自學 (間中做到 , 不能持之以恆 , 所以我才會諗讓好考第尾刺激吓佢 )

佢已經夠懶散啦 , 會唔會近墨者黑架 ?
我C6話我己人憂天

放唔放手要睇下個小朋友性格,就算最依賴果個都要逐步放,唔係佢永遠學唔到要自己承擔責任同後果。

放手吧 !!

讓孩子 睇會 "危機感"
"挫敗感"
"自我責任承擔",
漫長的人生路,
難以永遠在傍相伴.

受過傷 先知道要堅強
受委屈 先會學到原諒
明白到 醫者心腸 沒期望讚賞
幾多壯志幾多情長
幾多的考驗練我修養

失望過 失敗過 懲罰過使得我 不好過
幾十次 幾萬次 或會始終一次 得到過
若生命是個小山坡
感情如盛放花朵
但見花開太美
只可惜很少會結果

激動過 激勵過 誰或者都必須有折磨
只要我 知道我 無做錯都不會更改我
幸福從來我很清楚
不留神便擦身過
至少當中有我 最後仍然付上最多

受過傷 先知道要堅強
受委屈 先會學到原諒
儘管世界蜚短流長
天生的率性你會欣賞

***(醫道歌詞
作曲:杜自持 主唱:李克勤 填詞:李克勤/張美賢 )

原文章由 mankiuc 於 07-8-20 14:23 發表
放手吧 !!

"挫敗感"
"自我責任承擔",
漫長的人生路,
難以永遠在傍相伴.

受過傷 先知道要堅強
受委屈 先會學到原諒
幾多壯志幾多情長
幾多的考 ...

醒目開學勳章

hi,

agree!!

yuk hei mun

原文章由 mankiuc 於 07-8-20 14:23 發表
放手吧 !!

"挫敗感"
"自我責任承擔",
漫長的人生路,
難以永遠在傍相伴.

受過傷 先知道要堅強
受委屈 先會學到原諒
幾多壯志幾多情長
幾多的考 ...

原文章由 khmama 於 07-8-19 16:40 發表

ruby2004
個人經驗,這已經不是你應不應放手的問題,而是你還能不能管的問題.你會發覺他們一升上中學,就好像變成另一個人,MSN,煲電話粥......同學講一句,好過你講十句.你煩得多又會破壞親子關係.功課通常不用 ...

朋輩影響十分大, 我唔怕囝囝成績問題,怕唔知識 人, 有時都會多口問下同學野, 唔知甘做好唔好,請比D意見

一校只有一社工, 基本上只照顧有較嚴重行為問題的學生, 一般學習問題是不會交給社工的, 而學生剛升中, 有一定的適應問題, 家長需要多關心子女, 而非考慮放不放手.
原文章由 mankiuc 於 07-8-18 21:00 硐表

可以放手,當有群眾壓力,朋輩比對,
吾駛你叫, 都會自動波.

如有需要,
可找校內社工協助解決:

原文章由 joyfung 於 07-8-27 06:57 PM 硐表
一校只有一社工, 基本上只照顧有較嚴重行為問題的學生, 一般學習問題是不會交給社工的, 而學生剛升中, 有一定的適應問題, 家長需要多關心子女, 而非考慮放不放手.
...

對 !
病向淺中醫,

勿等待病情轉得嚴重才去醫

放唔放手 真係好難決定 好唔放心 我會見步行步 見招拆招
‹ 上一主題|下一主題